با عنایت بر مطالب ذکرشده در قسمت مبانی نظری و پیشینه تحقیق و با بررسی استانداردهای حسابرسی داخلی، انتظار می رود متغیرهایی هم چون استقلال و بیطرفی حسابرس داخلی، صلاحیت حسابرس داخلی، عملکرد کاری حسابرس داخلی، اثربخشی حسابرسی داخلی و سطح ریسک ذاتی صاحب کار برسطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی تاثیرگذارباشد، لذا فرضیههای برای پاسخگویی به سوال تحقیق به شرح ذیل بیان میشوند:
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
استقلال و بیطرفی حسابرسان داخلی در افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی مؤثر است.
صلاحیت حسابرسان داخلی در افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی مؤثر است.
عملکرد کاری حسابرسان داخلی در افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی مؤثراست.
اثربخشی حسابرسان داخلی در افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی مؤثر است.
سطح ریسک ذاتی صاحب کار در افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی مؤثر است.
۳-۴ متغایرهای تحقیق و نحوه اندازهگیری آنها
۳-۴-۱ متغیر وابسته
با توجه به اینکه هدف از تحقیق حاضر رسیدن به این پاسخ است که کدام عوامل از نظر حسابرس مستقل که به عنوان یکی از اصلیترین استفاده کنندگان از خدمات حسابرسی داخلی میباشد میتواند باعث افزایش اتکا برحسابرسان داخلی شود بنابراین در این پژوهش ” سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی “به عنوان متغیر وابسته درنظرگرفته شده است.
اگر چه، نقش و وظایف حسابرسی مستقل متفاوت از حسابرسی داخلی است، اما نقاط اشتراک زیادی بین این دو مسئولیت وجود دارد. ابعاد مشترک این دو نقش، فضای قابلملاحظهای را برای همکاری با منافع دوطرفه به وجود میآورد. متداولترین اقدامات مشترک هر دو گروه حسابرسان، ارزیابی سیستم کنترل داخلی و بررسی عملکرد گزارشگری مالی شرکت است. اگر چه اهداف و نقشهای خاص آنها، متفاوت است، اما ماهیت آزمو نهای بکار گرفتهشده، بسیار مشابه است.
حسابرسان مستقل در دو زمینهی عمومی میتوانند بر کار حسابرسان داخلی اتکا کنند. اول، مشارکت حسابرسان داخلی در ارزیابی کنترلهای داخلی حسابداری سیستم صاحب کار و دوم، عملکرد حسابرسان داخلی در روشهای حسابرسی مهم تحت نظارت و بررسی دوباره توسط حسابرسان مستقل. اتکا به دلیل نقش حسابرسی داخلی در ارزیابی سیستم کنترل داخلی حسابداری مورد تأیید همگان است، اما دیدگاههای متفاوتی در مورد زمینه دوم اتکا وجود دارد.
در تحقیق آلبرت[۷۵] و همکاران، بیست زمینهی همکاری بین حسابرسان مستقل با حسابرسان داخلی شناسایی شده است. برخی از این موارد، شامل گردآوری اطلاعات، حسابرسی سیستم های رایانهای، بررسی حسابها و کمک به اجرای آزمونهای محتوا است.
براون[۷۶] معتقد است، رابطهی حرفهای بین حسابرسان مستقل و حسابرسان داخلی در امور خط مشی و روشهای اتکای حسابرسان مستقل به عملکرد حسابرسان داخلی به طور قاطع مشخص نیست. شاید دلیل این امر، فقدان تحقیقات علمی و عملی در این زمینه باشد.
آنچه مسلم است این است که اتکا حسابرسان مستقل بر عملکرد حسابرسی داخلی در فرایند حسابرسی مالی باعث استفاده بهینهسازمانی در (سطح خرد) و منابع اجتماعی (در سطح کلان) خواهد شد.
ریچارد سون بر مرتبط کردن حسابرسی داخلی و حسابرسی مستقل تأکید دارد. وی جهت دستیابی به این ارتباط هشت مورد به شرح زیرشناسایی میکند که همکاری در آنان باعث ارتباط نزدیکبین این دو گروه حسابرسان خواهد شد:
ارتباط مؤثر در رابطه با برنامهریزی کلی حسابرسی، زمانبندی حسابرسی و همکاری در حل مشکلات.
بررسی سیستم کنترلهای داخلی
بررسی گزارشهای میاندورهای
تهیه برنامه جمع آوری شواهد برای حسابرسان داخلی
برنامهریزی برای حسابرسی میاندورهای توسط حسابرسان مستقل
برنامهریزی برای حسابرسی پایان سال توسط حسابرسان مستقل
حسابرسی بخشهای مختلف شرکت مورد حسابرسی.
اتکا بر عملکرد حسابرسی داخلی و افزایش همکاری بین این دو زمانی امکانپذیر است که حسابرسان مستقل بتوانند صلاحیت حرفهای، بیطرفی، کیفیت فعالیتهای حسابرسان داخلی و سایر ویژگیهای مربوط را ارزیابی و با توجه به نتایج حاصله، میزان اتکا و همکاری را تعیین کنند (نیکبخت و معاذی نژاد،۱۳۸۷).
