۴-Linear Programming
۵-Goal Programming
۶-Dynamic Programming
۷-Internal rate of return
۸-Net present value
۹-Return on investment
۱۰-Cost benefit analyese
۱۱-Multti Attribute utility Theory
۱۲-Artificial Intelligence
در یک دسته بندی کلی تر و ترکیبی، کوپر ابزار های پورتفولیوی پروژه را در سه گروه قرار می دهد. (کوپر،۲۰۰۱،ص۱۲۵)
برنامه ریزی ریاضی
اولین فنون مدیریت پورتفولیوی مبتنی بر برنامه ریزی ریاضی توسعه یافته است که درارزش تجاری پورتفولیوی در چهارچوبی از محدودیتها بهینه می شود. نقطه تمرکز فنون مدلسازی اولیه بر بیشینه کردن ارزش پورتفولیوی بوده و توجه کمی به توازن یا همراستایی پورتفولیوی با استراتژی شرکت دارند. همچنین این مدلها بر اساس دیدگاه مالی یا ارزش تجاری استوا ر هستند و تنها بر یک معیار تکیه می کنند و در عمل میزان عدم قطعیت آنها از درجه بالایی برخوردار می باشند.
ابزار های کلاسیک
ابزارهای کلاسیک پورتفولیوی پروژه شامل مدلهای امتیازی و دسته بندی و نیز چک – لیستها می باشند. این روشها ارزش پورتفولیوی را از طریق مقیاس های و غیر مالی بیشینه می نمایند. انتقادی که بر این روشها و سایر مدلهای مبتنی بر عاملهای مالی گرفته می شود این است که بیش از حد بر داده های مالی تکیه می کنند و نمی توانند ترکیب پروژه هارا بهینه کنند.
ابزار های ترسیمی
این ابزار ها برای پورتفولیوی پروژه از فنون گرافیکی و چارتها جهت به تصویر کشیدن توازن پورتفولیوی ها بهره می گیرند و نوعا” با بهره گرفتن از دیاگرام های دو محوری برای نمایش مصالحه بین دو معیار استفاده می شود. به عنوان مثال می توانند ریسک و منفعت باشند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
این ابزار ها می توانند چند معیار را در یک دیاگرام واحد وارد نموده و نمایش دهند ولی قابلیت اولویت بندی پروژه را ندارند.
در یک تقسیم بندی کلی تر مدلهای انتخاب پروژه را به دو دسته اصلی مدلهای عددی و غیر عددی تقسیم می کنند :(سودر،۱۹۹۸،ص۱۱۶)
مدلهای غیر عددی در مقایسه با انواع مختلف مدلهای عددی دارای سابقه بیشتری بوده و ساده تر هستند و دارای زیر مجموعه کمتری می باشند. از انواع این مدلها می توان به مدلهایی که بر حسب ضرورتهای عملیاتی و ضرورتهای رقابتی به ارزیابی، انتخاب و اولویت بندی پروژه ها می پردازند، اشاره کرد.
Q-SORT ، چک لیستها، دلفی، ضرورتهای عملیاتی، ضرورتهای رقابتی، گاو مقدس، گسترش خط تولید، مدل مقایسه ای سود از جمله نمونه های این روشها می باشند.
مدلهایی که از آنها به عنوان مدلهای غیر عددی ذکر کردیم اگرچه به عنوان مدلهای غیر علمی شناخته می شوند اما این مدلها کاملا” هدف محور بوده و مستقیما” دل مشغولی های سازمان و مدیران را منعکس می کنند.
۲-۳-۴- ۱مدلهای عددی
مدلهای عددی در چندین دسته کلی مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.
۲-۳-۴- ۱-۱ مدلهای مبتنی برسود آوری
الف) دوره بازگشت سرمایه : دوره بازگشت سرمایه برای یک پروژه، سرمایه گذاری ثابت اولیه در پروژه می باشد که به وسیله ورودی های نقدی خالص سالیانه برآورد شده حاصل از پروژه تقسیم گردیده است. مقدار کمی این نسبت ، تعداد سالهایی است که لازم است تا پروژه بتواند سرمایه گذاری اولیه خود را برگرداند. در این روش پروژه هایی که سرمایه گذاری اولیه خود را سریعتر برگشت دهند، ارجحیت خواهند داشت.
