بند چهارم : افراد مجاز به بهره گیری از تعویق صدور حکم
در حال حاضر تعویق صدور حکم بر طبق قوانین فدرال[۷۲] تنها در یک مورد خاص وجود دارد و
آن هم در رابطه با افرادی است که به جرم حمل و در اختیار داشتن مواد مخدّر به میزان اندک آن هم برای نخستسن باردستگیر میشوند.
در رابطه با میزان و نوع مواد مخدر در خود قانون بحث شده است.[۷۳] بر این مبنا دادگاه میتواند به طور استثنائی در این مورد صدور حکم را تا یک سال به تعویق اندازد و اگر فرد در آن مدّت طبق قوانین و دستورات عمل کرد دیگر حکم محکومیّتی برایش صادر نخواهد شد.
بند پنجم : انواع تعویق صدور حکم
در آمریکایی هم همچون ایرانیان دو نوع تعویق صدور حکم به چشم میخورد که هر دو شکل در زمان تعلیق مجازات هم مورد استفاده قرار می گیرند. در یکی از آن ها تنها فرد ملزم به رعایت شرایط کلّی تعویق یعنی عدم نقض دستورات و قوانین میگردد . این روش مختص افراد بسیار کم خطر و یا بی خطر است ، دستور دیگری به فرد داده نمی شود و حتّی نیازی به دیدار مأمور تعویق با فرد وجود ندارد و عملاً فرد آزاد گذاشته می شود و تنها در پایان مدّت تعویق بررّسی میکنند که آیا فرد مرتکب خطایی شده است یا نه.
امّا در نوع دوّم نظارت ها بیشتر است و دستوراتی مضاعف به فرد داده می شود که ملزم به رعایت تمام آن ها میباشد و ضمنا باید مرتباً با مأمور تعلیق در ارتباط باشد و او را از وضعیّت خود و فعّالیّت هایش مطلع سازد. مأمور تعلیق نیز هر از چند گاهی محل زندگی و کار او را بررّسی خواهد نمود و اقداماتش را زیر نظر خواهد داشت.
بند ششم : شرایط تعویق صدور حکم
در قوانین فدرال در بحث تعویق سخن خاصی از شرایط تعویق به میان نیامده است ماده مخصوص این مجازات [۷۴]تنها اظهار می داردکه :
۱-به شرطی که فرد پیش از ارتکاب جرم مورد نظر هیچ یک از قوانین فدرال و یا ایالتی مربوط به مواد تحت کنترل را نقض نکرده باشد
۲-قبلأ از این فرصت استفاده نکرده باشد و
۳- با وجود رضایت خود شخص
دادگاه میتواند حکم به تعویق صدور حکم را بنماید. در این حالت دادگاه بدون اینکه وارد دادرسی و قضاوت در این زمینه گردد صدور حکم را به تعویق می اندازد. البتّه جز این موارد ذکر شده دادگاه هر شرط دیگری را هم که لازم دید برای فرد تعیین نماید.
بند هفتم : خاتمه تعویق صدور حکم
خاتمه تعویق صدور حکم در آمریکا به دو شکل است که یا فرد به خوبی از پس شرایط و دستورات مقررّه بر میآید و آن را با موفقیّت پشت سر میگذارد که در این حالت همان گونه که قانون مربوطه که پیشتر بدان اشاره شد ،دادگاه موظّف خواهد بود تا فرد را از زسیدگی و صدور حکم معاف کند و فوراً اقدام به آزاد کردن او بنماید.ممکن است حتّی پیش از خاتمه یافتن مدّت تعویق دادگاه در صورت وجود شرایط حکم به خاتمه تعویق را صادر نماید.امّا اگر محکوم به شرایط تعیین شده پایبند نبوده و آن را نقض نماید در این حالت دادگاه ممکن است همچنان حکم به ادامه تعویق بدون افزایش مدّت آن و یا با اضافه کردن زمانی بیشتر بدهد و یا ممکن است تا حکم تعویق را فسخ کرده و شروع به رسیدگی نماید.[۷۵]
گفتار سوّم : ارزیابی نهاد تعویق صدور حکم
درک درست یک مجازات و ثصیم در رابطه با بهره گیری و یا ترک آن نیازمند برّرسی دقیق تجربیّات حاصله و نقدی منصفانه بر آن است. بدین منظور ما نیز هم ویژگی ها و نتایج مثبتی که در رابطه تعویق صدور حکم خودنمایی میکند و هم نتایج منفی آن را بازگو می نماییم.
