A
شکل ۴-۱۸- مقایسه میانگین مربوط به اثر موقعیت قلمه (A) و غلظت IBA (پیپیام) (B) بر وزن خشک ریشه قلمههای شیشهشور (در هر قلمه)
حداقل یک حرف مشابه نشان دهنده عدم اختلاف معنیدار در سطح ۵ درصد بر اساس آزمون دانکن میباشد.
۴-۴- اثرات موقعیت قلمه و غلظت هورمون ایندول بوتریک اسید بر ریشهزایی قلمههای ختمی درختی
۴-۴-۱- درصد ریشهزایی
نتایج تجزیه واریانس مربوط به صفت درصد ریشهزایی نشان داد که اثرات موقعیت قلمه، غلظت هورمون و اثر متقابل آنها در سطح ۱ درصد معنیدار بود (جدول ۴-۷). نتایج مقایسه میانگین اثر موقعیت قلمه بر درصد ریشهزایی نشان داد که بیشترین و کمترین میزان این صفت به ترتیب در قلمههای تحتانی و انتهایی (۰۰/۱۰۰ و ۵۸/۸۰ درصد) مشاهده شد (شکل۴-۱۹-A). درصد ریشهزایی با افزایش غلظت هورمون IBA افزایش یافت به طوری که بیشترین درصد ریشهزایی در غلظت ۴۰۰۰ پیپیام IBA (33/98 درصد) حاصل شد و کمترین میزان این صفت نیز از تیمار شاهد (۷۸/۸۹ درصد) به دست آمد (شکل۴-۱۹-B). مقایسه میانگین اثر متقابل موقعیت قلمه و غلظت هورمون نشان داد که در هر سه موقعیت قلمه، با افزایش غلظت هورمون IBA، میزان این صفت نیز افزایش نشان داد، به طوری که بیشترین درصد ریشهزایی در تمامی غلظتها در قلمهی تحتانی (۰۰/۱۰۰ درصد) و کمترین آن در قلمهی انتهایی و غلظت ۱۰۰۰ پیپیام هورمون IBA (33/69 درصد) به دست آمد (جدول ۴-۸). ریشهزایی قلمه فرایند پیچیدهای است و همان گونه که بیان گردید مجموعهای از عوامل درونی و محیطی در موفقیت یا عدم موفقیت آن نقش اساسی دارند. به نظر میرسد تیمار با اکسینها باعث تسریع و شتاب در انتقال مواد غذایی از بخشهای بالایی قلمه به قسمتهای پایین قلمه میشود و به دلیل افزایش یافتن فعالیت آنزیمها، هیدرولیز کربوهیدراتها افزایش یافته و باعث مهیا ساختن انرژی کافی برای فعالیت سلولها در محل ریشهزایی میگردد و بدین گونه ریشهزایی تحریک و تسریع میشود (Arya et al, 1994).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ۴-۷- نتایج تجزیه واریانس اثرات موقعیت قلمه و غلظت هورمون ایندول بوتریک اسید بر ریشهزایی قلمههای ختمی درختی (در هر قلمه)
منبع تغییر
درجه آزادی
میانگین مربعات
درصد ریشهزایی
تعداد ریشه
طول ریشه
طول جوانه
وزن تر ریشه
وزن خشک ریشه
موقعیت قلمه (a)
۲
۱۳۴۳٫۶۹**
۶۸۴٫۵۳**
۹۵٫۹۳**
۳٫۶۴**
۴٫۱۸**
۰٫۲۱**
غلظت هورمون (b)
۳
۱۷۲٫۰۴**
۱۵۴٫۷۷**
۸٫۵۹**
۰٫۳۷**
۰٫۳۸**
۰٫۰۲**
اثر متقابل ab
۶
۱۵۵٫۱۸**
۲۱٫۶۰**
۲٫۱۰**
۰٫۱۰**
۰٫۰۹**
۰٫۰۰۴*