در مطالعات منیوچی و فیری۱ بر روی سرند ورمیکمپوست و جداسازی کرم از طریق سرند دوار مکانیکی، مشخصات دستگاه سرند عبارت از اندازه مشها mm4، طول دستگاه mm2500 و قطر استوانه چرخنده cm90 میباشد. شرایط آزمایش برای این دستگاه بدین صورت بود که رطوبت توده کرم و کود بین ۴۰-۶۰ درصد، سرعت استوانه rpm70-30 و ظرفیت دستگاه m3/h 1.3 بوده است. راندمان دستگاه ۹۵-۸۰ درصد بدست آمد. مواد تشکیل دهنده ورمیکمپوست در این مطالعه از خمیر ذرت، کود گاوی و کاغذ بازیافتی تشکیل شده بود. قطر متوسط ذرات ورمیکمپوست ۳۰۰-۵۰۰ میکرومتر و وزن متوسط کرم بین mg200-250 بود. (شکل ۲-۱۱)
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در مطالعات صورت گرفته در انواع روشهای جداسازی کرم از کود ورمیکمپوست، مهمترین عامل برای انتخاب جداسازی، برگرفته از نیاز تولیدکننده میباشد. در روشهای بیولوژیک با توجه به سادگی روش میتوان گفت هزینه کارگری و مدت زمان تولید محصول و عرضه آن به بازار افزایش مییابد. در روش غیربیولوژیک سرند دوار علاوه بر جداسازی میتوان ورمیکمپوست را درجهبندی نیز نمود.
با توجه به شکل ۲-۱۱ دستگاه ساخته شده توسط موسیدا مرسی و همکاران، حرکت در دستگاه سرند دوار مستقیما از موتور به شفت دستگاه انتقال داده شده و باعث چرخش سیلندر مشبک می شود. این گونه انتقال حرکت به نظر میرسد که مخصوصا در آغاز کار سرند، فشار زیادی را به موتور وارد می آورد و همچنین ممکن است به واسطه گشتاور بالا باعث برش شفت شود در حالی که اگر انتقال حرکت از کنار و به صورت اصطکاکی باشد فشار کمتری به موتور وارد آمده و همچنین نیازی به نصب گیربکس نمی باشد.
در سایر مطالعات صورت گرفته در مورد سرند دوار هیچگونه صحبتی از شیب دستگاه به میان نیامده است. در حالی که به نظر می آید اگر شیب جزو یکی از پارامترها لحاظ شود در حقیقت میتوان زمان انجام سرند را افزایش و یا کاهش داد در نتیجه اعمال شیب باعث افزایش راندمان و بهبود کیفیت سرند ورمیکمپوست می شود. در شکل ۲-۱۱ همانطور که مشاهده می شود سیلندر دستگاه موسیدا مرسی و همکاران تنها از یک استوانه و با مشهای ۴ میلیمتر ساخته شده است. هنگام اعمال بارگذاری اگر دهانه ورودی تا حدودی مسدود نشود موجب می شود که ورمیکمپوست به بیرون دستگاه پرتاب شود و حالت قیف بودن خروجی دستگاه برای خروج کم تنش
۱ -Musaida Mercy Manyuchi and Anthony Phiri 2013
کرم و کلوخه امری ضروری به نظر میرسد. انتخاب مشهای گوناگون به گمانی موجب بهبود راندمان می شود و همچنین فشار کمتری به الکتروموتور وارد می کند
شکل ۲- ۱۱ سرند مورد تحقیق موسیدا مرسی و همکاران
فصل سوم………………….. مواد و روشها ……….۲۴-۳۶
ورمیکمپوست از نظر مواد غذایی از کود دامی برتر است، همچنین عاری از علف هرز میباشد و به دلیل خاصیت هوموسی باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک و همچنین احیای خاک می شود و چون ارگانیک است از کودهای شیمیایی ارجحتر میباشد. در تولید ورمیکمپوست سرند یا به عبارتی درجهبندی ورمیکمپوست یکی از معضلات برای تولیدکنندگان به شمار می آید. در سرند مکانیکی دوار سعی بر آن شده است که علاوه بر درجهبندی ورمیکمپوست، جداسازی کرم از کود ورمیکمپوست نیز انجام بپذیرد. برای درجهبندی از انواع اشکال گوناگون در منافذ توری استفاده می شود. سرعت دورانی دستگاه یکی از پارامترهای مهم میباشد به طوری که در کیفیت نهایی ورمیکمپوست و همچنین جداسازی کرم موثر است. شیب دستگاه یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار در راندمان دستگاه میباشد. از دیگر پارامترها میتوان به رطوبت محصول توجه داشت. این پارامتر اگر زیاد باشد کود به صورت گرانوله و بیکیفیت می شود و همچنین بر روی راندمان دستگاه جداسازی کرم از کود تاثیر به سزایی دارد. در این بخش به چگونگی تولید بستری ورمیکمپوست، طراحی، ساخت و ارزیابی یک سرند دوار برای جداسازی ورمیکمپوست و همچنین نحوه انجام آزمایشات پرداخته شده است.
