۲-۶-۳-۱-۸) دی:
بانک دی یکی از بانک های غیر دولتی ایران است که وابسته به بنیاد شهید میباشد. سابقه فعالیت این بانک از سه سال فرا تر نمی رود. فعالیت این بانک، حساب های قرض الحسنه و ارائه کارت الکترونی است. ایده تأسیس این بانک زمانی مطرح شد که مسئولیت ارائه خدمات به جانبازان، از بنیاد مستضعفان تفکیک و به بنیاد شهید سپرده شد. بدین ترتیب ارائه خدمات مالی به جانبازان و خانواده شهدا، یکی از اولویت های کاری این بانک به شمار میاید. مؤسسه هایی مانند بیمه ملت، گروه سرمایهگذاری بهمن و سازمان اقتصادی کوثر، دارای ارتباط مالی نزدیکی با بانک دی هستند. بانک دی طی یک سال گذشته فعالیت های خود را گسترش داده و توانسته ۵۳ شعبه در تهران و ۳۶ شعبه در شهرستان ها راه اندازی کند. این بانک تاکنون توانسته از کنار حواشی به وجود آمده بگذرد تا رفته رفته فعالیت هایش را توسعه دهد. این بانک به سپرده های کوتاه مدت سودهفت درصد را میپردازد و به سپردههای سه، شش و نه ماهه سود ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد را پرداخت میکند. به سپردههای یک ساله، دو ساله، سه ساله و چهارساله سود ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۱۹٫۵ درصد را اعطا میکند. سپرده های پنج ساله هم در این بانک به طور میانگین با ۲۰ درصد سود همراه خواهد بود.
۲-۶-۳-۱-۹) انصار:
بانک انصار یکی از بانک های خصوصی ایران است. این مؤسسه در ابتدا با نام صندوق پس انداز و قرض الحسنه انصار المجاهدین شروع به فعالیت کرد. سپس به مؤسسه مالی و اعتباری انصار تغییر نام داد و در خرداد سال ۱۳۸۹ تبدیل به یازدهمین بانک خصوصی ایران تحت نام بانک انصار شد. بانک انصار وابسته به بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
یازدهمین بانک خصوصی کشور در میانههای سال ۱۳۸۹ مجوز خود را از بانک مرکزی دریافت کرد. بانک انصار که پیش تر مؤسسه مالی و اعتباری بود وابسته به یکی از نهادهای نظامی است به گونهای که بخش مهمی از مشمولان سربازی پیش از اعزام باید در این بانک حساب باز کنند. بانک انصار پس از چند سال فعالیت در حوزه مؤسسه مالی و اعتباری به تازگی فعالیت رسمی خود را به عنوان بانک دریافت کردهاست. این بانک بیش از ۶۰۰ شعبه و ۷۰ باجه یکپارچه در سراسر کشور دارد که ۷۷ شعبه آن در تهران دایر است. انصار که در زمان حیاتش به عنوان مؤسسه مالی و اعتباری به روش های گوناگون وام به مشتریان ارائه میداد، حالا مجبور است در قالب قوانین بانکی این کار را انجام دهد. این بانک برای تسهیلاتی که در قالب عقود مبادلهای ارائه میدهد تا بازپرداخت ۲۴ ماه، ۱۴ درصد و برای بازپرداخت بیش از ۲۴ ماه ۱۵ درصد سود دریافت میکند. سود مورد انتظار در تسهیلات عقود مشارکتی نیز ۱۲ تا ۱۸ درصد اعلام شده است.
