درصد خلوص(درصد)
۱۶۴
جرم مولکول(گرم بر مول)
۱/۱
چگالی(گرم بر سانتیمتر مکعب)
۵/۱۰۱
نقطه جوش(درجه سانتی گراد)
نمکهای مورد نیاز شامل آهن نیترات ۹ آبه، آلومینیم نیترات ۹ آبه، نیکل نیترات ۶ آبه، کبالت نیترات ۵ آبه، منگنز نیترات ۴ آبه، کادمیم نیترات ۴ آبه، لیتیم نیترات، کلسیم نیترات ۴ آبه، روی نیترات ۴ آبه، مس نیترات ۳ آبه، سدیم نیترات، پتاسیم نیترات، سدیم کلرید، با بالاترین درجه خلوص و بدون نیاز به خالصسازی بیشتر، همگی از شرکتهای معتبر تهیه شدند
۲-۳- سنتز نانو ذرات پلیمر قالب یون برای اندازه گیری یون نیکل
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نانو ذرات پلیمری قالب یونی نیکل به وسیله روش پلیمریزاسیون رسوبی ساخته شد[۵۱]. جهت ساخت پلیمر مورد نظر ۲/۰ میلیمول از لیگاند مورین، ۱/۰ میلیمول از نمک نیکلنیترات ۶ آبه ، ۶/۱ میلیمول از مونومر عاملی (متاکریلیک اسید) درون ۲۳ میلیلیتر اتانول-استونیتریل) حجمی/حجمی; ۲:۱ (به عنوان حلال پلیمریزاسیون حل شدند. به منظور کامل شدن واکنش تشکیل کمپلکس، محلول حاصل به مدت یک ساعت در این حالت هم زده شد. سپس ۸ میلیمول از مونومر اتصال دهنده عرضی (اتیلنگلیکولدیمتاکریلات) و ۶۰ میلیگرم از آغازگر به محلول تهیه شده قبلی اضافه گردید. با توجه به اینکه مولکولهای اکسیژن درون محلول باعث به دام اندازی آغازگر شده و باعث کندی فرایند پلیمریزاسیون می شود، محلول حاصل به مدت ۱۰ دقیقه توسط عبور گاز نیتروژن، پاکسازی و گاززدایی شد. در نهایت، به منظور انجام فرایند پلیمریزاسیون محلول حاصل به مدت ۲۴ ساعت درون حمام روغن گرم با دمای ۸۰ درجهسانتی گراد قرار داده شد. بعد از این زمان، ذرات پلیمری حاصل درون یک هاون پودر شد. جهت حذف مونومرهای واکنش نداده، ذرات پلیمری در ابتدا توسط مقدار کافی آب مقطر شسته شدند. در ادامه به منظور حذف یونهای نیکل قالب شده از درون شبکه پلیمری و ایجاد سایتها و حفرات گزینشپذیر ذرات حاصل با غلظت ۶ مولار اسیدکلریدریک شسته شدند، تا جایی که محلول حاصل شستشو عاری از هرگونه یون نیکل باشد. در ادامه فرایند آماده سازی، با توجه به اسیدی بودن پلیمرقالب یونی، پلیمر پودر شده حاصل بوسیله آب دوبار تقطیر شسته شد تا pH آب شسته شده خنثی شود و سپس در دمای ۶۰ درجه سانتی گراد خشک شد.
۲-۴- سنتز پلیمر قالب نشده([۴۵](NIP
ذرات پلیمر قالب نشده به وسیله روش پلیمریزاسیون رسوبی ساخته شد. جهت ساخت پلیمر مورد نظر ۲/۰ میلیمول از لیگاند مورین، ۶/۱ میلیمول از مونومر عاملی (متاکریلیک اسید) درون ۲۳ میلیلیتر اتانول-استونیتریل به عنوان حلال پلیمریزاسیون حل شدند. به منظور کامل شدن واکنش تشکیل کمپلکس، محلول حاصل به مدت یک ساعت در این حالت هم زده شد. سپس ۸ میلیمول از مونومر اتصال دهنده عرضی (اتیلنگلیکولدیمتاکریلات) و ۶۰ میلیگرم از آغازگر به محلول تهیه شده قبلی اضافه گردید. با توجه به اینکه مولکولهای اکسیژن درون محلول باعث به دام اندازی آغازگر شده و باعث کندی فرایند پلیمریزاسیون می شود، محلول حاصل به مدت ۱۰ دقیقه توسط عبور گاز نیتروژن، پاک سازی و گاززدایی شد. در نهایت، به منظور انجام فرایند پلیمریزاسیون محلول حاصل به مدت ۲۴ ساعت درون حمام روغن گرم با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد قرار داده شد. بعد از این زمان، ذرات پلیمری حاصل درون یک هاون پودر شد.
