۶-۳ نحوهی جمعآوری اطلاعات
از آنجا که در پی شناخت گرایش سیاسی افراد و رابطه آن با احساس عدالت در میان شهروندان تهرانی بودیم، بهترین ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. بنابراین پس از تعریف مفاهیم نظری و عملیاتی، سوالهای ابتدایی پرسشنامه تهیه شد. از آنجا که در رابطه با ویژگیها و مشخصه های گرایشهای سیاسی مختلف اعم از محافظهکاری، اصلاحطلبی و رادیکالیزم در ایران پیشینه تحقیق قوی وجود نداشت، انجام مصاحبه به منظور تعیین شاخصهای مطلوب پرسشنامه ضروری مینمود. بنابراین پیش از تهیه پرسشنامه نهایی، افرادی که به گرایش سیاسی خاصی اشتهار داشتند مورد مصاحبه قرار گرفتند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
نمونهگیری نیز به شیوهی هدفمند انجام شد. پس از مصاحبه با ۱۸ نفر به اقناع رسیدیم. از این تعداد ۶ نفر با گرایش سیاسی محافظهکار، ۶ نفر با گرایش سیاسی اصلاحطلب و ۶ نفر با گرایش رادیکال مورد بررسی قرار گرفتند. در واقع پس از مصاحبه با ۶ نفر در هریک از گرایشهای سیاسی به اقناع رسیدیم. با انجام مصاحبه بسیاری از سوالات مورد بازبینی قرار گرفت؛ چراکه پیش از این پژوهشی برای سنجش گرایشهای سیاسی در ایران انجام نشده بود. بنابراین بواسطهی مصاحبههای صورت گرفته به شناسایی شاخصهای هریک از گرایشهای سیاسی مذکور پرداختیم.
پس از تعیین شاخصهای مطلوب و تهیه پرسشنامه به انجام پیش آزمون پرداختیم و ۳۰ نمونه مورد بررسی اولیه قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ اولیه برابر با ۸۵۷/۰ بود. به دلیل ناهمسانی برخی از گویه ها تعدادی از سوالات حذف گردید. اکثر سوالات پرسشنامه نیز بصورت بسته بود.
۷-۳ پایایی و روایی
به دلیل آنکه تحقیقات در رابطه با گرایشهای سیاسی در ایران -با دستهبندیهای خاص این پژوهش- انجام نشده بود، از نظریات موجود به منظور افزایش اعتبار کار پژوهش بهره بردیم. علاوه بر این به منظور شناخت گرایشهای سیاسی از مصاحبه نیز بهره بردیم و از طریق مصاحبه با افرادی که به گرایش سیاسی خاصی اشتهار داشتند به اصلاح ملاکهایی که در تعاریف نظری مطرح شده بود پرداختیم. روش دیگر برای افزایش اعتبار پژوهش استخراج فرضیات از نظریههای موجود بود.
به منظور سنجش پایایی نیز در ابتدا پیش آزمون انجام شد و پس از انجام اصلاحاتی در برخی از مولفه ها، ضریب آلفای کرونباخ نیز مورد محاسبه قرار گرفت.
جدول (۱-۳): ضریب آلفای کرونباخ متغیرهای وابسته و مستقل اصلی
شاخص
مولفه
معرف
ضریب آلفای کرونباخ
گرایش سیاسی
محافظهکاری
پذیرش سلسله مراتب و مقاومت در برابر تغییرات
۷۴۷/۰
اصلاحطلبی
گسترش حوزه عمومی
۷۲۴/۰
رادیکالیسم دینی
تشکیل حکومت اسلامی
۷۳۸/۰
رادیکالیسم سکولار
مخالفت با جمهوری اسلامی و ولایت فقیه
۷۹۳/۰
احساس عدالت
احساس عدالت سیاسی
مشروعیت نظام و حاکمان
۸۹۹/۰
احساس عدالت اجتماعی
عدم وجود تبعیضهای اجتماعی
۸۴۲/۰
احساس عدالت اقتصادی