همچنین برای تبدیل دارایی به اوراق بهادار از طریق انتشار صکوک، گام اول این است که دارایی های واجد شرایط از شرکت اصلی جدا شده و به شرکت ناشر منتقل شود. زیرا شرکت ناشر معمولاً یک شرکت با مسئولیت محدود است و با انتقال دارایی به شرکت ناشر کلیه ریسک های مربوط به دارایی از شرکت اصلی دور شده و به شرکت ناشر منتقل می شود و همچنین دارندگان صکوک نیز مطمئن میشوند که کلیه حقوق مربوط به دارایی متعلق به آن ها میباشد و هیچ شخص دیگری نسبت به آن ادعایی ندارد. اما اگر این دارایی در ترازنامه شرکت اصلی وجود داشته باشد و به شرکت ناشر منتقل نشود، آنگاه طلبکاران نیز ممکن است نسبت به آن ادعا داشته باشند.
۲-۵- فرایند انتشار اوراق صکوک
شرکتی که در نظر دارد اوراق بهادار صکوک منتشر کند. ابتدا یک شخصیت حقوقی ایجاد میکند و بخشی از داراییهای خود را در آن شخصیت حقوقی قرار میدهد. به این ترتیب یک “بانک سرمایهگذاری[۸]” با انعقاد قراردادی اقدام به انتشار اوراق صکوک در بازار میکند و پول فروش آن را در اختیار شخصیت حقوقی قرار میدهد. این شخصیت حقوقی با افتتاح حسابی در یک بانک نقش حسابدار و خزانهدار را به آن بانک محول میکند که وظیفه دارد سود سرمایهگذاری خرید اوراق صکوک را به حساب خریداران اوراق واریز کند. چنانچه انتشار اوراق صکوک بینالمللی باشد دارا بودن رتبه اعتبار الزامی است که این رتبهبندی توسط شرکتهایی مانند”مودیز” و مؤسسه “اس اند پی” و “فیش[۹]” انجام میشود. شخصیت حقوقی ایجاد شده که دارای عمری حداکثر ۷ ساله است حتماً باید در منطقه آزاد مالیاتش ثبت شود تا در تبادل اوراق هزینه گزافی برای مالیات پرداخت نکند و سود بیشتری نصیب خریداران اوراق شود. شرکت حقوقی پس از سررسید اوراق صکوک منحل میشود و شرکت مادر یا همان هلدرها اعلام میکنند افراد به جای این که اصل پول خود را بگیرند میتوانند دارای سهام شوند. برای آن که هلدرها در شخصیت حقوقی تأسيس شده به منظور انتشار اوراق صکوک حرفی برای گفتن داشته باشند، یک سهامدار طلایی محسوب میشوند. نکته قابل توجه این است که عامل پرداخت سود خریداران اوراق را می پردازد. به ساده ترین بیان روش کار بدین صورت است که ابتدا بانی توسط واسط ایجاد یا انتخاب می شود. در ادامه واسط امین را مشخص نموده و دارایی ارزش گذاری می شود. در مرحله بعد مؤسسه رتبه بندی اعتباری اوراق صکوک که قرار است رتبه بندی شود را رتبه بندی اعتباری میکند. واسط شرکت تامین سرمایه را مشخص میکند. سپس واسط امیدنامه اوراق را تهیه نموده و از طریق شرکت تامین سرمایه اقدام به پذیره نویسی صکوک می کند. شرکت تامین کننده سرمایه با توجه به نوع دارایی اقدام به انتشار صکوک میکند. در شکل زیر فرایند انتشار صکوک نشان داده شده است (همان منبع).
تسویه وجوه + تسویه اوراق
مراجعه به بانک عامل
تأسيس ناشر(SPV)
بانی
انتشار صکوک
عرضه به سرمایه گذاران
آخرین پرداخت اجاره بها+مبلغ کل دارایی یا فروش دارایی
پرداخت اجاره بها به سرمایه گذاران
دریافت اجاره از بانی
اجاره دارایی به بانی
خرید دارایی
جمع آوری منابع
(شکل ۲-۱) نمای شماتیک سیستم انتشار اوراق صکوک
انتشار اوراق صکوک نیازمند پنج عنصر زیر است:
-
- بانی: منظور هر شخصیت حقوقی است که به منظور تامین مالی، اقدام به فروش داراییهای خود به واسط نموده و مجدداً به منظور انتفاع از دارایی ها اقدام به اجاره آن ها از واسط می نماید.
