۱۰%
پایین
متوسط
۵%
متوسط
پایین
۵%
پایین
بالا
۵%
بالا
متوسط
۴%
بالا
پایین
۲%
بالا
بالا
جدول۳-۲: دستاوردهای مثبت و منفی شرکتهای دارای تجربه برونسپاری
۵-۲- منشاء مخاطرات
در تصمیمات برونسپاری در کنار مسائل استراتژیک ، ملاحظات هزینه و سود ، ارزیابی مالی ، ابعاد کارایی و ریسک در ارتباط با کیفیت تامین کننده ، قابلیت اطمینان زمان های پیشبرد و تحویل نیز مد نظر قرار می گیرند . زمانی که تمام این فاکتورها با هم در نظر گرفته می شوند ، تصمیم برونسپاری می تواند یک تصمیم بسیار پیچیده و حساس باشد که بر سودآوری ، سرمایه گذاری، سرمایه کار، وام گرفتن و موقعیت رقابتی تاثیر بگذارد . یک تصمیم اشتباه می تواند منجر به صرف هزینه های بالاتر، از دست دادن فرصتها، مشتریان و سهم بازار، یا حتی زوال کل شرکت شود .
مجموعه عوامل موثر در پیشبرد موضوع برونسپاری
حوزه نفوذ و تاثیر گذاری سازمان
حوزه مدیریتی سازمان
شکل۳-۲ : حوزه عوامل موثر در پیشبرد برونسپاری ( Damien power , 2007 : 228 )
حوزه های ایجاد مخاطره ( ریسک ) در برونسپاری را می توان در چهار گروه دسته بندی کرد :
۱-۵-۲- حوزه عملکرد تامین کنندگان : اقتصاد کلاسیک بیان می کند که در بازار تنها «یک قیمت» برای «یک کالا» وجود خواهد داشت و میزان آن با توجه به عرضه و تقاضا معین می گردد .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
این تئوری اقتصاد کلاسیک بر مجموعه ای از شرایط استوار است که در جهان واقعی بندرت این شرایط تحقق می یابد . در واقعیت ، شفافیت کامل اطلاعاتی وجود نداشته ، بلکه برعکس یک ناموزونی اطلاعاتی بر بازار حاکم است ؛ زیرا برخی از خریداران یا تامین کنندگان به طور عمده و هدفمند ، از افشا یا انتشار اطلاعات امتناء می ورزند و این کار ، به یک تامین کننده اجازه می دهد تا از فرصت پیش آمده استفاده نماید . به عبارت دیگر ، افشای ناقص اطلاعاتی ( خلط درست و نادرست ) باعث گمراهی و سردرگمی خریدار شده ، ضرر و زیان خریدار و سایر تامین کنندگان را به همراه خواهد داشت . در حقیقت ، منشاء بخش عمده ای از ریسک برونسپاری از همین جاست . مشکلاتی که از این ناحیه متوجه سازمان می گردد ، گاه از ضعف و ناتوانی تامین کننده است که می تواند نتیجه اقدام وی در بزرگنمایی توانمندیهایش باشد و گاه به سوء استفاده و فرصت طلبی تامین کننده از موقعیت های حاصل شده و شرایط پیش آمده مربوط می شود.
یکی دیگر از مشکلات احتمالی ، افشای اطلاعات محرمانه شرکت و استفاده رقبا از آن است . همچنین مواردی نیز وجود داردکه مسائل پیش آمده ناشی از ناسازگاری یا بی اعتمادی طرفین نسبت به یکدیگر است . ناسازگاری می تواند به واسطه تفاوت میان نظامهای مدیریتی ، عدم هماهنگی بین خرده سیستمها یا اختلاف فرهنگی ایجاد شود . فاصله مکانی تامین کننده از خریدار ، از دیگر موارد ریسک در این زمینه است ، که می تواند جریان مواد ، اطلاعات یا مالی را به مخاطره اندازد ( kwok hung lou , 2006 : 776 ) .
۲-۵-۲- حوزه تصمیمات راهبردی : یک شرکت برای حفظ موقعیت رقابت پذیری و جایگاهش در بازار باید بتواند شایستگی محوری خود را حفظ کند . این مسئله در زمان برونسپاری حائز اهمیت است؛ چرا که در جریان برونسپاری ممکن است شایستگیهای محوری یا دانشهایی که پایه و مبنای شایستگیهای محوری آینده هستند ، ناخودآگاه به تامین کننده منتقل گردند و بدین ترتیب ، سازمان فرصتهای خوبی را که می توانست از آنها برای ایجاد مزیت رقابتی بهره گیرد ، از دست بدهد ؛ فرصتهایی که به راحتی قابل برگشت نیستند . در اکثر موارد شایستگی محوری نباید به هیچ وجه برونسپاری شود و دانش آن فاش شود . برونسپاری شایستگیهای محوری ، خطر تحلیل رفتن و ضعف تمام آنچه که موجودی سازمان محسوب می شود را به دنبال دارد ( Karen , 2004 ) .
۳-۵-۲- حوزه اجرای برونسپاری : بی تجربگی و خطاهای تیم اجرایی برونسپاری از دیگر علل بروز مخاطرات در برونسپاری یا شکست این رویکرد است . عقد قرارداد ناقص ، قرارداد ضعیف ، عدم پیگیری متدولوژی و ماهیت نامزد برونسپاری از جمله این موارد است ( Michael , 2007 ) :
قرارداد ناقص و ابهام آلود : قصور در تعریف خدمات مورد نیاز و سطوح عملکردی در مرحله قبل از انعقاد قرارداد ممکن است باعث ایجاد یک شرایط تحمیلی از سوی تامین کننده در سطوح مذکور شود. یک نقص و قصور متداول ، زمانی است که خریدار در تشریح و فراهم نمودن حوزه کامل و تشریح خدمات مورد نیاز هر قطعه ، کوتاهی کند . شفاف نکردن وضعیت دارایی های مشمول قرارداد نیز می تواند باعث تحمیل هزینه های سنگین بر سازمان شود .
قرارداد ضعیف : در اینجا منظور قراردادی است که از لحاظ حقوقی و قانونی فاقد بندهایی است که تعهد تامین کننده را نسبت به انجام کار متذکر شده باشد .
عدم پیگیری متدولوژی : گاه پیش می آید که به واسطه غفلت و فراموشی ، وقوع شرایط اضطرار ، برخوردهای سلیقه ای و مواردی از این قبیل ، برونسپاری طبق رویه تعیین شده پیش نمی رود ، و یا برخی گامها نادیده گرفته می شود . انتخاب یک تامین کننده از پیش تعیین شده به جای انتخاب تامین کننده درست از بین تامین کنندگان واجد شرایط ، عدم درک و شناخت کافی نسبت به علت برونسپاری یک نامزد یا چشم پوشی نسبت به نیاز و خواسته تامین کننده ، از جمله این موارد است که نادیده گرفتن آنها مشکلات بسیاری را برای سازمان به وجود خواهد آورد .
حوزه ماهیت نامزد برونسپاری : در برخی مواقع ، مخاطرات به ماهیت نامزد برونسپاری برمی گردد :
زمانی که نیازمندیهای آینده و روندها و مزیت های فناورانه در حوزه نامزد مورد نظر ذاتاً غیرقابل پیش بینی بوده و با عدم قطعیت همراه باشد .
ویژگیهای نامزد بگونه ای است که بازار تامین آن را محدود یا انحصاری می کند .
نقش و اهمیت محصول برای سازمان و موفقیت آن مهم و حیاتی است .