متغیر مستقل
کای اسکوئر
درجه آزادی
سطح معنیداری کای اسکوئر
تعداد
سامرز- دی
سطح معنی داری سامرز- دی
میزان تحصیلات
۲۵.۵۸۶
۱۲
.۰۱۲
۳۸۲
.۱۷۷
.۰۰۰
اشتغال
۶۵.۲۳۴
۲۱
.۰۰۰
۳۷۱
.۰۰۹
.۸۲۲
۴-۳-۱-۳) تحلیل رابطه فشار ساختاری- اجتماعی و اثرپذیری مجازاتهای رسمی با بازدارندگی از قوانین
در این بخش، به بررسی ارتباط متغیر فشار ساختاری- اجتماعی و اثرپذیری مجازاتهای رسمی به عنوان متغیر مستقل با بازدارندگی از قوانین میپردازیم. چون که متغیر وابسته و مستقل در سطح فاصلهایاند، برای بررسی ارتباط آن ها و میزان اثرگذاری متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته از ضریب همبستگی پیرسون استفاده میشود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
برای تبیین تاثیر فشار ساختاری- اجتماعی و مجازاتهای رسمی بر روی بازدارندگی از قوانین نظریههای متعددی به کار رفته است. از جمله آنها دیدگاه کارکردگرایی است که بر این عقیدهاند که این ساختارهای کلی جامعه است که شرایطی مثل نابرابری را به وجود میآورند که در آن افراد برای رسیدن به ارزشهای مطلوب جامعه دست به کجروی میزنند دورکیم و مرتون دو نظریهپرداز اصلی در این رویکردند که در فصل پنجم این پژوهش به طور مفصلتری به این مبحث پرداخته خواهد شد. با توجه به نتایج بدست آمده از ماتریس همبستگی جدول ( ۴-۱۹)، میتوان گفت که بین فشار ساختاری- اجتماعی و بازدارندگی از قوانین، یک رابطه معکوس؛ بین اثرپذیری مجازاتهای رسمی و بازدارندگی از قوانین یک رابطه مستقیم وجود دارد. از طرفی، مقدار این رابطه در حد متوسطی میباشد. بدین معنی که با بالا رفتن فشارهای ساختاری- اجتماعی، بازدارندگی از قوانین راهنمایی و رانندگی هم به نسبت متوسطی کاهش مییابد. همچنین، با بالا رفتن اثرپذیری مجازاتهای رسمی به نسبت متوسطی بازدارندگی از قوانین بالا میرود. بنابراین، بر اساس دیدگاه دورکیم و مرتون نتایج جدول (۴-۱۹) مورد تایید قرار میگیرد.
جدول ۴- ۱۹) رابطه فشارهای ساختاری- اجتماعی و اثرپذیری مجازاتهای رسمی با بازدارندگی قوانین راهنمایی و رانندگی
متغیر مستقل
ضریب همبستگی
سطح معنیداری
تعداد
فشار ساختاری- اجتماعی
۱۱۴.-
.۰۰۰
۳۷۹
اثرپذیری مجازاتهای رسمی
.۳۵۸
.۰۰۰
۳۷۱
۴-۳-۱-۴) تحلیل رابطه پایگاه اقتصادی- اجتماعی و وابستگی فرد به خانواده و نهادهای اجتماعی با بازدارندگی قوانین
در رابطه با پایگاه اقتصادی- اجتماعی، نظریه تضاد؛ رفتار قانونگریزانه را یک تقلا و نزاع میان طبقات بالای جامعه که مالک ابزار تولید هستند و افراد طبقه پایین که فاقد ابزار تولیدند میداند. هیرشی نیز، درعناصری از قبیل “دلبستگی فرد به افراد خانواده و نهادهای اجتماعی”، “تعهد نسبت به جامعه”، “مشارکت در نقشها و فعالیتهای اجتماعی” و “باور و وفاداری فرد به ارزشها و هنجارهای اخلاقی و اجتماعی” را پیوند دهنده افراد به یکدیگر و جامعه میداند. نتایج بدست آمده از ماتریس همبستگی در جدول (۴-۲۰) نشان میدهد که متغیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی و متغیر وابستگی فرد به خانواده و نهادهای اجتماعی با متغیر وابسته یعنی بازدارندگی از قوانین رابطه مستقیمی را دارند، بدین معنی که هر چه قدر پایگاه فرد بالاتر و بیشتر به خانواده و نهادهای اجتماعی وابستگی داشته باشد به همان اندازه سطح بازدارندگی قوانین راهنمایی و رانندگی برای وی بالاتر میرود. بنابراین، طبق نظریه تضاد و دیدگاه هیرشی نتایج جدول (۴-۲۰) مورد تایید قرار میگیرد.