هنگامی که کار پژوهش به پایان میرسد، اولین پرسشی که به عمل می آید درباره اعتبار و قابلیت اعتماد یافته ها است. لذا «روایی[۱۴۲]» و «پایایی[۱۴۳]» دو مفهوم اساسی هستند که آشنایی پژوهشگر با معانی و انواع آنها از ضرورتهای پژوهش است (خاکی، ۱۳۹۰: ۲۲۹).
۱-۶-۳ روایی
مفهوم روایی به این سوال پاسخ میدهد که ابزار اندازه گیری (در اینجا، پرسشنامه) تا چه حد خصیصه مورد نظر را میسنجد. بدون آگاهی از روایی پرسشنامه نمی توان به دقت داده های حاصل از آن اطمینان داشت (سرمد و دیگران، ۱۳۹۰: ۱۷۰).
روایی محتوایی این اطمینان را به وجود می آورد که مقیاس، شامل مجموعه ای از موردهای کافی برای استفاده از مفهوم (متغیر) است و با این پرسشها پیگیری می شود: آیا مقیاس مورد نظر، مناسب اندازه گیری متغیر است؟ آیا «متخصصان» تأیید می کنند که ابزار همان مفهوم یا متغیر را میسنجد؟ (خاکی، ۱۳۹۰: ۲۳۰).
روایی پرسشنامه، با پاسخ مثبت اساتید محترم به سوالات بالا، و مصاحبه با تعدادی از اعضای جامعه، مورد تأیید قرار گرفت.
۲-۶-۳ پایایی پرسشنامه
پایایی مقیاس به این موضوع برمیگردد که تا چه اندازه میتوان با تکرار اندازهگیری، به نتایجی یکسان دست یافت. پایایی، با اندازهگیری مکرر سازه یا متغیر مورد علاقه، به دست میآید. هر چه درجه همبستگی بین امتیازات حاصل از اندازهگیری بیشتر باشد، پایایی مقیاس بیشتر است. روش آلفای کرونباخ[۱۴۴] مهمترین روش سنجش پایایی ابزار گردآوری داده ها میباشد که از طریق نرمافزار SPSS میتوان آن را محاسبه نمود. اگر مقدار آلفای کرونباخ کمتر از ۷۰درصد باشد، پایایی قابل تأیید نیست، و هر چه مقدار این شاخص بیشتر از ۷۰درصد باشد پایایی بهتری را نشان میدهد. در این پژوهش برای سنجش پایایی پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ برای ۳۱ نمونه نخست استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ پژوهش در جدول ۳-۳ نشان داده شده است. به دلیل بیشتر بودن این ضریب از ۷۰ درصد است، پایایی پرسشنامه تأیید می شود.
جدول ۳-۳: محاسبه آلفای کرونباخ به منظور سنجش پایایی ابزار اندازه گیری
متغیرهای پنهان
آلفای کرونباخ (تعداد= ۳۰)
محدودیتهای درون فردی
۸۱۳/۰
محدودیتهای میان فردی
۸۰۹/۰
محدودیتهای ساختاری
۸۱۰/۰
محدودیتهای مقصد
۸۵۱/۰
کل
۸۴۳/۰
۷-۳ آزمونهای آماری و ابزارهای تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل دادهها، فرآیندی چند مرحلهای است که در آن دادههایی که با به کارگیری شیوهها و ابزارهای گردآوری در نمونه (و یا جامعه) آماری فراهم آمدهاند، خلاصه، کدبندی، دستهبندی و در نهایت پردازش میشوند تا امکان انواع تحلیلها و برقراری ارتباطها بین این دادهها به منظور آزمون فرضیهها فراهم آید. در این فرایند، دادهها پالایش و با تکنیکهای گوناگون آماری، از آنها اطلاعات استنتاج و تعمیم داده میشوند (خاکی، ۱۳۹۰: ۲۴۱).
