فاکتور دخیل در کمبود:مشروبات الکلی و کافئین. (تبیان)
منابع اسید فولیک:اسفناج،کلم بروکلی،بامیه،گوشت،مرغ،جگر،غلات سبوس دار،پنیر،خرما،سبزیجات، حبوبات،شیر،قارچ،ماهی،جوانه گندم،آب پرتقال،تخم مرغ،موز،بادام،گردو،ذرت،هویج،چغندروسویا. (تبیان)
۸٫ ویتامین ب۱۲ :
ویتامین ب ۱۲ را ویتامین زاینده انرژی مینامند.(اوبرین،۱۳۷۳،۲۹)
ویتامین ب ۱۲در مغز اثر بسیار خوبی داردو بسیاری از محققین عقیده دارند که وجود آن باعث خوب وروان فکر کردن می شود. (فروزین،۱۳۷۸،۴۲)
کمبود ویتامین ب۱۲باعث اختلالات عصبی و رفتارهای روانی می شود. (رابینسون،۱۳۷۸،۱۲۷)
کمبود ویتامین ب۱۲باعث اختلالات عصبی و رفتارهای روانی می شود.هم چنین کمبود ویتامین ب۱۲سبب پرخاشگری،جنون،کاهش حافظه و هذیان گویی،توهم پارانوئیدی (کژپنداری)دیگران را دشمن خود پنداشتن و افسردگی می شود و امکان ابتلا به افسردگی در افرادی که بدنشان حاوی مقادیر مناسبی از ویتامینهای گروه ب مخصوصا ویتامین ب ۱۲ است،بسیار کمتر از سایرین میباشد. (زیمرمن،۱۳۸۶،۳۹)
کمبود ویتامین ب۱۲ میتواند به افزایش یا تغییر سطح مواد شیمیایی خاصی در مغز منجر شود که با خلق وخو در ارتباط هستند. (ترنوس و بروی هایر،۱۳۸۷،۴۸)
منابع غذایی کوبالامین:تخم مرغ،گوشت،مرغ،شیر،جگر و قلوه،ماهی و لبنیات. (تبیان)
گفتار دوم: ویتامین ث [۳۲]
غلظت اسید آسکوربیک در آن دسته از بافت های بدن که از نظر متابولیکی فعالیت بیشتری دارند مثل غدد آدرنال مغز،بیشتر میباشد.هنگامی که غدد آدرنال تحریک میشوند محتوای اسید آسکوربیک موجود در آن ها کاهش مییابد.تخلیه غدد مذبور از ویتامین ث در این حالت،حاکی از افزایش نیاز بدن به این ویتامین در مواقع استرس است.وقتی شما دچاراسترس هستید بدنتان به ویتامین ث زیادی احتیاج دارد.(ویلیامز،۱۳۸۳،۱۴۸)
یکی از وظایف مهم و بسیار ارزنده ویتامین ث در بدن،ساخت ماده ای به نام دوپامین[۳۳](نوعی پیام رسان عصبی)است که خود به نحوی از انحاء استرس زا است.دوپامین در مغز باعث ارتباط قسمت های مختلف مغز به هم می شود.تعدادی از دانشمندان عقیده دارند که زیادی دوپامین در مغز باعث پیدایش جنون جوانی می شود.در این جنون انسان گاهی دچار شادی و انبساط وزمانی دچاریاس و نا امیدی و افسردگی می شود.بنابرین کسانی که به این حالت دچارند باید از غذاهایی که دوپامین کمتری ایجاد میکنند استفاده نمایند. (فروزین،۱۳۷۸،۵۰)
علائم کمبودویتامین ث:تغییرات روانی،ناهنجاری های عصبی وتغییرات شخصیت. (زیمرمن،۱۳۸۶،۴۴)
منابع اسیدآسکوربیک:سبزیجات،گوجه فرنگی،فلفل،مرکبات،توت فرنگی،کیوی،گرمک. (تبیان)
بخش سوم : فست فـود[۳۴] تهدیدی جدی در گسترش جـرم
مادر زمانهای زندگی می کنیم که پیتزا زودتر از نیروی پلیس به خانههایمان میرسد.خیلی از کارشناسان بهداشت و سلامت در سراسر دنیا به مقابله با فست فود برخاستهاند و دعاوی حقوقی زیادی صورت می گیرد که یک طرف آن صاحبان صنایع فست فود قراردارند.اما چرا فست فود این قدر مغضوب است؟در دنیای امروز وظهورزندگی ماشینی که بر تمام جوامع بشری حاکم شده است،فستفودهادیگرنوعی تغذیه محسوب نمیشوند بلکه این نوع رژیم غذایی به یک سبک زندگی تبدیل شده است.افرادی که شب و روز با شتاب کار میکنند تمایل ندارند که وقتشان را صرف آشپزی کنند.اماساندویچهای رنگارنگی که دررستورانهای فستفودی عرضه میشوند سرشاراز قندها و چربیهایی هستند که برای سلامتی مضر هستند.