۳-۱ چگونگی تشکیل بستر و کود ورمیکمپوست
در این تحقیق، همزمان با انجام مرور بر منابع و همچنین طراحی و ساخت دستگاه با توجه به اینکه جهت ارزیابی دستگاه نیاز به توده آماده جداسازی مرکب از ورمیکمپوست، کوکون، کرم و مواد زائد میباشد بنابراین برای تولید ورمیکمپوست، فارم کوچکی در قالب بستری در محل کارگاه گروه مکانیک بیوسیستم راهاندازی گردیده است (شکل ۳-۱). در ابتدا برای سهولت مصرف کود دامی برای کرم کود دامی را الک نموده و سپس کود شستشو داده می شود. بستر با Ec بالا موجب آسیب جدی به کرم می شود و همچنین تولید را کاهش میدهد بنابراین در ابتدا میبایست کود دامی پوسیده را شستشو داد تا از شوری کود کاسته شود. زمانی که شستشوی کود دامی به اتمام رسید این کود به عرض ۷۰ سانتیمتر، ارتفاع ۳۰ سانتیمتر و به طول دلخواه پخش شده است و در این زمان میبایست کود را آب داده تا رطوبت کود تا حدودی از رطوبت جعبه کرم با بستر بیشتر باشد. کرم با بستر ۱ تا ۳ روز آب و مواد غذایی داده نمی شود تا به اصطلاحی شرایط محیطی کرم نامناسب شود. از آنجا که کرمها موجوداتی آب دوست میباشند بنابراین به کود دامی که همان بستر اصلی است قبل از اضافه کردن جعبه کرم با بستر، شیاری تشکیل داده شده است و به بستر اصلی آب داده می شود تا رطوبت بستر اصلی از بستر خود کرم بیشتر شود و نقل مکان کرم سریعتر صورت بگیرد.
زمانی که شرایط بستر برای کرمها ایدهآل شد به ازای هر ۱ متر مربع یک جعبه کرم با بستر به بستر اصلی اضافه شد. زمانی که بستر آماده شد و کرم داخل بستر رفت میبایست با توجه به شرایط بستر شرایط رطوبتی بستر را تامین کرد و اگر مواد غذایی کاهش یافت میبایست کود دامی و دیگر مواد زائد آلی به بستر تغذیه نمود. بسته به تراکم کرم، مدت زمان تولید ورمیکمپوست ۲ الی ۶ ماه میباشد. (در صورتی که شرایط بستر مهیا باشد)
فرایند تولید بستری ورمیکمپوست واقع درکارگاه مکانیک بیوسیستم دانشگاه ارومیه ۹ ماه به طول انجامید.