۱-۷-۳ مدل معادلات ساختاری[۱۴۵]
یک مدل معادله ساختاری کامل، از دو مؤلفه تشکیل شده است: الف) یک مدل ساختاری که ساختار علّی خاصی را بین متغیرهای مکنون[۱۴۶] مفروض میدارد، ب) یک مدل اندازهگیری که رابطههایی را بین متغیرهای مکنون و متغیرهای نشانگر (اندازهگیری شده) تعریف میکند. هنگامی که دادههای به دست آمده از نمونه مورد بررسی به صورت ماتریس همبستگی درآمد، باید برازش آن را برای جامعهای که نمونه از آن استخراج شده، فراهم آورد. متغیرهای مکنون در مدل معادلات ساختاری به دو صورت برونزا و درونزا تقسیم میشوند. متغیرهای برونزا متغیرهایی هستند که علت تغییرات آنها در مدل منظور نشده و خارج از مدل است. متغیرهای درونزا متغیرهایی هستند که تغییرات آنها توسط متغیرهای موجود در مدل پیشبینی شده است (خاکی، ۱۳۹۰: ۲۶۵). شیوههای متفاوتی برای قضاوت درباره برازش کل مدل وجود دارد. یک پژوهشگر باید از معیارهای مختلف برای قضاوت در مورد برازش مدل استفاده کند؛ زیرا، شاخص واحدی وجود ندارد که به طور قطعی برای آزمون مدل مورد قضاوت و ارزیابی قرار گیرد (کلانتری، ۱۳۸۸).
۲-۷-۳ روش حداقل مربعات جزئی (PLS)
روش تخمین PLS ضرایب را به گونهای تعیین میکند که مدل حاصله، بیشترین قدرت تفسیر و توضیح را دارا باشد؛ بدین معنا که مدل بتواند با بالاترین دقت و صحت، متغیر وابسته نهایی، را پیش بینی نماید. روش حداقل مربعات جزئی که در بحث الگوسازی رگرسیونی آن را با PLS نیز معرفی میکنند، یکی از روشهای آماری چند متغیره محسوب میشود که به وسیله آن میتوان علیرغم برخی محدودیتها مانند: نامعلوم بودن توزیع متغیر پاسخ، وجود تعداد مشاهدات کم و یا وجود خود همبستگی جدی بین متغیرهای توضیحی؛ یک یا چند متغیر پاسخ را به طور هم زمان در قبال چندین متغیر توضیحی الگوسازی نمود. روش حداقل مربعات جزئی همانند همه روشهای مدلیابی معادلات ساختاری، شامل یک جزء ساختاری است که روابط بین متغیرهای پنهان و یک جزء اندازه گیری را که بیانگر چگونگی ارتباط متغیرهای پنهان و مؤلفه های آن است را منعکس می کند. این روش، جزء سومی دارد که عبارت است از روابط وزنی برای برآوردهای عاملی متغیرهای پنهان به کار میروند. در واقع ایده اصلی روش PLS این است که اول رابط وزنی که مؤلفه های یک متغیر پنهان با به کار گیری روابط وزنی و بر اساس میانگین موزون مؤلفه های آن محاسبه کرده و نهایتا این بارهای عاملی را برای برآورد پارامترهایی برای روابط ساختاری در مجموعه ای از معادلات رگرسیون به کار گیرد.
روش تخمین PLS ضرایب را به گونه ای تعیین می کند که مدل حاصله، بیشترین قدرت تفسیر و توضیح را دارا باشد؛ بدین معنا که مدل بتواند با بالاترین دقت و صحت، متغیر وابسته نهایی را پیش بینی نماید. به علاوه، روش PLS تمامی روابط موجود در مدل یعنی تأثیر متقابل مابین هر یک از متغیرهای پنهان و همچنین وزن تمامی شاخص های قابل اندازه گیری مربوط به هر یک از متغیرهای پنهان (ضرایب بیرون از مدل اندازه گیری) را تخمین میزند. PLS یک روش آماری است که به منظور تجزیه و تحلیل متغیرهای پنهان مدلهای ساختاری به کار میرود. برخلاف روشهایی همچون لیزرل، هدف PLS به دست آوردن متغیرهای پنهان برای پیش بینی اهداف مورد نظر با بهره گرفتن از شاخص های قابل اندازه گیری است.
۸-۳ خلاصه فصل سوم
بشر در هر دوره تاریخی به آگاهی از روش و ابزار کسب معلومات و به عبارتی روشهای تحقیق نیاز داشته و دارد. بنابراین لازم است پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و اساساً هرکسی که میخواهد بداند و مجهولی را کشف نماید و یا بر دامنه معلومات بشر بیفزاید، از روشهای تحقیق آگاهی یافته، فنون کشف واقعیتها و شناخت حقایق را فراگیرد (حافظ نیا، ۱۳۸۲). این فصل با روششناسی پژوهش در ارتباط بود و تمامی جنبههای طرح پژوهش را در بر داشت؛ به طوری که، پس از تبیین روش پژوهش و روش جمعآوری دادهها، آزمونهای آماری مورد استفاده در تجزیه و تحلیل این داده ها تشریح شدند.
فصل چهارم: تجـزیـه و تحلیـل یـافتههـای آمـاری پـژوهـش