فری و جونز در سال ۱۹۷۹ تعداد ۲۳۲ شرکت را از صنایع مختلف را در دو دوره زمانی پنج ساله جهت بررسی عوامل مؤثر چون نوع صنعت اندازه شرکت و میزان ریسک تجاری و درجه اهرم عملیاتی مطالعه نمودند. تحقیق با این نتیجه به سرانجام رسید که نوع صنعت، اندازه و درجه اهرم عملیاتی شرکت بر میزان به کارگیری اهرم در شرکت تأثیر دارند و در حالی که ریسک تجاری بانوسانات درآمد ارتباطی با میزان به کارگیری اهرم ندارند.
ایمرز پس از مطالعات اسکات و مارتین نمونه ای را بزرگتر و از ته صنعت در پنج کشور مختلف انتخاب نمود که به بررسی عامل صنعت بر ساختار مالی در آن ها پرداخت و در کشورهای ژاپن و فرانسه به این نتیجه رسید که ساختار مالی در بین صنایع مختلف تفاوت معنی داری را مشاهده کرد در حالی که در کشورهای چین، ایلات متحده، هلند و نروژ این تفاوت ساختار سرمایه در صنایع مختلف به چشم نمی خورد (همان منبع ، ص ۵۵)۳.
فصل سوم
روش اجرای تحقیق
۱-۳ مقدمه
در این فصل از پژوهش حاضر که به توضیح روش پژوهش اختصاص یافته است، و در آن روش تحقیق، اهداف تحقیق، فرضیه های تحقیق، نحوه محاسبه متغیرهای تحقیق، جامعه آماری و روش نمونه گیری، ابزار جمع آوری داده ها و واکاوی داده ها به طور مبسوط توضیح داده شده است.
در منابع مختلف تحقیق به گونه های متفاوتی تعریف شده است که کم بیش همه آن ها بر «حقیقت یابی» تأکید دارد. در این بخشی به ذکر دو تعریف از تحقیق پرداخته شده است. تعریف اول تحقیق فرآیندی منظم است که در نتیجه آن پاسخ هائی برای سوال های مورد نظر و مطرح شده در چارچوب موضوع تحقیق به دست آید. چنین پاسخ هائی ممکن است کمی و ذهنی، نظیر یافته های تحقیقات بنیادی یا بر عکس قابل لمس و ویژه مانند یافته ای تحقیقات کاربردی باشد، که در هر حال محقق سعی دارد حقایقی را آشکار کند و بر اساس تعبیر و تفسیر این حقایق به دانشی نو دست یابد. تعریف دیگری که از تحقیق شده است، تحقیق را یک فعالیت منظم و مدون میداند که هدف آن کشف و گشترش دانش و حقیقت است. محقق با انجام این فعالیت منظم، که بر پایه تجزیه و تحلیل یک یا چند فرض درباره چگونگی روابط بین تعدادی متغیر بنا شده، برآن است که افکار و عقاید ذهنی را در برابر واقعیات عینی آزمایش کند.
۲-۳ روش تحقیق
تحقیق حاضر در حقیقت از نظر هدف تحقیق کاربردی است. هدف تحقیقات کاربردی، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد علمی دانش، هدایت میشوند. و از دیدگاه روش و ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی محسوب می شود. با توجه به ماهیت تحقیق حاضر از روش تحلیل همبستگی برای بررسی فرضیات استفاده شده است.
۳-۳ اهداف تحقیق
از آن جائی که یکی از عوامل اساسی و ارکان معادله اساسی حسابداری بدهی میباشد، بنابرین نقش مهمی را در تأمین مالی شرکت ها ایفا میکند. بنابرین مدیران مالی در هر زمان می بایست در مورد چگونگی انتخاب ساختار سرمایه و ترکیب منابع مورد استفاده شرکت تصمیم گیری نمایند. و از آن جائی که تحقیقات تجربی نتایج متناقضی را در مورد چگونگی ساختار سرمایه برای شرکت ها ارائه دادهاند بنابرین در این تحقیق به دنبال آن هستیم که با گردآوری داده ها و اطلاعات مربوط به شرایط فعلی به شناخت بهتر و کامل تری از وضع موجود (رابطه بین سود آوری، نسبت M/B، اندازه شرکت و نسبت دارائیهای وثیقه ای با ساختار سرمایه) برسیم.