-
- واسط: واسط معمولاً یک شرکت سهامی خاص یا با مسئولیت محدود است که به منظور خاص (انتشار اوراق) تأسيس می شود. واسط ممکن است از نظر زمانی به صورت محدود یا نامحدود باشد. این شرکت معمولاً توسط بانی و به منظور کاهش هزینه های تامین مالی تأسيس می شود. البته در کشورهای پیشرفته که میزان اوراق منتشره زیاد است معمولاً چنین شرکت هایی صرفاً به عنوان واسط تأسيس میشوند. وظیفه اصلی واسط انتشار اوراق صکوک میباشد. از نظر حقوقی واسط به عنوان حق العمل کار یا وکیل میتواند اقدام به فعالیت نماید.
-
- سرمایه گذاران: منظور صاحبان اوراق میباشد.
-
- امین: منظور نهادی است که حافظ منافع سرمایه گذاران است و وظیفه بررسی وثائق و ضمانتهای لازم جهت انتشار اوراق را بر عهده داشته و بر کل فرایند صکوک اجاره نظارت کامل دارد.
- مؤسسه اعتبار دهنده: مؤسسه ای است که اقدام به رتبهبندی اعتباری صکوک اجاره می کند.
۲-۶- انواع اوراق صکوک
به طور کلی اوراق صکوک را می توان به دو دسته اوراق صکوک دولتی و اوراق صکوک شرکتی تقسیم کرد، ولی در استاندارد شریعت شماره ۱۷ سازمان حسابرسی و بازرسی نهادهای مالی اسلامی انواع مختلف صکوک سرمایه گذاری به این شرح ارائه شده است:
۲-۶-۱- اوراق اجاره
اوراق اجاره اوراق بهاداری است که دارنده آن مالک بخشی از دارایی است که بر اساس قرارداد اجاره واگذار شده است. در بین انواع صکوک، اوراق اجاره یک محصول متمایز به شمار میرود که جایگاه خوبی در بین سرمایه گذاران مسلمان نسبت به سایر اوراق پیدا نموده است و ناشران نیز صکوک اجاره را روش مناسبی برای تجهیز منابع میدانند. روش کار در اوراق اجاره به این صورت است که یک مؤسسه مالی با انتشار اوراق اجاره منابع مورد نیاز را جمع آوری میکند، سپس با بهره گرفتن از آن منابع، کالاهای سرمایهای و مصرفی با دوام مورد نیاز دولت، بنگاهها، مؤسسه ها و اشخاص حقیقی و حقوقی را خریداری کرده و به آنان اجاره میدهد. از آنجا که کالاهای ذکر شده با بهره گرفتن از منابع صاحبان اوراق خریداری میشود آنان مالک کالاها بوده و به تبع آن مالک اجاره بها نیز خواهند بود. اوراق بهادار اجاره به طور عمده به دو نوع تقسیم میشوند:
۲-۶-۱-۱- اوراق اجاره عادی
در این اوراق، مؤسسه مالی کالاهای سرمایهای و مصرفی با دوام را متناسب با عمر مفید آن ها برای مدت زمان مشخص به متقاضیان اجاره میدهد و در پایان قرارداد کالای ذکر شده را تحویل گرفته، در بازار کالاهای مستهلک به فروش میرساند و قیمت حاصل از فروش را به خرید کالاهای جدید اختصاص میدهد و یا به حساب صاحبان اوراق منظور میدارد.
ویژگی های زیر را می توان برای اوراق اجاره عادی برشمرد:
-
- اوراق اجاره عادی میتواند برای یک کالای سرمایهای خاص، برای ترکیبی از انواع کالاهای سرمایهای برای یک دوره زمانی مشخص و یا به صورت همیشگی (دائمی) طراحی شود.
-
- به مقتضای عقد اجاره، هزینه های حفظ و نگهداری و ترمیم و بازسازی اموال اجاره داده شده به عهده موجر (مؤسسه مالی) است.
- اجاره بهای کالاهای اجاره داده شده به گونهای تعیین میشود که افزون بر پوشش هزینه های حفظ و نگهداری، بیمه و ما به التفاوت قیمت خرید و قیمت مستهلک اموال و حق الوکاله مؤسسه مالی، سود خالصی را برای صاحبان اوراق به همراه داشته باشد (نجفی، ۱۳۸۵).
۲-۶-۱-۲- اوراق اجاره به شرط تملیک