بانک انصار برای سپرده های کوتاه مدت هفت درصد سود میپردازد. سود سپرده های چهار ماهه، شش ماهه ونه ماهه در این بانک ۱۰، ۱۲ و ۱۵ درصد در نظر گرفته شده است. سپرده های یک ساله به طور ماهانه ۱۷ درصد سود دریافت میکنند و اگر در زمان سررسید سود دریافت شود، این میزان به ۱۸٫۳۹ درصد میرسد. سود سپرده های دو ساله هم با چنین روشی به طور ماهانه ۱۸ درصد و در زمان سررسید ۴۲٫۹۵ درصد سود دریافت میکنند. سپرده های سه ساله و چهار ساله نیز به طور ماهانه ۱۸٫۵ و ۱۹٫۵ درصد سود میگیرند اما اگر کل سود در زمان سر رسید دریافت شود مبالغ سپرده شده نزد بانک در پایان سه سال ۷۳٫۴۶ درصد و سپرده های ۴ ساله ۱۱۶٫۷۸ درصد، سود دریافت میکنند. در سپرده های بلندمدت پنج ساله در بانک انصار به طور ماهانه ۲۰ درصد و در پایان سر رسید ۱۶۹٫۶ درصد سود محاسبه میشود که این رقم در میان همه بانک های خصوصی بالاترین سود به حساب میآید.
۲-۶-۳-۱-۱۰) بانک صادرات:
بانک صادرات را کمتر کسی به عنوان بانکی خصوصی میشناسد اما بانک مرکزی نام آن را در لیست بانک های خصوصی قرار داده تا عرضه بخشی از سهام این بانک در بورس حداقل عنوان رسمی آن را به بانکی خصوصی تغییر داده باشد. ساختار و مدیریت دولتی در این بانک همچنان بر قوت خود باقی است به همین دلیل نمی توان عملاً این بانک را بانکی خصوصی نامید. هرچند که در سال ۱۳۳۱ که زمینه تأسیس بانک صادرات فراهم شد، این بانک با سرمایه اولیه دو میلیون تومان به عنوان بانکی خصوصی تشکیل شد. نیمی از این سرمایه با خرید ۷۶ سهم توسط جهانگیر تفضلی و احمد جلایر به عنوان اعضای اصلی هیئت مؤسس در کنار سرمایه سایر اعضای هیات مدیره تأمین شد. و نیمی دیگر از محل سود سالیانه پس از تأسیس پرداخت شد. این بانک در حال حاضر ۳ هزار و ۱۵۰ شعبه در کشور دارد و در ۱۳ کشور خارجی شعبه دارد که به پشتوانه فعالیت بانکداری در سالیان دراز است. این بانک اما سال گذشته دورانی را تجربه کرد که در طول ۶۰ سال گذشته با آن مواجه نشده بود. منشاء شکل گیری اختلاس تاریخی سه هزار میلیارد تومانی بانک صادرات بود. این اتفاق در زمان مدیریت وزیر کار دولت نهم در این بانک شکل گرفت.
۲-۶-۳-۱-۱۱) بانک ملت:
بانک مرکزی در لیست بانک های خصوصی، نام بانک ملت را هم قرار داده است. این بانک را کمتر کسی به عنوان بانک غیر دولتی میشناسد اما به واسطه عرضه بخشی از سهام در بورس، بانک مرکزی آن را در کنار سایر بانک های خصوصی شده قرار داده هرچند که بانک ملت با همان مدیریتی که از ابتدای دولت نهم بر سر کار آمد همچنان فعالیتش را ادامه میدهد. (خاکی فیروزو عدلی،۱۳۹۱)
۲-۷) تسهیلات اعطایی:
تسهیلات اعطایی (اعم از ریالی و ارزی) شامل خالص تسهیلات اعطایی به اشخاص (به استثناء سرمایهگذاری مستقیم و مشارکت حقوقی)، تسهیلات اعطایی بین بانکی، بدهی مشتریان در حساب بدهکاران موقت، تسهیلات از محل حساب ذخیره ارزی، بدهکاران بابت اعتبارات اسنادی پرداخت شده، بدهکاران بابت ضمانتنامههای پرداخت شده، بدهکاران بابت اعتبارات اسنادی و بروات ارزی مدتدار، پیشپرداخت بابت خرید اموال، اموال خریداری شده بابت عقود، کالای معاملات سلف، کار در جریان جعاله و خرید دین، اسناد و بروات خریداری شده میباشد.
منظور از خالص تسهیلات، مانده تسهیلات اعطا شده پس از کسر سود سالهای آینده تسهیلات، حساب وجوه دریافتی مضاربه و حساب مشترک مشارکت مدنی میباشد (تهرانفر- حکاک ۱۳۸۵).
۲-۷-۱) طبقهبندی داراییها