۴ – ۲ – ۲ – ۴ : راه های تطابق با مراجع قدرت
توضیح این قسمت به تفکیک راه های تطابق با قدرت در تعاملات برون گروهی ، میان دو گروه از مددجویان با اقامت طولانی مدت و مددجویان با اقامت کوتاه مدت و نیز در تعاملات درون گروهی مددجویان با اقامت کوتاه مدت قابل بررسی است . مددجویان با اقامت طولانی مدت در مقابل مددجویان با اقامت کوتاه مدت مرجع قدرت محسوب می گردند . طبق گفته های مصاحبه شوندگان ، تمکین و تمکین ظاهری عمده ترین راه های تطابق با این مراجع قدرت است و پس از آن پناه بردن به سایر مراجع قدرت قرار می گیرد و در آخر رویارویی مستقیم با مراجع قدرت از راه هایی است که مددجویان گروه { د / الف / ک } در رویارویی با مراجع قدرت ( مددجویان گروه {د/ الف / ط } ) به کار می برند که معمولا کمتر اتفاق می افتد . و اما در تعاملات درون گروهی مددجویان گروه { د/ الف / ک }، راه های تطابق با قدرت در مددجویان جدید ورود ، در بدو ورود و نخستین روزهای اقامت در کانون ، بیشتر به شکل تمکین و سپس پس از مدتی اقامت ، به شکل رویارویی مستقیم و پناه بردن به سایر مراجع قدرت ( ابتدا مددجویان مسوول گروه { د / الف / ط } و سپس مراقبین ) تغییر می کند .
۴ – ۲ – ۳ مقایسه دو گروه { د / ط / الف } و { د / ک / الف } از نظر نوع تعاملات مددجویان با یکدیگر
شباهت ها :
۱ : در هر دو گروه ، مدت اقامت ، اصلی ترین عامل شکل دهنده رابطه قدرت است .
۲: در هر دو گروه استفاده از ارتباط غیر کلامی به عنوان یکی از روش های تقویت قدرت است .
۳: در مورد کاربرد قدرت باید گفت در هر دو گروه استفاده از امکانات عمومی کانون به نفع خود ، به عنوان یکی از رفتارهای ضد اجتماعی خود پسندانه است .
تفاوت ها :
۱: در گروه مددجویان با اقامت کوتاه مدت در زیر طبقه انواع قدرت ، فاکتور های بیشتری به نسبت مددجویان با اقامت بلند مدت وجود دارد . مسئولیت فقط به افراد با اقامت طولانی مدت تعلق می گیرد .
۲: قوت و شدت رابطه قدرت در گروه { د/ ط / الف } در مقایسه با گروه { د/ ک / الف } بیشتر است . بنابراین همان طور که یافته ها نیز گویای آن است، اعضای این گروه نیاز کمتری به استفاده از روش های تقویت قدرت دارند و از این روش ها بیشتر در تعاملات برون گروهی خود در برخورد با مددجویان با اقامت کوتاه مدت استفاده می کنند . و اما چون قدرت مددجویان گروه { د/ الف / ک }متزلزل است همان طور که در قسمت مربوطه توضیح داده شد ، در تعاملات درون گروهی خود از روش های گوناگونی برای تقویت قدرت استفاده می کنند . همچنین شایان ذکر است که در گروه { د / ط / الف } رابطه قدرت به هیچ وجه کمرنگ نمی شود . اما در گروه { د / ک / الف } رابطه قدرت مددجویان قدیمی پس از مدتی ( با دوست یابی مددجوی جدیدالورود و گسترش شبکه ی ارتباطاتش ) کمرنگ می شود .
۳: در زیر طبقه کاربرد قدرت ، مددجویان گروه { د/ الف / ط } در تعاملات درون گروهی و برون گروهی خود از رفتارهای جامعه پسندانه بیش از رفتارهای ضد اجتماعی خود پسندانه استفاده می کنند و نسبت به گروه مقابل کمتر قصد غلبه و سواستفاده شخصی از مددجویان را دارند . اما کاربرد قدرت در تعاملات درون گروهی مددجویان { د/ الف / ک } بیشتر محدود به زیر طبقه ی رفتارهای ضد اجتماعی خود پسندانه است ، گروه کوتاه مدت صرفا برای غلبه و تحت سلطه در آوردن یکدیگر از قدرت استفاده می کنند و در یافته های بدست آمده ، مواردی مبنی بر رفتارهای جامعه پسندانه در استفاده از قدرت به چشم نمی خورد .
۴: در مورد زیر طبقه ی راه های تطابق با مراجع قدرت یافته ها نشان می دهد که روش ها در گروه مددجویان با اقامت کوتاه مدت و بلند مدت با یکدیگر متفاوت است و مددجویان گروه { د/ الف / ط } در مقابل مددجویان گروه { د / الف / ک } مرجع قدرت محسوب می شوند .
۵ : دعوا و درگیری در گروه { د / الف / ک } در مقایسه با گروه { د / الف / ط } کمتر رخ می دهد و روابط دوستانه آنها از استحکام بیشتری به نسبت گروه کوتاه مدت برخوردار است .
جدول ۴ – ۴
طبقه (Category) : نوع تعاملات مددجویان با یکدیگر گروه { پ / الف / ط & ک[۹۸] }
کد
Code
زیر طبقه۳
Subcategory3
زیر طبقه۲
Subcategory2
زیر طبقه۱
Subcategory1
مدت اقامت بیشتر
نقش حقیقی
انواع قدرت
رابطه قدرت
سن بالاتر
نقش حقیقی
انواع قدرت
رابطه قدرت
ملیت
نقش حقیقی
انواع قدرت
رابطه قدرت