۲۰۱۲
۲۰۱۳
میلیون بشکه
۱۵۵۷
۱۵۵۹
۴۶۲
۱۳۹۳
۹۲۸
Source:OPEC Secretariat assessment of selected secondary sources. (Opec Annual Report 2013: 18).
شکل ۱۱ متوسط قیمت سالانه نفت
Source: www.opec.org
شکل ۱۲ قیمت سالانه نقت در سال ۲۰۱۱
Source: Opec Annual Report 2011: 25).)
همانطور که ذکر گردید وقوع جنبشهای مردمی در خاورمیانه و شمال افریقا سبب تغییر عرضه سبد نفتی و کاهش عرضه نفت و بهتبع افزایش قیمت بیسابقه آن در منطقه شد. کشورهای حاشیه خلیجفارس نیز متأثر از تحولات خاورمیانه و بازار نفت سعی در اتخاذ راهبردی منطقی در جهت استفاده حداکثری در جهت نیل به اهداف خویش از افزایش قیمت کردند. در میان این کشورها کویت با روندی کاملاً سعودی و فزاینده در جهت افزایش ظرفیت تولیدی خود گام برداشته و مبادرت به گسترش عرضه خود نموده است بهنحویکه تولید روزانه خود را از ۲۹۷/۲ میلیون بشکه در روزبه ترتیب به ۵۳۸/۲، ۷۹۳/۲، ۸۲۲/۲ در سال ۲۰۱۳ رساند.
عربستان در این میان بهعنوان تولیدکننده اول در اپک بیشترین تغییر را در روند تولید خود ایجاد کرده و شیب سعودی بالایی را برای خود به ثبت رسانده است. بهنحویکه میزان تولید روزانه خود را از ۲۵۴/۸ میلیون بشکه در روز در ۲۰۱۰، رقم تولید روزانه خود را به میزان ۷۳۷/۹ میلیون بشکه در روز در ۲۰۱۲ تنها طی دو سال رساند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این میان امارات متحده عربی نیز روند رو به رشدش را به مانند سایر اعضا تکرار کرد و تولید روزانه خود را از ۳۰۴/۲ میلیون بشکه روز در ۲۰۱۰ به ۷۴۱/۲ میلیون بشکه در روز رساند. که این افزایش رقم طی چند سال افزایشی قابلملاحظه است.
اما در این میان قطر با اندکی کاهش روند تولید نفت خود را ادامه داد البته این در صورتی است که حتی قطر نیز پس از تحولات تفاوت اندکی در تولید در ۲۰۱۱ خود داشته است.
اما در این میان روایت ایران و تولید نفت او داستان پیچیدهای ملهم از تأثیرات تحولات منطقه و تحریمها پیدا میکند. بدین معنا که مسیر تولید روزانه نفت ایران که پس از ۲۰۰۹ و افزایش تحریمها روند کاهشی و نزولی کرده بود، در این دوره به دلیل افزایش تحریمها و حمایت همکاران منطقهای غرب علیه ایران این روند رو به کاهش شدی میشود بدین گونه که آمار تولید روزانه ایران از ۷۰۶/۳ میلیون بشکه نفت در روز در ۲۰۱۰ پس از بیداری مقادیری از قبیل ۶۲۸/۳ میلیون بشکه در ۲۰۱۱، ۹۷۳/ میلیون بشکه ۲، ۶۹۳/۲ میلیون بشکه در ۲۰۱۳ میرسد. که اوج این کاهش و افت عرضه نفت خام را در ۲۰۱۲ مشاهده مینماییم.
در این دوره شورای همکاری خلیجفارس متأثر از سیاست امریکا و غرب در همراهی با آنها در تحریم ایران دست به افزایش تولید زدند. این در حالی است که اعضای شورای همکاری خصوصاً عربستان در کارنامه نفتی خود، استفاده ابزاری از نفت جهت دستیابی به اهداف خود و تضعیف رقبا را دارد. برای تائید این مساله میتوان با نگاهی اجمالی به تولید عرضه روزانه اعضای شورای همکاری در ۲۰۱۲ سال افزایش تحریم نفتی ایران انداخت، که درست در این زمان است که شاهد رشد تقریباً رشد ۵۰۰۰ هزار بشکهای در ۲۰۱۲ نسبت به سال قبل خود هستیم.
جدول ۳
سال
کشور
۲۰۱۰
۲۰۱۱
۲۰۱۲
۲۰۱۳
ایران
۳۷۰۶
۳۶۲۸
۲۹۷۳
۲۶۹۳
کویت