۲۰۱۲/۰
۰۲۰۱/۰
۱۹۸۶/۰
۰۳۶۸/۰
۱
بر مبنای محاسبات انجام شده در ارزیابی استقلال خطی متغیرهای مستقل طبق جدول شماره ۴-۸ ملاحظه می شود که:
یک) ضرایب همبستگی محاسبه شده که به منظور ارزیابی همبستگی خطی دو به دوی متغیرهای محاسبه شده، در فاصله بین ۲۱۵۴/۰- تا ۲۰۱۲/۰ قرار گرفته اند.
دو) در کلیه موارد، ضریب همبستگی محاسبه شده به سمت صفر میل کرده، بنابراین می توان این ارتباط را قابل اغماض دانسته و استقلال خطی متغیرهای مستقل نسبت به یک دیگر را به عنوان یکی دیگر از پیش فرض های کلاسیک استفاده از رگرسیون خطی مرکب در تعیین ارتباط بین حجم مبادلات سهام و متغیرهای مستقل را پذیرفت.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
تحلیل پیشفرضهای استفاده از مدل تابلویی
در قسمت قبلی پیش فرض های استفاده از رگرسیون خطی مرکب در حالت کلاسیک و بل فرض تکیه بر تحلیل داده های مقطعی مورد ارزیابی قرار گرفت. با عنایت به مورد مطالعه قرار دادن یک بازه زمانی ۵ ساله پیش از آنکه به بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق پرداخته شود، ابتدا به نحوه تخمین مدلها اشاره می شود. آنگاه بر اساس این تخمینهای بهدستآمده و به کمک آزمونهای آماری t، احتمال محاسبهشده (p-value) به قضاوت و ارزیابی در مورد هر یک از فرضیه های آماری تحقیق پرداخته میشود. سؤالی که اغلب در مطالعات کاربردی مطرح می شود این است که آیا شواهدی دال بر قابلیت ادغام شدن داده ها وجود دارد یا اینکه مدل برای تمام واحدهای مقطعی متفاوت است. برای این منظور ابتدا بررسی شد که آیا ناهمگنی یا تفاوتهای فردی بین مقاطع وجود دارد یا خیر؟ در صورت وجود ناهمگنی از روش داده های تابلویی[۲۸] و در غیر اینصورت از روش داده های تلفیقی[۲۹] با رویکرد حداقل مربعات معمولی[۳۰] جهت تخمین مدل استفاده میشود. در ادامه به بررسی وجود این تفاوتهای فردی از طریق آزمون F لیمر و با بهره گرفتن از نرمافزار Eviews پرداخته شده است:
الف) بررسی همسانی عرض از مبدأهای مقاطع:
در این تحقیق برای انتخاب بین روشهای دادههای تابلویی و دادههای تلفیقی، از آزمون F لیمر[۳۱] استفاده شده است. نتیجه این آزمون نشان میدهد که مقاطع مورد بررسی ناهمگن و دارای تفاوتهای فردی است و روشهای داده های تابلویی مناسبتر میباشند. خلاصه نتایج آزمون F لیمر، بهشرح ذیل در جدول شماره ۴-۹ ارائهشده و در آن به بیان آماری فرض صفر و فرض مقابل برای آزمون F لیمر به شرح زیر تعریف شده است:
جدول شماره ۴-۹: خلاصه نتایج آزمون F لیمر
شرح رابطه
آمارهF
درجه آزادی
احتمال
نتیجه آزمون
رابطه حجم مبادلات
۶۲۵۱/۳
(۴۵۱،۱۱۲)
۰۱۰۵/۰
روش دادههای تابلویی
با توجه به نتایج بهدستآمده از جدول شماره ۴-۹ همانطورکه مشاهده گردید با توجه به اینکه سطح معناداری برای رابطه برآوردی، کمتر از ۵% میباشد لذا فرض مبنی بر روش داده های تلفیقی رد شده و فرضیه مخالف یعنی H1، ناهمسانی عرض از مبدأها یا استفاده از روش داده های تابلویی پذیرفته می شود. بنابر نتیجه به دست آمده از این آزمون از روش داده های تابلویی جهت تعیین ارتباط بین متغیر بهره گرفته شده است. ضرورت استفاده از این روش که داده های سری زمانی و مقطعی را باهم ترکیب می کند، بیشتر بهخاطر افزایش تعداد مشاهدات، بالا بردن درجه آزادی، کاهش ناهمسانی واریانس و کاهش همخطی میان متغیرها هست. لذا تخمین معادلات با بهره گرفتن از دادههای تجمعی و برای همه شرکتهای نمونه در طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ انجام گرفته است.
ب) آزمون هاسمن (انتخاب بین اثرات ثابت و تصادفی)
پساز آنکه مشخص گردید که مقاطع مورد بررسی ناهمگن و دارای تفاوتهای فردی بوده و روشتابلویی مناسبتر است، بهمنظور انتخاب بین اثرات ثابت و تصادفی از آزمون هاسمن[۳۲] استفادهشده است. آماره آزمون هاسمن که برای تشخیص ثابت یا تصادفی بودن تفاوتهای واحدهای مقطعی محاسبه میشود دارای توزیع کای-دو با درجه آزادی برابر با تعداد متغیرهای مستقل است. در این آزمون فرض صفر و فرض مقابل برای آزمون هاسمن بهشرح زیر تنظیم شده است:
خلاصه نتایج آزمون هاسمن که با بهره گرفتن از نرمافزار Eviews محاسبه شده، بهشرح در جدول شماره ۴-۱۰ خلاصه شده است:
جدول ۴-۱۰: نتایج آزمون هاسمن
شرح رابطه
آماره کای دو
درجه آزادی
احتمال
نتیجه آزمون