فصل چهارم: تجز یه و تحلیل دا د ه ها
مقدّمه
بر اساس آنچه در فصل سوم به آن اشاره گردید، در این فصل به تجزیه و تحلیل نتایج مطالعات انجام شده میپردازیم. از آنجا که روش انتخابی به منظور تأمین اهدف تحقیق اقدام به انجام مصاحبه با خبرگان موضوع گردید. مطابق با مراحل و اصول روش مذکور فرایند گردآوری و تجزیه و تحلیل دادههای هر کدام از مصاحبهها به صورت همزمان صورت گرفته و پس از اتمام تجزیه و تحلیل مصاحبه مورد نظر، مصاحبه بعدی آغاز خواهد شد. لذا در این فصل تجزیه و تحلیل یافتههای هر کدام از مصاحبهها به صورت مجزّا ارائه شده و پس از اتمام مرحله تجزیه و تحلیل هر مصاحبه، دادههای مربوط به مصاحبه بعدی آمده است. این فرایند تا تحقّق «کفایت نظری» مورد نظر در روش دادهبنیاد ادامه یافته و حدّ توقّف مصاحبهها با این معیار مشخص شده است.
در میان ۱۶ مصاحبه صورت گرفته، در مجموع تعداد ۱۱مصاحبه با موضوع مسائل عمومی محیط زیست کشور و ۵ تعداد با تمرکز بر موضوع بحران دریاچه ارومیه صورت پذیرفته است. در مجموع تعداد ۱۲۸۵ نکته کلیدی با کدهای نشانگر مشخص گردیدند. این نکات در قالب مفاهیم انتزاعی، مفهوم سازی شدهاند. تبیین و ارتباط دهی میان مفاهیم، آنان را به در قالب مقولات شکل خواهد داد. مصاحبهها (بین ۶۰ تا ۱۲۰ دقیقه) ضبط میشد تا با مرور چندباره گفتگوها، تحلیل و بررسی دقیقتری نسبت به دیدگاههای طرح شده مشارکت کنندگان انجام شود. علاوه بر ۱۶ مصاحبه مذکور، ۲ مطالعه به صورت مجزّا نیز وارد فرایند کدگذاری گردید. یک مطالعه با «صبغه تاریخی»، سیر تطوّر موضوع محیط زیست در برنامههای توسعه کشور را مدّ نظر داشت و مطالعه دیگر با «صبغه اسلامی»، ارزشهای برآمده از رویکرد اسلام به محیط زیست را محور تحلیل خود قرار داد.
۴-۱- تجزیه و تحلیل مصاحبهها
پس از انجام مصاحبههای مربوط به تحقیق، مرحلهی تجزیه و تحلیل دادهها آغاز میشود. با توجه به اصول تحقیق بر اساس نظریه داده بنیاد که در فصل پیشین بدان اشاره شد، مصاحبهها پس از ویرایش و تدوین، میبایست دستهبندی شده و فرآیندی روی آنها صورت گیرد. بر مبنای این روش، نشانگرهایی برای این فرایند تعریف شده است که در ابتدا، به معرفی این نشانگرها میپردازیم:
نشانگر P : نشان دهنده «نکته کلیدی» و مخفف کلمه Point
نشانگرهای A,B,C,…: بیانگر موردهای مطالعه، (که همان مصاحبه با خبرگان است) میباشد.
نشانگرهای عددی ۳،۲،۱و…: بیانگر شماره نکته کلیدی است؛
به طور مثال :PE10 نشان دهنده نکته کلیدی دهم در مصاحبه شماره پنجم است.
به منظور تجزیه و تحلیل مصاحبهها، ابتدا اقدام به «کدگذاری باز» هر مصاحبه مینماییم. سپس کدهای استخراج شده را ذیل طبقههای «مفاهیم» که معانی کلیتر و انتزاعیتری نسبت به کدهای باز دارند، دسته بندی میکنیم. هر کدام از این مفاهیم را میتوان ذیل گروههای بزرگتر (انتزاعیتر) به نام«مقولهها» جای داد. بنابراین پس از مفهوم سازی کدهای باز، مقوله بندی مفاهیم استخراج شده صورت میگیرد. لازم به ذکر است که با توجه به رویه اتخاذ شده در روش تحقیق داده بنیاد، طبقههای مذکور مفاهیم و مقولهها به مرور و با افزایش تعداد مصاحبهها و «مقایسه و سنجش مستمرّ» یافتههای قبلی، شکل منسجمتر و کاملتری به خود میگیرند.
۴-۱-۱- مطالعه مورد نخست (A)
مصاحبه شونده: (عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، فعال تشکل مردمنهاد زیستمحیطی)
کدگذاری در روش داده بنیاد به دو شیوه امکانپذیر است. یکی شیوه «خُرد» که در آن دادهها، کلمه به کلمه تحلیل میشوند و معانی یافت شده در کلمات یا گروههایی از کلمات کدگذاری میگردد. به این شیوه کدگذاری، «کدگذاری تفصیلی» گفته میشود که البته هم زمانبر بوده و هم انبوه کدهای استخراج شده ممکن است موجب ابهام و سردرگمی محقّق گردد. از این رو در این پژوهش شیوه دوم کدگذاری یعنی «کدگذاری نکات کلیدی» به عنوان مبنای تحلیل دادههای انتخاب شده است. در این شیوه نکات کلیدی- به جای تک تک کلمات- شناسایی شده و احصاء مفاهیم از طریق آنها صورت میپذیرد. پس از ویرایش و تدوین مصاحبهی اول، بر روی این مصاحبه «کدگذاری باز» صورت گرفت. نکات کلیدی به دست آمده از این مصاحبه، در جدول زیر به نمایش گذاشته شده است.
جدول ۴-۱: نکات کلیدی و کدگذاری باز، مطالعه مورد A
ردیف
نکات کلیدی
کدگذاری باز
PA1
امروز نام ایران به عنوان یکی از ۱۵ کشوری در جهان آورده میشود که دارای ناپایدارترین شرایط بوم شناختی است.
شرایط وخیم زیستمحیطی کشور
PA2
همچنین ایران در شمار ۱۰ کشور اول دارای نگران کنندهترین چالشهای زیستمحیطی کره زمین همچون فرسایش خاک، جنگلزدایی، فرونشست آبهای زیرزمینی، نابودی تالابها و بیابانزایی جای دارد.
شرایط وخیم شاخصهای زیستمحیطی کشور
PA3
با این شرایط برای اینکه بتوانیم به اهداف و آرمان بلندی که در چشمانداز بیست ساله برای ایران تعیین شده، دست پیدا کنیم و به جایگاه اول اقتصادی و فنآوری در خاور میانه برسیم، لازم است حتماً به سمت تولید پایدار گام برداریم
توسعه پایدار، پیششرط تحقق اهداف س
ند چشمانداز
PA4
هر نوع ملاحظه دیگری را غیر از آن کنار بگذاریم
پرهیز از ملاحظات غیرپایدار در تصمیمگیری
PA5
باید به سمتی برویم که در مجموعه فعالیتهایی که انجام میدهیم، پایداری سرزمین اعم از منابع طبیعی و محیط زیست را در نظر بگیریم