زمانی که کود دامی از قسمت هاضمه کرم عبور کند رنگ آن قهوهای تیره می شود و همچنین شکل ورمیکمپوست نیز شبیه به تفالههای چای می شود و هنگامی که به ورمیکمپوست آب داده شود در بستر، این آب جاری می شود و تا حدودی جذب نمی شود در نتیجه در این زمان میبایست برداشت ورمیکمپوست انجام داده شود. ( شکل۳-۲)
شکل ۳-۱ بستر کود ورمیکمپوست واقع در کارگاه مکانیک بیوسیستم دانشگاه ارومیه ، تشکیل شده از کود دامی به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر و عرض ۷۰ سانتیمتر
شکل ۳-۲ ورمیکمپوست آماده برای سرند در کارگاه گروه مکانیک بیوسیستم دانشگاه ارومیه
۳-۲ ساخت دستگاه
مهمترین بخش در هر دستگاهی از نظر تحمل بارهای مکانیکی، شاسی آن میباشد. شاسی دستگاه تا آنجا که مقدور بود سبک در نظر گرفته شده است تا علاوه بر صرفهجویی اقتصادی، حمل و نقل آن آسانتر صورت بگیرد در حالی که وزن قطعات و توده مواد داخل سرند را تحمل کند. (شکل ۳-۳)
شکل ۳-۳ شاسی طراحی شده دستگاه ورمیکمپوست، در محیط نرم افزار کتیا
شکل ۳-۴ شاسی ساخته شده با بهره گرفتن از پروفیل ۲*۲
طرح شاسی و ساخت آن با بهره گرفتن از پروفیل ۲*۲ صورت گرفته و به روش جوشکاری ساخته شده است. (شکل ۳-۴)
سرند دوار همانطور که از اسم آن مشخص میباشد استوانهای است که حول یک محور میچرخد. دلیل انتخاب استوانه برای جلوگیری از ارتعاشات دستگاه بوده است و در بین اجسام سه بعدی جسم متقارنی که بتواند حول یک محور چرخش یکنواختتری داشته باشد استوانه است. محور دستگاه در حقیقت شاسی برای استوانه دستگاه سرند دوار میباشد و چون وزن زیادی را میبایست تحمل کند بایستی در ضخامت و جنس آن دقت شود. شفت دستگاه با قطر cm5 و ازجنس فولاد انتخاب شده است و میل گردهایی با زاویه ۱۲۰ درجه در ابتدا، وسط و انتهای دستگاه تعبیه شده تا از خمش احتمالی شفت و توری در استوانه دوار جلوگیری به عمل آید و همچنین اسکلت مستقلی برای قرارگیری الکها تعبیه شده است که نحوه قرارگیری آن ابتدا، وسط و انتهای دستگاه بوده است. (شکل ۳-۵)
شکل ۳-۵ نمایی از شفت و نحوه قرارگیری میل گردها در محیط نرم افزار کتیا
استوانه دستگاه نیز از ۲ عدد قیف از جنس ورق گالوانیزه در دو انتها با ضخامت mm0.65 و ۴ توری هر یک به قطر ۲، ۴، ۶ و ۸ میلیمتر تشکیل شده است. دو توری هر یک به قطر سوراخهای ۶ و ۸ میلیمتر به قطر ۴۰ سانتیمتر و طول ۱ متر بر روی شفت تعبیه شده است و بیشترین مرحله جداسازی کرم در این دو توری انجام می شود. جنس توریها از پلاستیک میباشد تا آسیبی به کرمها وارد نشود و وزن دستگاه نیز افزایش داده نشود. دو توری دیگر به قطرهای ۲ و ۴ میلیمتر هر یک به قطر ۶۰ سانتیمتر و طول ۱ متر برای بهرهوری بیشتر در کیفیت درجهبندی سرند بر روی شفت قرار گرفته است و جنس آن از ورق گالوانیزه میباشد. (شکل ۳-۶)
در استفاده از توری سعی بر آن شد که با توجه به نیاز بازار مصرف، ابعاد انتخاب شود و با علم به اینکه درجه سرند در مصارف گلخانهای ۴ میباشد (یعنی ورمیکمپوست باید از الک با سوراخ mm4 سرند شود) و در گلفروشیها ۲ میباشد بنابراین از توری با قطر ۲ و ۴ در دستگاه استفاده شده است. به دلیل اینکه ورمیکمپوست دارای رطوبت میباشد و وسایل آهنی نیز در برابر رطوبت زنگ میزند و عمر دستگاه را کاهش میدهد توری و قیفها از جنس گالوانیزه انتخاب و همچنین شفت دستگاه و شاسی با ضد زنگ، رنگآمیزی شده است. مشهای توری از جمله نکات بسیار مهم در انتخاب توری میباشد چرا که کرم با توری تماس دارد بنابراین لبههای توری نبایستی تیز و برنده باشد.
