۳-۴- متغیرهای تحقیق
۳-۴-۱- متغیر مستقل
یک جلسه فعالیت رکاب زدن همراه با انسداد عروق
سه هفته فعالیت رکاب زدن همراه با انسداد عروق
۳-۴-۲- متغیر وابسته
سطوح پلاسمایی هورمون پرولاکتین
۳-۴-۳-متغیر ناظر
۱- توان حداکثر(Wmax)
۳-۵- روش جمعآوری اطلاعات خام و ابزار اندازه گیری
۳-۵-۱- ابزارهای اندازه گیری
ابزارهای جمعآوری داده ها وسایلی هستند که به پژوهشگر کمک می کنند تا داده های لازم را جمعآوری و ثبت نماید.
ترازوی دیجیتالی مدل ساکا، ساخت کشور آلمان با دقت ۰۵/۰کیلوگرم برای اندازهگیری وزن آزمودنیها.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
قد سنج مدل ساکا، ساخت کشور آلمان، با دقت ۰۱/۰ سانتیمتر برای سنجش قد آزمودنیها
چرخکار سنج مونارک مدل E939 ساخت کشور سوئد جهت ارزیابی توان حداکثر و اجرای پروتکل.
دستگاه فشارسنج ریستر[۴۸]ساخت کشور آلمان جهت اندازه گیری فشارخون و ایجاد محدودیت خون.
ضربان سنج پلار[۴۹]ساخت کشور فنلاند جهت اندازه گیری ضربان قلب.
تجهیزات آزمایشگاهی برای بررسی نمونههای خونی(کیت الایزا PRL ساخت شرکت باستر، محصول آمریکا)
وسایل خون گیری(سرنگ-استریل و پنبه…).
۳-۵-۲- روش اجرای تحقیق
۳-۵-۲- ۱-قبل از پیش آزمون :
در ابتدا آزمودنیهایی که اعلام آمادگی کردند به صورت تصادفی ساده و با قرعهکشی انتخاب شدند و در یک جلسه توجیهی، به منظور آشناسازی با نوع و هدف تحقیق، نحوه همکاری و آشنایی با ابزار تحقیق شرکت کردند. در همان جلسه رضایتنامه و پرسشنامه سلامت بین آزمودنیها توزیع و توسط آنها تکمیل گردید و همچنین در این جلسه، قد و وزن آزمودنیها نیز اندازهگیری شد.
۳-۵-۲- ۲-پیش آزمون :
در همین جلسه با استفاده ازدوچرخه کارسنج مونارک E939 و ازطریق تست کاستوم حداکثرتوان آزمودنیها اندازه گیری شد به این ترتیب که آزمودنی ها پس از گرم کردن با توان ۵۰ وات وبا سرعت ۶۰ دور در دقیقه شروع به رکاب زدن کردند،هر یک دقیقه ۲۵ وات به توان اضافه شد.این افزایش وات تازمانی که سرعت دوچرخه از ۶۰ دور در دقیقه کمتر نشده بود ادامه یافت و در صورت پایین آمدن سرعت از این مقدار آزمون قطع و عدد بدست آمده به عنوان توان حداکثر آزمودنی در نظر گرفته شد. قبل از شروع پروتکل و پس از ۱۲ الی ۱۴ ساعت ناشتایی از سیاهرگ دست راست هر آزمودنی در وضعیت نشسته و در حالت استراحتی به میزان۲ سیسی خون گرفته شد تا میزان پرولاکتین اولیه آنها مشخص گردد. بعد از ۸ جلسه تمرین و قبل از آخرین جلسه تمرینی یعنی جلسه نهم برای بررسی اثر سازگاری کل جلسات تمرینی انجامشده برروی سطوح پلاسمای پرولاکتین در هر دو نوع فعالیت خون گیری به عمل آمد.
۳-۵-۲- ۳-پروتکل تمرینی:
آزمودنیهای گروه تمرین انسداد و تمرین بدون انسداد به مدت ۳ هفته هر هفته ۳ جلسه و در مجموع ۹ جلسه تمرین رکاب زدن را انجام دادند. با توجه به اینکه حداقل سازگاری حاصل شده ناشی از تمرینات انسدادی بر میزان عوامل رشدی همچون IGF-1 و سطح مقطع عضلانی حداقل در ۳ هفته حاصل شده است(۲۷).لذا در پژوهش حاضر جهت حصول سازگاری در اثر تمرین انسدادی بر میزان هورمون پرولاکتین ۳هفته تمرین مد نظر قرار گرفته شد. ابتدا یک ران بند فشاری طراحی شد که در قسمت فوقانی هر پا بسته شد. گروه انسدادی به منظور گرم کردن رانبند ها را روی رانهایشان در فشار ۱۰۰ میلی متر جیوه و به مدت ۳۰ ثانیه بستند، سپس برای ۳۰ ثانیه فشار به ۱۱۰ میلی متر جیوه افزایش یافت، پس از ۱۰ ثانیه بازگشت به فشار اولیه این الگو تا رسیدن به فشار ۱۴۰ میلیمتر جیوه در روز اول تکرار شد(۲۷). سپس تمرین اصلی را که شامل ۳ ست ۳ دقیقه ای با (۵۰Wmax%) روی دوچرخه ثابت با ۳۰-۴۵ ثانیه استراحت بین هر ست میباشد را اجرا کردند. (میزان فشار روی ران ۱۴۰ میلی متر جیوه میباشد) مجموع زمان تمرین ۳۰/۱۰ دقیقه بود. هر جلسه ۱۰ میلی متر جیوه به فشار ران بندها اضافه شد تا جلسه چهارم که فشار به ۱۷۰ میلی متر جیوه رسید. فشار ران بند به طور تدریجی افزایش یافت تا شرکت کنندهها نسبت به محرک انسداد در طول فاز اولیه تمرین سازگار شوند. فشار ران بند تا پایان پروتکل تمرین بر روی ران حفظ شد بعد از ۳ نوبت تلاش فشار ران بند به یکباره برداشته شد. برای انجام ریکاوری فعال ۵- ۱۰ دقیقه رکاب زدند. میزان فشار وارد بر پای انسدادی، میزان درک سختی و ضربان قلب در تمام طول تمرین برای اطمینان از سلامت و ایمنی آزمودنیها بررسی شد. گروه بدون انسداد نیز همین پروتکل را انجام دادند با این تفاوت که در این گروه هیچ محدودیت جریان خونی وجود نداشت. این پروتکل تا ۹ جلسه تکرار شد.