۲-۵- محلولسازی
۲-۵-۱- تهیه محلولهای لازم برای بررسی تشکیل و تعیین نسبت فلز به لیگاند کمپلکس
برای تهیه محلول ۳-۱۰×۰/۱ مولار نیکل مقدار ۳-۱۰×۹/۲ گرم از نیکل نیترات جامد در یک بالن حجمی ۱۰ میلیلیتری حل کرده تا محلول ۳-۱۰×۰/۱ مولار نیکل تهیه و به با اتانول به حجم رسانده شد.
برای تهیه محلول ۳-۱۰×۰/۱ مولار مقدار ۳-۱۰×۰/۳ گرم از مورین جامد در یک بالن حجمی ۱۰ میلیلیتری حل کرده تا محلول ۳-۱۰×۰/۱ مولار مورین تهیه و با اتانول به حجم رسانده شد.
۲-۵-۲- تهیه محلول مادرنیکل
محلول ۱۰۰۰ میلیگرم بر لیتر از نیکل با انحلال ۰۵/۰ گرم از نمک نیکل نیترات ۶ آبه با وزن مولکولی ۰/۲۹۱ گرم بر مول در حداقل آب دوبار تقطیر حل و به حجم رساندن با آب مقطر دریک بالن حجمی حجمی ۵۰ میلیلیتری تهیه شد.
۲-۵-۳- تهیه محلول مادر دیمتیلگلیاکسیم برای اندازه گیری اسپکتروفتومتری
محلول۴+۱۰×۰/۱ میلیگرم بر لیتر از دیمتیلگلیاکسیم از انحلال ۰۵/۰گرم دیمتیلگلیاکسیم توسط آب دوبار تقطیر در بالن حجمی ۵۰ میلیلیتر حل کرده و سپس با آب دو بار تقطیر به حجم رسانده شد و تمام محلولهای مورد نیاز با رقیق کردن این محلول به دست آمد.
۲-۵-۴- تهیه محلولهای کاتیونهای مختلف برای بررسی اثرات مزاحمت
محلولهای ۱۰۰۰-۵۰۰ میلیگرم بر لیتر از هرکدام از یونهای، سدیم، کادمیم، کبالت، جیوه، سرب، زینک، مس، منگنر، منساخته شد، به این ترتیب که مقدار مورد نیاز از نمکهای NaCl، KCl،AgNO3، Cd(NO3)2.4H2O، Co(NO3)2.6H2O، HgCl2، Pb(NO3)2.4H2O، Cu(NO3)2.3H2O، Zn(NO3)2.6H2O، Mn(NO3)2.4H2O، Mg(NO3)2.6H2O، Fe(NO3)3.9H2O، Cr(NO3)3.9H2O توزین شد و در بالن حجمی ۱۰ میلیلیتری با آب دوبار تقطیر حل و سپس به حجم رسانده شد. محلولهای رقیق تر مورد نیاز از رقیق کردن این محلولها ساخته شدند.
۲-۶- آماده سازی نمونههای آب برای اندازه گیری نیکل
نمونههای حقیقی استفاده شده مربوط به اندازه گیری نیکل به روش اسپکتروفتومتری عبارتند ازسه نمونه: آب آشامیدنی شهر یاسوج و آب رودخانه بشار یاسوج و آب ابشار یاسوج. نیکل موجود در۵۰ میلیلیتر از هر کدام از نمونههای آب پس از افزودن مقداری اسیدکلریدریک و قرار دادن نمونه به مدت ۲۰ دقیقه در حمام بخار با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد و سپس قرار دادن نمونه به مدت ۳۰ دقیقه زیر لامپ ماوراء بنفش به دست آمد. که این محلول جهت اندازه گیری به روش افزایش استاندارد مورد استفاده قرار داده شد[۵۲].