۳-۴-۱-۱ اندازهگیری سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی
با توجه به مطالب ارائهشده، شش حوزه همکاری بین حسابرس مستقل و داخلی شناسایی و به عنوان آیتمها وسوالات در پرسشنامه جهت اندازهگیری سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی گنجانده شده است. از پاسخ دهندگان خواسته شده است که درمقیاس پنج قسمتی لیکرت به سوالات پاسخ دهند. این شش حوزه به شرح زیرمی باشد:
میزان استفاده از نتایج آزمونهای کنترلی انجامشده توسط حسابرسان داخلی.
واگذاری بخشی از کار حسابرسی مانند رسیدگی به مانده حسابهای دریافتنی به حسابرسان داخلی.
استفاده از حسابرسان داخلی برای شناخت نقاط ضعف بااهمیت در کنترلهای داخلی.
استفاده از نظرات حسابرسان داخلی برای تعیین ذخیرهی مناسب مطالبات مشکوک الوصول.
استفاده از انبارگردانیهای انجامگرفته تحت نظارت حسابرسان داخلی توسط حسابرس مستقل.
در میان گذاشتن موارد مربوط به تقلب و اشتباه با حسابرسان داخلی.
۳-۴-۲ متغیرهای مستقل
عواملی که از نظر حسابرس مستقل میتواند باعث افزایش سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی شود به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق حاضرمی باشند. با عنایت بر مطالب ذکرشده در قسمت مبانی نظری و پیشینه تحقیق و با بررسی استانداردهای حسابرسی داخلی، انتظار می رود متغیرهایی هم چون استقلال و بیطرفی حسابرس داخلی، صلاحیت حسابرس داخلی، عملکرد کاری حسابرس داخلی، اثربخشی حسابرسی داخلی و سطح ریسک ذاتی صاحب کار بر سطح اتکای حسابرس مستقل برحسابرسان داخلی ازمنظرحسابرس مستقل تاثیرگذارباشد، لذا متغیرهای مستقل شامل پنج مورد بدین شرح: استقلال و بیطرفی حسابرس داخلی (INDOB)، صلاحیت حسابرس داخلی (COMPE)، عملکرد کاری حسابرس داخلی (WORKP)، اثربخشی حسابرسی داخلی (AUDITE) و سطح ریسک ذاتی صاحب کار (AUDITR) به عنوان متغیرهای مستقل پژوهش فوق درنظرگرفته شده است.
۳-۴-۲-۱ استقلال و بیطرفی حسابرس داخلی
منظور از استقلال، ایجاد شرایطی است که موجب میگردد حسابرس داخلی وظایف خود را به شکل بیطرفانه و با پرهیز از جانبداری انجام دهد. بیطرفی شیوه ذهنی غیر جانبدارانه ای است که موجب میگردد حسابرسان داخلی کارهای خود را به گونهای که باور دارند، انجام دهند تا کیفیت کار حفظ شود. بیطرفی، حسابرسان داخلی را ملزم میکند که قضاوتهای حرفهای خود را متکی به اشخاص دیگر نکنند (عالی نژاد،۱۳۹۰). در این تحقیق، سوالات پرسشنامه جهت سنجش میزان نگرش حسابرس مستقل درمورد استقلال وبی طرفی حسابرس داخلی گنجانده شده است. وازپاسخ دهندگان خواسته شده است که در مقیاس پنج قسمتی لیکرت به سوالات پاسخ دهند. این سوالات (گویه ها) به شرح زیرمی باشد:
توانایی دسترسی حسابرسی داخلی به اسناد و مدارک سازمانی.
واحد حسابرسی داخلی یافتهها خود را به سطح رضایت بخشی از سازمان گزارش میدهند.
محتوا و اهمیت گزارشهای حسابرسی داخلی برای سازمان.
میزان درگیری واحد حسابرسی داخلی در فعالیتهای عملیاتی و تصمیمگیری.
۳-۴-۲-۲ صلاحیت حسابرس داخلی
دومین متغیر مستقل تحقیق صلاحیت و شایستگی حسابرس داخلی میباشد حسابرسان داخلی باید دانش، تجربه و مهارتها و سایر شایستگیهای لازم را برای انجام مسئولیتهای فردی خویش داشته باشند. حسابرسان داخلی تشویق میشوند تا صلاحیت و شایستگی خود را بامعلومات و گواهیهای حرفهای نشان دهند مثل گواهینامه حسابرسان داخلی رسمی[۷۷] یا گواهینامه دیگری که توسط انجمن حسابرسان داخلی(IIA)[78] یا سایر سازمانهای حرفهای ذیصلاح صادر میگردد. با توجه به مطالب گفتهشده برای استخراج نگرش حسابرسان مستقل در مورد صلاحیت حسابرسان داخلی سوالات زیردرپرسشنامه گنجانده شده است:
میزان تجربهی کارکنان واحد حسابرسی داخلی
میزان تحصیلات و مدارک تحصیلی کارکنان واحد حسابرسی داخلی
تأکید بر داشتن یا کسب مدارک حرفهای (مانند حسابدار رسمی) در استخدام حسابرسان داخلی جدید.
آگاهی کارکنان واحد حسابرسی داخلی از فعالیتها، سیاستها و قوانین حاکم بر شرکت.
دارا بودن انواع مهارتهای کافی (برای مثال حسابرسی، حسابداری، اقتصاد، مدیریت و…) توسط حسابرسان داخلی.