۷۵ ۲۶%
۱۶ ۵٫۶%
۲۸۸
براحتی امکان دسترسی به دوستانم را فراهم می آورد.
۱۱ ۳٫۸%
۳۲ ۱۰٫۹%
۸۲ ۲۸%
۱۳۴ ۴۵٫۷%
۳۴ ۱۱٫۶%
۲۹۳
گاهی با آن بابت مهربانی افراد از آنها تشکر و قدردانی می کنم.
۴ ۱٫۴%
۲۰ ۶٫۸%
۷۲ ۲۴٫۶%
۱۳۸ ۴۷٫۱%
۵۹ ۲۰٫۱%
۲۹۳
اضطراب و فشار
با وجود اهمیت موبایل در زندگی روزمره، تحقیقات، نشان دهنده آن است که برخی از مردم به طرزی بیرویه از آن استفاده می کنند و این امر زندگی شخصی آنها را با آسیبهای جدی مواجهه کردهاست. پژوهشهای زیادی، نشانگر رابطه بین استفاده بیش از حد از موبایل و استرس (فشار روانی) و بیقراری است(منطقی، ۱۳۸۶؛حسن زاده، ۱۳۸۹؛ببران، ۱۳۹۰؛یاسمی نژاد،۱۳۹۱).طاهره براین نظر است که : «اگر یک روز کسی بهت پیامک نده پکری و همش منتظر پیامک از اطرافیانت هستی. من گاهی حتی وقتی ساعات طولانی برام پیامکی نمیاد گوشیم را خاموش و روشن می کنم . میگم شاید گوشیم هنگ کرده یا مشکل داره و پیامکها رو برام نمی فرسته».
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
پیامکهایی که در طول روز بین مردم و بویژه نزدیکان رد و بدل می شود ، بسیاری اوقات می تواند باعث اطمینان دادن و ایجاد آرامش و خاطر جمعی در طرفین ارتباط گردد. وقتی برای کسی اتفاق ناگوار یا خوشحال کننده ای می افتد ملاحظه می کنیم بلافاصله دوستان و آشنایان دوست دارند از طریق موبایل و … تماس گرفته و خود را در غم و شادی وی شریک کنند. برای آنها پیامهای دلگرم کننده و اطمینان بخش بفرستند و از اضطراب احتمالی او بکاهند ( موسوی، ۱۳۸۹: ۴۸) .در همین رابطه شیما می گوید : «وقتهایی که دلم میگیره تا تو خودمم میرم سراغ گوشیم و اون پیامک های قبلیم که دوستام برام فرستادن رو می خونم آدم یک کم خودشو پیدا می کنه . خیلی کمک می کنه بجای اینکه بری سراغ دفترچه یادداشت. دیگه موبایل مثل یک دوست می ماند کنارم. یه طور شدم که میگم این یک امکانیه که باعث میشه همیشه در دسترس باشم و این در دسترس بودن نگرانیم رو کم می کنه مطمئنم هر خبری بشه چه خوب چه بد من از قافله عقب نمی مونم و هستند کسانی که فوری منو در جریان بذارن». این امر در مقاله پژوهشی بوریس گلاداریف در سال ۲۰۰۷ بطور مفصل بررسی شده است. از نظر پاسخگویان در این تحقیق موبایل بعنوان بخش مهمی از زندگی و نداشتن آن نوعی بیماری تلقی شده است. گویا موبایل به آنان به روز بودن، آزادی، تحرک و پویایی بخشیده است ( موسوی، ۱۳۸۹: ۶۱).
تحقیقاتی که در باب اضطرابات ناشی از تلفن همراه در جهان صورت گرفته نشان از آن دارند که امروزه دیگر تلفن همراه بعنوان بخش مهم و اجتناب ناپذیری از زندگی جوانان کمتر مولد تنش و اظطراب است . اگرچه تراکم پیامهای پاسخ داده نشده و یا قرارهای تحقق نیافته و نیز اخبار غیرمنتظره و یا تماسها و پیامکهایی که در موقعیتهای نامناسب به فرد میرسد ممکن است اسبابی برای نگرانی و دلهره افراد ایجاد کنند، با اینحال دسترسی و کاربرد پیامک عموماً امکانی برای افزایش اعتماد به نفس، امنیت، به روز بودن، گریز از تنهایی و پویایی و تحرک افراد فراهم می سازد.
حسنا در این باره معتقد است: «خب بله الان دیگه عادت کردیم شما هر خدمتی را جدید به بشر عرضه کنید اولش شاید متوجه نباشه که این چقدر مهمه بعد کم کم لذت میبرد ازینکه همچین چیزی دارد و بعد کم کم یکی از ارکان زندگی اش می شود. شیما در ادامه بیان میدارد: اما این هم یه موجیه یه تبه که کم کم فرو کش می کنه. گاهی اوقات موبایلم وقتی رو سایلنت هست حتی شارژش هم تموم میشه توجهی نمیکنم .یعنی دیگه از خدامه که این خاموش بشه چون بعضی اوقات ادم دیگه خسته میشه . هی دقیقه به دقیقه بیام چکش کنم ببینم. هی کارامو کنترل کنم ادم یک مرحله ای دیگه خسته میشه . البته ازون طرفم اگه یک روز این اسیبهایی که به سلامت بدن میزنه تایید بشه بازم یک جورایی نمیتونم کنارش بذارم. من حتی صبحها که میخوام بیدار شم ساعت کوک نمی کنم همین موبایلمو تنظیم می کنم و واقعا بهش عادت کردم».
داده ها حاکی از آن است که پاسخگویان نسبت به گویه اول ، ۴۲٫۱ % از پاسخگویان چندان حساسیتی نسبت به محتوای پیام هایشان نداشته اند اما در آنسو ۲۶٫۴ % نسبت به آنها حساسیت بخرج میدهند تا کسی از محتوای آن باخبر نشود. در ادامه بیش از ۳۵ % بمیزان متوسطی احساس همراهی همیشگی دوستان و خانواده شان را با پیامک تجربه کرده اند. ۳۰٫۲ % با این گویه موافق بوده و ۳۴٫۴ % این امر را قبول نداشته یا به میزان اندکی موافق بوده اند.
جدول ۳۴ : توزیع پاسخگویان بر حسب کارکرداجتماعی- ارزیابی آنها از میزان اضطراب و فشار پیامک
گویه ها
اصلا
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
جمع
همیشه نسبت به محتوای پیامک هایم حساس بوده و دوست ندارم کسی از حرف های رد و بدل شده با اطرافیانم با خبر شود
۵۵ ۱۸٫۸%
۶۸ ۲۳٫۳%
۹۲ ۳۱٫۵%
۴۴ ۱۵٫۱%
۳۳ ۱۱٫۳%
۲۹۲