۲-۷- پیشتغلیظ یون نیکل با بهره گرفتن از پلیمرهای قالب یون تهیه شده
محلول ۳-۱۰×۰/۱ مولار لیگاند و یون نیکل تهیه شد. سپس ۲ میلیلیتر اتانول به سل اضافه و ۱۰۰ میکرولیتر از محلول لیگاند به حلال درون سل اضافه شد. سپس با افزودن حجمهای مشخصی از یون نیکل طیف جذبی مجصول در هر نقطه ثبت گردید. دادههای مربوط به طیف جذبی محلول لیگاند در محدوده طول موج ۲۷۰ تا ۵۷۰ نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر به دست آمد. سپس حجم مشخصی از محلول یون نیکل به طور مرحلهای به سل اضافه شد. ابتدا ۱۰ میلیلیتر از محلول ۲ میلیگرم بر لیتر از محلول نیکل را در بالن حجمی ۱۰ میلیلیتری تهیه شد و با آب مقطر به حجم رسانیده شد، سپس به وسیله محلول سود و اسیدکلریدریک (رقیق) pH محلول روی ۸ تنظییم شد. سپس۲۰ میلیگرم از نانو ذرات پلیمری قالب یون به آن اضافه و به مدت ۴۵ دقیقه روی همزن مغناطیسی قرار گرفت تا جذب صورت پذیرد و بعد از این مرحله محلول را به مدت ۶ دقیقه سانتریفیوژ شد و جاذب رسوب کرده با ۲ میلیلیتر اسیدکلریدریک به مدت ۱۶ دقیقه شتششو داده شد و بعد دوباره به مدت ۶ دقیقه سانتریفیوژ شد و سپس محلول بالای را برداشته شد و به آن به در ابتدا به میزان سه برابر دیمتیلگلیاکسیم، و سپس ۱ میلیلیتر از پرسولفات و ۱ میلیلیتر آمونیاک اضافه شد و با آب مقطر به حجم ۱۰ میلیلیتر رسانده شد. و در انتها با دستگاه اسپکتروفتومتر UV-Vis طیف آن گرفته شد[۵۳].
فصل سوم
بررسی نتایج و نتیجه گیری
۳-۱- بررسی تشکیل و تعیین نسبت فلز به لیگاند کمپلکس بین یون نیکل و مورین
به منظور بررسی تشکیل و تعیین نسبت فلز به لیگاند کمپلکس بین یون نیکل و مورین بر اساس روش پیشنهادی (۲-۷) دادههای مربوط به طیف جذبی محلول لیگاند در محدوده طول موج ۲۷۰ تا ۵۷۰ نانومتر توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر به دست آمد، سپس حجم مشخصی از محلول یون نیکل به طور مرحلهای به سل اضافه شد. دادههای مربوط به طیف جذبی محلول کمپلکس حاصل پس از هر مرحله افزایش محلول یون فلزی به محلول درون سل، توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر به دست آمد. افزایش محلول یون فلزی تا زمانی که با تغییر نسبت فلز به لیگاند افزایشی در جذب مشاهده شود، ادامه پیدا میکند. منحنی نسبت مولی، در طول موج ۴۱۶ نانومتر مربوط به کمپلکس ترسیم شد. استوکیومتری تشکیل کمپلکس بین یون نیکل و مورین با بهره گرفتن از روش نسبت مولی نشان دهنده نسبت فلز به لیگاند (۲:۱) میباشد[۵۴].
جدول (۳-۱) جذب بر حسب حجم یون نیکل اضافه شده در طول موج ۴۱۶ نانومتر
جذب
حجم یون نیکل اضافه شده(میکرو لیتر)
۳۲/۰
۰
۴۷/۰
۱۰