قیف در ورودی و خروجی تعبیه شده است، قیف برای جلوگیری از اتلاف و ریزش کود به کار گرفته شده است بنابراین قیف ورودی دارای دهانه کوچکتر نسبت به قیف خروجی است تا هنگامی که ورمیکمپوست به همراه کرم وارد دستگاه شد به داخل دستگاه برود و به بیرون پرتاب نشود اما قیف خروجی دارای دهانه نسبتا بزرگتری میباشد به دلیل این که به کرم و کلوخه این اجازه را بدهد تا به آرامی و در یک خط ممتد از دستگاه خارج شود و به کرم آسیب کمتری برسد. (شکل ۳-۶)
شکل ۳-۶ نحوه قرارگیری توری و قیفهای ورودی و خروجی
شکل ۳-۷ نمای کلی دستگاه
شکل ۳-۸ نمای کلی دستگاه ساخته شده در دانشگاه ارومیه گروه مکانیک بیوسیستم
ابعاد قیف ورودی ۵۰ و۶۰ سانتیمتر و به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر و قیف خروجی ۶۰ و ۶۵ سانتیمتر و به ارتفاع ۳۰ سانتیمتر در نظر گرفته شد.
۳-۲-۱ مکانیزم عملکرد دستگاه
بدیهی است که ساختن دستگاه بایستی توجیه اقتصادی نیز داشته باشد در نتیجه برای اقتصادیتر نمودن دستگاه در قیف خروجی شیاری تعبیه شد تا چرخ محرک موتور بتواند در داخل این شیار به حرکت درآید در نتیجه حرکت توسط اصطکاک مابین قیف و چرخ محرک صورت میگیرد. (شکل ۳-۱۰ و ۳-۹)
شکل ۳-۹ نحوه قرارگیری موتور بر روی شاسی
شکل ۳-۱۰ نحوه قرارگیری موتور بر روی شاسی ساخته شده
الکتروموتور دستگاه دارای توان ۱ اسب بخار و سرعت rpm1440 میباشد در نتیجه برای به دست آوردن سرعت محیطی دلخواه در سیلندر دوار میبایست قطر چرخ محرک متصل به الکتروموتور را تغییر داد. چنانچه دور ورودی یا همان دور متصل به شفت الکتروموتور ، دور خروجی یا دور سیلندر دوار ، قطر ورودی یا قطر چرخ محرک متصل به شفت الکتروموتور باشد و همچنین قطر خروجی یا قطر سیلندر دوار که قسمت متحرک دستگاه میباشد دارای مقدار ثابت برابر با ۶۵ = باشد از طریق رابطه ۳-۱ قطر چرخ محرک بهدست می آید.
رابطه ۳-۱
۳-۲-۱-۱ تخمین توان مورد نیاز موتور:
جهت راه اندازی سرند از یک الکتروموتور تک فاز استفاده گردیده است. با توجه به اینکه بیشتر فشار وارده بر موتور صرف راه اندازی سیلندر مشبک می شود، گشتاور لازم جهت راه اندازی محاسبه گردیده است. بر این اساس ممان اینرسی استوانه با در نظر گرفتن جرم هندسه آن به قرار زیر میباشد.
رابطه ۳-۲
j=0.5*mr2
j=0.5*40*0.32= 1.8(kgm2)
از طرفی شتاب زاویه ای لازم جهت راه اندازی استوانه را با در نظر گرفتن حداکثر سرعت استوانه و مدت زمان شتابگیری آن میتوان به صورت رابطه ۳-۳ محاسبه کرد.
رابطه ۳-۳
α== = ()
بر این اساس میتوان گشتاور اینرسی جهت راه اندازی استوانه را پیش بینی کرد.
رابطه ۳-۴
M=j* α = ۳.۷۶۸(Nm)
نهایتا توان موتور میتوان به صورت رابطه ۳-۵ محاسبه کرد.
رابطه ۳-۵
P=Tω = ۳.۷۶۸*۱۴۰۰*۲π/۶۰= ۵۳۴.۶ (W)= 0.7 hp