۲ با ۳
۴٫۵۴۶-
تایید H1
دو سال قبل از وقوع
۱ با ۲
۰
تایید H0
۱ با ۳
۰٫۴۲۲
تایید H0
۲ با ۳
۰٫۴۲۲
تایید H0
همان گونه که در جدول پیداست بین نتایج سه گروه بدست آمده در یک سال قبل از وقوع تفاوت معنی دار وجود دارد، درحالیکه در دو سال قبل از وقوع بین نتایج تفاوت معنی داری وجود ندارد.
۴-۳- تحلیل نتایج
با توجه به نتایج به دست آمده در سه گروه میتوان تحلیلهای ذیل را ارائه نمود:
شرکتهای صنایع غذایی و دارویی با توجه به ساختاری که دارند، در صورت ضعف در عملکرد و عدم توانایی در برطرف کردن نیاز مشتریان، با گذشت زمان و به طور مستمر آنها را از دست میدهند و این موضوع به طور مستقیم در شاخصهای مالی آنها نمود پیدا میکند و به همین دلیل عملکرد مالی آنها میتواند شاخصی برای پیش بینی وضعیت آتی آنها باشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در مورد شرکتهای گروه دوم باید گفت با توجه به نوسانات قیمتهای فلزات اصلی و قیمت ارز تا حدودی پیش بینی بحرانهای مالی این گروه سختتر میگردد. همچنین پایین بود نقطه انقطاع این گروه که ناشی از پایین بودن امتیاز کارایی شرکتهای موجود در نمونه در سال وقوع است، باعث به وجود آمدن نتایج جاری شد و ممکن است در نمونههای دیگری که مورد آزمون قرار میگیرد، نتیجه کمی متفاوت باشد.
نوسانات قیمت نفت و قیمت ارز، بر روی شرکتهایی که ماده اولیشان نفت است و یا کالاهای وارداتی رقیب دارند به شدت تاثیر گذار است. نوسانات شدید قیمت نفت در بازه ده سالهای که قلمرو زمانی این پژوهش میباشد، باعث عدم ثبات در شرکتهای گروه دوم و سوم شده و شاید به همین دلیل مدل مورد استفاده در پژوهش که ورودی اصلیش شاخصهای مالی است، عملا قدرت زیادی در تخمین وضعیت و بحرانهای مالی این دو گروه نداشته است.
۴-۴- خلاصه نتایج
همانگونه که در سه فرضیه اول مشاهده میگردد، مدل استفاده شده در این پژوهش، توانایی پیش بینی شرکتهای بحران زده و در آستانه ورشکستگی قرار گرفته صنایع غذایی و دارویی تا دو سال قبل از وقوع را دارا میباشد، (مدل در سطح اطمینان ۹۵ درصد تا دو سال قبل از وقوع توانایی پیش بینی بیش حداقل ۵۰ درصد شرکتهای ورشکسته را به درستی داراست) و این در حالی است که در مورد شرکتهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی یک سال قبل از وقوع توانایی پیش بینی وجود دارد. و در مورد شرکتهای صنایع فلزی و خودرو و ماشین آلات مدل توانایی خوبی برای پیش بینی شرکتهای ورشکسته ندارد و در مقابل عملکرد بهتری در پیش بینی شرکتهای سالم داشته است.
همچنین در مورد فرضیه چهارم باید گفت بین نتایج گروهها اختلاف وجود دارد و همان طور که مشاهده شد قدرت مدل در تفکیک پذیری شرکتهای ورشکسته در گروه اول بیشتر از دو گروه دیگر بود، در نتیجه میتوان گفت برای عملکرد بهتر مدل و برای مشخص شدن اینکه مدل در مورد چه نوع شرکتهایی عملکرد بهتری دارد، به گروه بندی شرکتها نیاز است.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادها
فصل پنجم- نتیجه گیری و پیشنهادها
مقدمه
بحرانهای مالی و وضعیتهایی چون ورشکستگی همواره گروه های مختلف ذینفع مانند سهامداران، کارکنان و مدیران و مشتریان و … شرکتها را تحت تاثیر قرار میدهد و بر روی شاخصهای کلان اقتصادی تاثیر میگذارد؛ در چنین شرایطی پیش بینی وضعیت مالی آتی شرکتها به شدت مورد توجه پژوهشگران مالی میباشد.
در گذشته تحقیقات مختلفی در زمینه پیش بینی ورشکستگی انجام شده و در آنها از ابزارهای مختلفی استفاده گردیده که اهم آنها در فصل ۲ بیان گردید. هرکدام از این تحقیقات دارای نقاط ضعف و قوت خاص خود بودند. ولی در زمینه پیش بینی ورشکستگی با بهره گرفتن از مدل تحلیل پوششی دادهها تحقیقات کمی علیالخصوص در ایران انجام گرفته است. در این پژوهش سعی شد تا جنبه جدیدی در استفاده از این مدل برای پیش بینی ورشکستگی انجام گیرد؛ تقسیم شرکتها به زیرگروههای همگن و استفاده از یک روش آماری برای کاهش بعد، جهت عملکرد بهتر مدل در این گروهها، که عملا باعث افزایش تعمیم پذیری مدل میشود، برای نخستین بار در این پژوهش انجام گرفت.
در این فصل به نتایج بدست آمده در این پژوهش و مقایسه آن با کارهای مشابه انجام گرفته پرداخته میشود.
۵-۱- نتیجهگیری پژوهش
همان گونه که در فصل۲ بیان گردید، تا کنون روشها و مدلهای مختلفی همچون آلتمن، روش تشخیصی چندگانه، شبکه های عصبی مصنوعی و … برای پیش بینی ورشکستگی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج متفاوتی هم بدست آمده است؛ برخی روشها نتایج خوبی به بار آوردهاند و برخی نیز در امر یک پیش بینی موفق ناکام بودهاند.
استفاده از مدل استفاده از تحلیل پوششی دادهها با بهره گرفتن از امتیاز کارایی یک روش نوپا برای پیش بینی ورشکستگی محسوب میشود و در این مدت کم حاوی نتایج موفقیت آمیز و ناکام در این امر بوده است و بنابراین نیاز به تحقیقات بیشتری برای بررسی توان این مدل احساس میشد.