هر فردی با توجه به جنسیت،سن و سال و نوع فعالیتهای روزانه خود نیاز به رژیم غذایی خاصی دارد.اما فستفودها بدون در نظر گرفتن این نیازها،سن و سال و فعالیتهای روزمره افراد،تأثیر واحدی روی آن ها میگذارد.فرقی نمیکند شما کودک باشید یا نوجوان،بزرگسال یا یک فرد سالخورده،سالم باشید یا مریض،اهل ورزش و فعالیت باشید یا خانه داروخانه نشین، باردار باشید یادرهر وضعیت دیگر.فستفودها توجهی به شرایط شما ندارند و تأثیر غذایی یکسانی روی تمام افراد میگذارند.مثلا همان منوی قدیمی وآشنای فستفودهارادرنظر بگیرید.منظورمان همبرگرهای معروف،سیبزمینی سرخ کرده،کوکاکولا وکچاپ است.این موادغذایی،سه طعم ازشش طعم موجود را دارا میباشند یعنی شیرین، شور و اسیدی.در واقع گوشت و نان ساندویچهایی که بی مهابا گاز میزنید و نوشابههای گازداری که سر میکشید شیرین هستند،سیبزمینی سرخکرده هایی که سفارش میدهید شور هستند و کچابی که با لذت به همبرگرتان اضافه میکنید حاوی سرکه و اسیدی است.با توسعه شهرنشینی و به تبع آن استفاده از غذاهای آماده،استرس و بیماری های اعصاب و روان رواج بسیاری یافته است.اعمال برخی تغییرات در رژیم غذایی طی پنجاه سال گذشته نقش مهمی در افزایش بیماریهای روانی داشته است.روشی که در حال حاضر برای تولید غذاها به کار می رود،تعادل موادمغذی مهم مورد مصرف را،به هم زده است.گرایش مردم به مصرف غذاهای حاوی قند و چربی بیشتر و اجتناب از مصرف مواد غذایی تازه منجر به افسردگی می شود.در حال حاضر درآغاز راه شناخت چگونگی تاثیر پذیری مغز به عنوان یک اندام،از مواد مغذی موجود در غذاها هستیم.توجه به مشکلات سلامت روان با تغییرات در رژِیم غذایی گاهی اوقات درمقایسه با مصرف دارو یا مشاوره نتایج بهتری دارد.در مقابل چربی های اشباع شده که مصرف آن ها افزایش یافته است و به مقدارزیاددر غذاهای آماده یافت میشوند،روند عملکرد مغز را کند میکنند.(تبیان)
بسیاری از افراد به دلیل بی پولی یا نا آشنایی با علم تغذیه هله و هوله می خورند.به عبارت دیگر حداکثر کالری رابا حداقل هزینه تامین میکنند.غذای ناکافی،غذایی است که درآن قند زیاد تصفیه شده،وجود دارد. (گروهی از مولفان،۱۳۷۸،۳۶)
کالری های اضافی،با خوردن غذاهایی بی ارزش و هله هوله هایی مثل نوشابه های گازدار،چیپس، بیسکوییت،آبنبات،شکلات،برگرها و ناگت مرغ به بدن رسانده می شود.حال این رژیم غذایی با ذهن انسان چه میکند؟این رژیم غذایی برای مغز مضر است.در کنار سایر عوامل یافت شده در جرم و جنایت اکنون میدانیم که بین رژیم غذایی نامطلوب وخشونت ورفتارهای ضد اجتماعی ارتباط وجود دارد.شما هر چه بیشتر مواد غذایی بی ارزش را بخورید،فضای کمتری رابرای آن دسته ازمواد غذایی باقی می گذارید که حاوی مواد شیمیایی مورد نیاز مغز هستند. (www.monbiot.com)
غذاها روی خلق انسان اثر دارند.سس ها و ادویه ها روی خلق و خوی شخصی اثر دارند.غذاهایی که دارای سس کم و تندی متوسط و یا کم باشند باعث میشوند که خورنده آن غذاها،دارای خلقی آرام،خوب و قابل توجه باشد،ولی برعکس اگر تندی غذا خیلی زیاد شود و درآن ادویه فراوان ریخته شود و طوری شودکه از خوردن آن ها انسان دردهان خود احساس سوزش شدید و ناراحت کننده،کند باعث می شود که مصرف کننده این غذا،دارای خلقی تند،بد برخورد،غیر قابل تحمل و ناراحت کننده شود.ملاحظه می کنید که چطور یک غذای ملایم یا تند میتواند وضع خلقی و رفتاری انسان را تغییر دهد. (فروزین،۱۳۷۸،۷۷)