خادم این درند و خدمتکاراینکه مدح تو میکنم تکرارمیدهم زیب و زینت اشعارشاعران را گدایی است شعار
( دیوان: ۱۴۵)
ذکر اوصاف ممدوح
وحشی ضمن ستایش میرمیران به اوصاف پسندیدهی او چون بخشندگی، عدالت، قهر، عزت و همت اشاره میکند او را شاهی والا مرتبه و نژاده میداند که هیچ گوهر با ارزشی مانند او در عالم امکان نیامده است . مهمترین اوصافی را که به ممدوح منتسب میداند عبارتند از :
جود
وحشی در وصف جود ممدوحش میرمیران او را دریای کرم و بیهمتا خطاب میکند و دست او را در بخشندگی به معدنی از کرم تشبیه میکند:
شه والا گهر بحر کرم شهزاده اعظم
که مثلش گوهری پیدا نشد دریای امکان را
( دیوان: ۱۲۱)
غیاث الدین محمد آنکه جود باد دست او
به ذلت خانه موری نهد تخت سلیمان را
( دیوان: ۱۲۲)
با کف او که معدن کرم است
با دل او که بحر احسان است
( دیوان: ۱۲۶)
بحر از رشک دست او گه جود
غیرت ابر گوهر افشان است(دیوان :۱۲۷)
مهمان نوازی
وحشی دربارهی مهمان نوازی میرمیران به گستردگی خوان او اشاره میکند که برای هرکسی، چه مهمان و چه غیر مهمان گسترده است.شاعر در اینجا نیز گستردگی و پر نعمت بودن خوان او را بیان میکند که سفره ای است به اندازهی ده مرد. خوانی که از فراوانی نعمت به خود میبالد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بهر مهمان و غیر مهمانت
خادم مطبخ تو آورده
کرده خوانت ز فرط نعمت ناز
هست گسترده دایمی خوانت
بهر یک کس طعام ده مرده
سیر چشم نیاز و دیدهی ناز
(دیوان :۲۵۷)
برای نمونههای بیشتر رجوع کنید به (۷/۱۳۹، ۱۷/۱۳۲، ۱/۱۴۰، ۱۱/۱۴۱، ۱/۱۴۳، ۲/۱۵۸، ۸ و ۱۰/ ۱۶۸، ۲۳ و ۳۴/۱۷۲، ۹/۱۷۴، ۱۷ و ۱۸/۱۳۲، ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ و ۱۳۹، ۱۸ و ۱۹/ ۱۴۰، ۲۳/۱۳۸) .
عدالت
وحشی برای نشان دادن عدالت بینظیر میرمیران به آرایهی اغراق متوسل شده است و میگوید که اگر باران هم عدلی چون عدل ممدوح داشته باشد هیچگاه سیل بدون اجازه وارد خانهی مور نمیشود که باعث خراب شدن خانهی او شود و یا این که معتقد است که در جایی که عدالت ممدوح حکم فرما باشد، دشمنان دیرینهای چون شیرآهو، و آب و آتش با هم صلح میکنند.