۳-۵-۲- ۴-پس آزمون :
۲۴ساعت پس از اجرای آخرین جلسه تمرین برای بررسی اثر سازگاری تمرین، Wmax و زمان رسیدن به خستگی آزمودنیها در روشی مشابه با پیش آزمون برآورد شد. بلافاصله پس از جلسه اول و نهم تمرین به ترتیب برای بررسی پاسخ به یک جلسه تمرینی و اثر سازگاری در پاسخ کل جلسات تمرینی انجامشده برروی سطوح پلاسمای پرولاکتین در هر دو نوع فعالیت خون گیری به عمل آمد. نمونه خونی گرفتهشده جهت جداسازی پلاسما و اندازهگیری هورمون به آزمایشگاه انتقال داده شدند. خون گرفته شده در دمای ۸۰- درجه سانتی گراد نگه داری شد. برای سانتریفیوژ خون از دستگاه اپندورف به مدت ۱۰ دقیقه و با سرعت ۲۰۰۰ دور در دقیقه در دمای ۴ درجه سانتی گراد استفاده شد. . برای تجزیه و تحلیل دادهها از کیت الیزا ساخت شرکت باستر آمریکا استفاده شد. از آنجایبکه اثرات مثبت تمرین با محدودیت جریان خون برآزمودنی های انسان در پژوهش های مختلف به اثبات رسیده است و فشاری که در این تمرین برای ایجاد محددیت جریان خون اعمال می شود معمولا بین ۹۰ الی ۲۳۰ میلی متر جیوه است وتاکنون مشکل خاصی برای سلامتی آزمودنی ها با این میزان فشار ایجادنشده است (۳)در نتیجه به لحاظ اخلاقی این نوع تمرین مشکلی برای سلامت آزمودنی ها ایجاد نمی کند.
شکل ۳-۱: ران بند متصل به فشار سنج
۳-۶- روش آماری تحقیق
برای تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش ازروشهای آماری توصیفی و استنباطی استفاده گردید. از آمار توصیفی برای محاسبه میانگین و انحراف استاندارد داده ها استفاده شد و از آمار استنباطی برای مقایسه گروه ها با هم استفاده شده است همچنین برای بررسی همگنی واریانس گروه ها ازآزمون لوین و برای نرمالسازی توزیع داده ها ازآزمون کولموگروف اسمیرنف استفاده گردید. برای مقایسه میانگینهای درون گروهی از روش آماری T وابسته در سطح معناداری (P<0.05) استفاده شد. برای مطالعۀ اثر یک جلسه فعالیت با محدودیت جریان خون و بدون آن در دو گروه تمرین انسدادو بدون انسداد از آزمون Tمستقل و برای مطالعۀ اثر سه هفته تمرین درسه گروه انسداد،بدون انسداد و کنترل از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. از آزمون تعقیبی LSD برای تشخیص اختلاف هر یک از میانگینها واریانس یک طرفه استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار ۲۱ SPSS و برای رسم نمودارها از نرم افزار Exell 2010 استفاده شد.
فصل چهارم
یافتههای تحقیق
۴-۱-مقدمه
در این بخش یافتههای حاصل از تحقیق حاضر از نظر ویژگیهای عمومی آزمودنیها و همچنین تغییرات پرولاکتین در مراحل پیشآزمون، پاسخ، سازگاری و سازگاری در پاسخ مورد بررسی قرار میگیرند و از آمارهای توصیفی و استنباطی به شرح زیر استفاده شده است:
آمار توصیفی: دادههای توصیفی مرتبط با توصیف متغیرهای آنتروپومتریک آزمودنیها(جدول ۴-۱)و Wmax قبل وبعدازسه هفته تمرین(جدول ۴-۲) برای آزمودنیهای دو گروه تجربی در حین تمرین ارائه شده است. همچنین توصیف داده ها به صورت جدول در متغیروابسته پرولاکتین(جدول ۴-۵) در سه گروه و در مراحل پیش و پس آزمون آورده شد.
آمار استنباطی: برای تجزیه و تحلیل دادههای این پژوهش از آزمون کولموگروف اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن دادهها، آزمون لون جهت بررسی همگنی واریانسها، آزمون Tزوجی جهت مقایسه درون گروهی واز آزمونT مستقل و تحلیل واریانس یکراهه جهت مقایسه بین گروهی استفاده گردید.سطح معناداری P<.05 در نظر گرفته شد. فرضیات پژوهش با بهره گرفتن از SPSS نسخه۲۱بررسی گردید.در تمام روشهای فرضیه آزمائی، ابتدا از رعایت پیشفرضهای آزمونها، اطمینان حاصل گردید.
جدول ۴-۱: توصیف ویژگیهای آزمودنیها
گروه
متغیر
انسداد(۸نفر)