۴-۳ فرضیات تحقیق
فرضیه حدس یا گمان اندیشمندانه درباره ماهیت، چگونگی و روابط بین پدیده ها و اشیاء و متغیرهاست که محقق را در تشخیص نزدیک ترین و محتمل ترین راه برای کشف مجهول کمک میکند که صحت و سقم فرضیهها باید به بوته آزمایش گذاشته شود.با توجه به بیان مسئله و سؤال اصلی تحقیق که بیان میکند آیا بین سازهها و متغیرهای تأخیری و ساختار سرمایه رابطه وجود دارد یا خیر؟ فرضیات زیر استخراج شده است:
فرضیه اول:
H ۰ : بین سودآوری و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود ندارد H0:B ۱ = ۰
H ۱ : بین سود آوری و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود دارد H1 : B ۱ ۰
فرضیه دوم
H ۰: بین نسبت و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود ندارد H0 : B2 = ۰
H ۱: بین نسبت و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود دارد H1 : B2 ۰
فرضیه سوم
H ۰ : بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود ندارد H0 : B3 = ۰
H ۱: بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود دارد H1 : B3 ۰
فرضیه چهارم
:H ۰بین نسبت دارایی های وثیقه ای و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود ندارد
H0 : B4 = ۰
H ۱: بین نسبت دارایی های وثیقه ای و ساختار سرمایه رابطه معنی دار وجود ندارد
H1 : B4 ۰
۵-۳- مدل تحلیلی تحقیق
با توجه به متغییرهای مستقل و وابسته این تحقیق مشخص شد که اهرم مالی به عنوان نماینده و معرف ساختار سرمایه مورد استفاده قرار گرفته که این اهرم را هم می توان بر مبنای ارزش دفتری و هم ارزش بازار محاسبه نمود. از عوامل تأثیر گذار شرکت و بازار نیز می توان به سود آوری نسبت M/B ، اندازه شرکت و دارایی های وثیقه ای استفاده نمود یعنی در این تحقیق با الهام گرفتن از تحقیق راجان و زنگالس (۱۹۹۵) و بیون و دانبولت ،۲۰۰۲ از مدل زیر استفاده می شود.
نمودار ۱-۳ مدل تحلیلی تحقیق
: عرض از مبدأ
BL: اهرم مالی
BEP: قدرت پایه سود
M/B: نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری
Size: اندازه شرکت
نسبت دارایی های وثیقه ای
:ضرایب نوسان پذیری متغیرها
:مقدار خطا
۶-۳-نحوه محاسبه متغیرهای تحقیق
همان طور که در فصل دوم بیان شد، عوامل مختلفی در تعیین ساختار سرمایه نقش دارند که انتخاب هر یک از این عوامل باعث خواهد شد که ساختار سرمایه شرکتها با یکدیگر متفاوت باشد در این تحقیق سعی شده است اثر چهار عامل سودآوری، نسبت ، اندازه شرکت و نسبت دارایی های وثیقه ای برمیزان اهرم مالی استفاده شده در ساختار سرمایه شرکتها مورد بررسی قرار گیرد به عبارت دیگر آیا این عوامل در تعیین ساختار سرمایه مؤثر هستند؟ و اگر جواب مثبت میباشد میز آن آن ها چقدر است در زیر به تعریف عوامل ذکر شده می پردازیم.
اهرم مالی
در این تحقیق اهرم به عنوان نماینده و معرف ساختار سرمایه مورد استفاده قرار گرفت. که به وسیله مجموع کل بدهی به کل دارایی ها و با ارزش ها دفتری آن ها سنجیده می شود.
BL I,t: اهرم مالی بر مبنای ارزش دفتری برای شرکت i ام در زمان t ام.
BD I,t : ارزش دفتر بدهی ها برای شرکت i ام در زمان t ام.
TA I,tمجموع دارایی ها برای شرکت i ام در زمان t ام.
سودآوری