محاسن روش دوره بازگشت سرمایه را می توانیم به صورت زیر ذکر کنیم . (یزدانپناه،۱۳۸۸،ص۸۱)
۱- به سرعت می توان اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری را بدست آورد و نتایج آن قابل تجزیه و تحلیل است.
۲- روش های محاسبات و درک عملیات در آنها آسان است.
۳- در شرکتهایی که منابع مالی محدودی دارند و به دلیل هزینه بالا نمی توانند از منابع مالی خارج از شرکت استفاده کنند، در نظر مدیران شرکت، برگشت سریعتر سرمایه اولویت بیشتری خواهد داشت تا بتانند با اختصاص وجوه به دست آمده، پروژه های دیگر را نیز فعال کنند.
۵- با بهره گرفتن از این روش می توان با ریسک سرمایه گذاری مقابله کرد.
۶- اگر جریان نقدی آینده که یکدیگر شبیه باشند (در بلند مدت)، نتیجه مشابهی از بکارگیری روش دوره بازگشت با نرخ بازده داخلی بدست خواهیم آورد و از انحا که این روش در مقایسه با نرخ بازده داخلی سهلتر است از آن استفاده خواهیم کرد.
معایب روش دوره بازگشت سرمایه
۱- از این روش در شرایط خاص، تنها برخی از شرکتها استفاده می کنند و اکثریت آنها به دنبال روش های کاملتری هستند.
۲- در این روش به عمر اقتصادی پروژه توجه نمی شود. در نتیجه به سود ناخالص آن نیز اهمیتی داده نمی شود و استهلاک آن از اهمیت لازم برخوردار نمی باشد.
۳- درآمدها و جریانهای نقدی بعد از دوره بازگشت مورد توجه نیست و همین امر موجب انتخاب پروژه های بدون اولویت خواهد شد. (یزدانپناه،۱۳۸۸،ص۸۲)
ب) نرخ بازده حسابداری یا متوسط نرخ بازده حسابداری”(ARR)1
برخی از شرکتها ، سود آوری پروژه ها را به صورت درصدی از سرمایه بکار گرفته شده نشان می دهند. (فدایی نژاد ، ۱۳۸۲، ص۷۸)
ARR= سرمایه گذاری /سود خالص
اگر دو پروژه مانعه الجمع داشته باشیم، پروژه ای را انتخاب می کنیم که ARR آن بزرگتر باشد و اگر یک پروژه برای ارزیابی در اختیار ما باشد نرخ بدست آمده را با نرخ سود در بازار مقایسه می کنیم، اگر ARR آن بزرگتر یا مساوی نرخ بازار بود، پروژه انتخاب خواهد شد.
محاسن و معایب روش بازده حسابداری
یکی از عمده ترین مزایای این روش، سادگی محاسبات و توجه به سود آوری پروژه هاست، اما عیب بزرگ آن، در نظر نگرفتن ارزش زمانی پول است. (فدایی نژاد ، ۱۳۸۲، ص۷۹)
۱-Accounting Rate of Return(ARR)
۲-۳-۴- ۱-۲ روش های تنزیلی
برای کاهش اثرات نامطلوبی که نقاط ضعف روش های غیر تنزیلی بر تصمیم گیریها دارند، گروه بیشتری از مدیران مالی ترجیح می دهند از روش های تنزیلی برای تعیین اولویت پروژه های سرمایه گذاری استفاده نمایند. در روش های تنزیلی کل درآمدهای پروژه در طول عمر مفید آن مورد توجه قرار می گیرد و علاوه بر آن ارزش زمانی پول نیز در نظر گرفته می شود.
سه روش تنزیلی برای تعیین ارجحیت پروژه های گوناگون عبارتند از :