تفسیر نتایج:
همان طور که مشاهده میشود تمام متغیرهای مورد استفاده در مدل از لحاظ آماری در سطح بالایی معنیدار هستند. همچنین علائم ضرایب نیز با تئوریهای اقتصادی سازگار هستند. آمارههای آزمون سارجان نیز که از توزیع با درجات آزادی برابر با تعداد محدودیتهای بیش از حد مشخص برخوردار است، فرضیه صفر مبنی بر همبسته بودن پسماندها با متغیرهای ابزاری را رد میکند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمون متغیرهای ابزاری به کار گرفته شده در تخمین مدل از اعتبار لازم برخوردار هستند. در نتیجه اعتبار نتایج جهت تفسیر تایید میشوند.
با توجه به نتایج فوق، ضریب شاخص استقلال بانک مرکزی برابر با ۶/۸- و از لحاظ آماری نیز در سطح ۹۵ درصد معنیدار است که نشان دهنده این است که استقلال بانک مرکزی در کشورهای منتخب بر نرخ تورم تأثیر منفی دارد و با توجه به اینکه متغیرهای مدل به صورت نرخ رشد وارد شدهاند، ضرایب متغیرها نشان دهنده کشش آن متغیر نسبت به نرخ تورم هستند. با توجه به ضریب برآوردی شاخص استقلال بانک مرکزی، اگر استقلال بانک مرکزی افزایش پیدا کند، با فرض ثابت بودن سایر شرایط، نرخ تورم کاهش مییابد.
نرخ رشد واقعی سرانه نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر نرخ تورم است. اثرات متغیر نرخ رشد واقعی سرانه بر روی نرخ تورم در سطح ۵ درصد، به صورت منفی و معنیدار است؛ و ضریب تخمین زده شده نشان میدهد که در صورت ثابت بودن سایر شرایط، با افزایش نرخ رشد واقعی سرانه، نرخ تورم کاهش مییابد.
تأثیر متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد، سهم بدهیهای خارجی و واردات از تولید ناخالص داخلی و همچنین رژیمهای نرخ ارز بر نرخ تورم، مطابق انتظار بوده و از لحاظ آماری در سطح بالایی معنیدار هستند.
۴-۴-۲- استقلال بانک مرکزی و رشد اقتصادی
برای بررسی تاثیر استقلال بانک مرکزی بر رشد اقتصادی، با توجه به آزمون لوین[۸۴]– رنلت[۸۵] (۱۹۹۳)، از فرم معادله زیر استفاده میشود:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
GDPit = αi+ β۱Fit + β۲Iit + β۳Zit+εit
که در آن GDP متوسط نرخ رشد سالانه تولید ناخالص داخلی سرانه است. بردار F نشان دهنده متغیر هدف است؛ و در این پژوهش، متغیر هدف شاخص استقلال بانک مرکزی (CBI) است. در الگوهای رشد از متغیرهای گوناگونی به عنوان متغیرهای کنترل در بردار I و Z استفاده میشود.
I شامل بردار متغیرهای توضیحی است که همواره در مدلهای رشد لحاظ میشوند؛ این بردار شامل متغیرهایی از قبیل:
Pop: نرخ رشد سالانه جمعیت، Inv: سهم سرمایهگذاری از تولید ناخالص داخلی، HC: شاخص سرمایه انسانی است.
Z نیز شامل بردار متغیرهای توضیحی است که بیشتر در مدلهای پانل و به دلیل نشان دادن تفاوتهای ساختاری میان کشورها استفاده میشوند؛ مانند:
EX: سهم صادرات از تولید ناخالص داخلی، IM: سهم واردات از تولید ناخالص داخلی، Inf: نرخ تورم، Debt: سهم بدهیهای خارجی از تولید ناخالص داخلی.
برای تخمین مدل فوق، از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده میشود. نتایج حاصل از تخمین معادلات بعد از انجام آزمونهای مختلف و اطمینان از صحت نتایج در جدول ۴-۳- نشان داده شده است.
جدول۴-۳: تأثیر استقلال بانک مرکزی بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب
Prob
t-Statistic
Std.Error
Coefficient
Variable
۰٫۰۰۰۰
۴۲٫۷۶۱۹۵
۰٫۰۰۵۳۶۳
۰٫۲۲۹۳۴۳
GDP(-1)
۰٫۰۰۰۰
۷٫۸۴۴۵۵۲
۱٫۰۵۹۷۷۵
۸٫۳۱۳۴۵۸
CBI
۰٫۰۰۰۰
-۱۶٫۴۷۲۵۷
۰٫۰۰۰۲۳۹
-۰٫۰۰۳۹۴۳
Inf
۰٫۰۰۰۰
۶۸٫۲۸۴۲۲
۰٫۰۰۹۲۷۳
۰٫۶۳۳۱۹۸
Inv