بند اوّل : خصوصیّات مثبت تعویق صدور حکم
بی شک تعویق صدور حکم میتواند برای ما بسیار مفید باشد و سبب حل مشکلات زندان که پیش از این نیز به آن ها اشاره شد و دیگر نیازی هم به تکرار آن ها نیست، میگردد نهادهایی مثل تعویق اصولاً سدّی مستحکم در برابر این آثارسوء هستند و همچنین میتوانند مانع بر چسب خوردن فردی گردند که شاید به غیر عمد مرتکب جرمی شده و یا اگر هم به عمد بوده تحت شرایط خاصّی بوده که به ما اجازه میدهد تا حدی نسبت به وی آسان بگیریم.
قطعاً نمی توان تمام مرتکبین را به یک چوب راند ممکن است جرم توسط افرادی دارای شرایط خاص مثل انگیزه شرافتمندانه یا در اثر رفتار و گفتار تحریک آمیز صورت گیرد یا به واسطه جوان بودن مرتکب ، نیاز به دادن فرصت به وی جهت اصلاح خویش داشته باشیم تا این قبیل مجرمین بتوانند بار دیگر به آغوش جامعه باز گردد.[۷۶]
اگر ما از زندانی شدن فرد جلوگیری به عمل آموریم ، به او این امکان را میدهیم تا با تلاش و کوشش خود آثار و زیان های ناشی از جرم خویش را جبران نماید تا اینگونه هم به نفع مجنی علیه اقدامی صورت گیرد و هم خود مجرم و خوانواده اش بتوانند از فواید در کنار هم بودن سود برند.
نکته دیگراینکه مجبور کردن فرد محکوم به رعایت یکسری دستورات و الزامات سبب می شود تا فرد به احترام گذاشتن به قوانین عادت کند و آن را یک وظیفه تلقی نماید و حتّی اعضای خانواده خود را هم وادار به این کار نماید اینگونه احتمال تکرار جرم نیز کاهش مییابد و به علاوه فکر اینکه فرد در صورت سپری کردن این دوران میتواند از ایجاد سابقه کیفری برای خود جلوگیری به عمل آورد خود عامل دیگری برای کنترل بیشتر رفتار خود و خودداری از ارتکاب مجدد یک جرم می شود.
بند دوّم : خصوصیّات منفی تعویق صدور حکم
بسیاری از اندیشمندان استفاده از این روش را نمی پسندند و آن را یک نهاد ساده و سبکی در نظر می گیرند که افراد به راحتی شرایط آن را زیر پا میگذارند امّا وضع کاملاً هم اینگونه نیست و در جواب آن ها می توان گفت که زمانی که فردی خلاف دستورات عمل میکند و دوباره راهی دادگاه میگردد این بار دادگاه همچون دفعه قبل نسبت به وی سهل گیری نخواهد داشت و به سبب خیانتی که به اعتماد دادگاه نسبت به خود داشته است به مجازات سنگینتری نسبت به زمانی که از ابتدا قرار تعلیق برایش صادر نمی شد محکوم خواهد شد بنابرین مجرمین سعی خواهند کرد تا با اجرای دقیق دستورات و مقررّات حدأقل در مدّت زمان تعویق از رخ دادن چنین امری پیش گیری نمایند و همین تلاششان در دوران تعویق برای رعایت و احترام به قانون میتواند کم کم ملکه ذهنشان گردد و حتّی پس از خاتمه یافتن آن دوران همچنان به اجرای درست و دقیق قانون پایبند باشند.
اگرچه پیشبینی و اجرای دقیق این نهادها باعث احتراز از آثار سوء حبس ، به ویژه حبس های کوتاه مدّت میگردد امّا عدم اجرای دقیق آن ها تبدیل به راه فراری برای متهمان برای اجتناب از تحمّل مجازات می شود. از این رو لازم است تا تمام جوانب امر در قوانین پیشبینی شود و به خوبی نیز به آن ها عمل شود.[۷۷]