لارو مگس زیتون باعث افزایش اسیدیته روغن و کاهش طعم در میوه های آلوده
تحریک زود رسی و ریزش میوه
آلودگی میوه های آسیب دیده به قارچهای ساپروفیت
۲-۱۲-۲- پسیل زیتون
این حشره زمستانگذرانی را روی درخت انجام می دهد. در اول بهار تخم ریزی کرده تخمها پس از ۱۴-۱۲ روز تفریغ می شوند و در اطراف خود تارهای سفید رنگ مومی ترشح می کنند. لاروها با تغذیه از شیره گیاه بخش های جوان و گل آذین ها موجب خشک شدن و ریزش گلها می شوند.
موجب کاهش تشکیل میوه
خشک شدن گل آذین
باعث ریزش میوه های جوان
کاهش درصد روغن
ایجاد آلودگی به قارچ ساپروفیت فوماژن
فصل سوم
مواد و روش ها
فصل سوم: مواد و روشها
۳-۱.محل انجام آزمایش
این تحقیق در باغ سازگاری آقای حیدری با درختان زیتون ۱۲ ساله در منطقه درام شهرستان طارم از توابع استان زنجان انجام شد. شکل ۳-۱ موقعیت جغرافیایی شهرستان طارم در استان زنجان را نشان می دهد. باغ مورد نظر در مختصات جغرافیایی ۳۰۵۹۴۱ متر طول شرقی و ۴۰۹۶۱۷۳ متر عرض شمالی واقع شده است. شکل ۳-۲، نمایی از باغ محل اجرای تحقیق را نشان می دهد. این شهرستان علیرغم وسعت اندک خود از تنوع اقلیمی بسیار زیادی برخوردار بوده به طوری که از ۱۱ نوع اقلیم تشکیل شده که در این میان، اقلیم نیمه خشک سرد حدود ۳۴ درصد وسعت شهرستان را به خود اختصاص داده و در مقابل، اقلیم مرطوب سرد کمترین وسعت را شامل میشود.
اقلیم منطقه مورد مطالعه، نیمه گرمسیری با ارتفاع متوسط ۴۰۰ متر از سطح دریا، با تابستان گرم و زمستان معتدل می باشد. میزان متوسط بارندگی ۲۰۰ میلیمتر که بیشترین پراکنش آن در فصل زمستان میباشد . میانگین حداقل دما ۲/۱۱ درجه سانتی گراد و میانگین حداکثر دما ۸/۲۳ درجه سانتی گراد و میانگین روزانه دما ۵/۱۷ درجه سانتی گراد و حداکثر مطلق دما ۴۵ درجه سانتی گراد و حداقل مطلق دما ۲/۱۳- درجه سانتیگراد در آمار ایستگاه هواشناسی گیلوان (۱۳۹۰) گزارش شده است.
شکل ۳-۱:موقعیت جغرافیایی شهرستان طارم در استان زنجان
۳-۲.ارقام مورد استفاده در تحقیق
۳-۲-۱. کایلت
این رقم بومی فرانسه بوده جهت موارد روغن کشی و کنسروی استفاده می شود. درختی است کشیده و بلند، هرمی شکل با شاخه های بزرگ و گاهی آویزان که دارای عملکرد بالایی است.این رقم در برابر سرما مقاوم ولی در مقابل آفات حساس میباشد.میوه آن ریز و بیضی شکل است و درصد روغن آن ۱۸ تا ۲۰ درصد میباشد (محمدی و وکیلی، ۱۳۸۵).
۳-۲-۲. میشن
منشأ این رقم آمریکا است و ۸% سطح زیتونکاری آن کشور را تشکیل میدهد. این رقم به دلیل مقاومت زیاد به سرما رقمی مقاوم محسوب می شود. عادت رشد ایستاده درخت آن را برای برداشت ماشینی مناسب ساخته است. میوههای این رقم مصرف روغنی و کنسروی دارند و میزان روغن میوه بالا است. از لحاظ باروری خودگشن بوده و نسبتاً سالآور میباشد. ریشهدهی قلمهها نیز متوسط است. نسبت به سرما، شوری و گره زیتون مقاوم بوده ولی نسبت به لکه طاووسی، باد و پژمردگی ورتیسیلیومی حساس است (صادقی، ۱۳۸۹).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۲-۳ مانزانیلا
این رقم بومی اسپانیاست و به نامهای مانزانیلا، مانزانیلا بلانکا نیز نامیده شده است. از لحاظ باروری گیاهی خودگشن میباشد (صادقی، ۱۳۸۹). میوههای آن مصرف روغنی و کنسروی دارند. میزان تولید محصول متوسط و ثابت است. میزان روغن پایین بوده ولی از کیفیت بالایی برخوردار میباشد. به خوبی به خاکهای سرد و مناطق مرطوب وفق داده می شود (بارانکو و همکاران،۲۰۰۰).
۳-۲-۴ کنسروالیا
مبدا کشور یونان می باشد. نوع مصرف دومنظوره،مهمترین رقم کنسروی یونان (حداقل۸۰-۸۵ درصد تولید کنسروی)میباشد.سهل ریشه زا، دارای سازگاری بااقلیم های مختلف است.زود بارده و با عملکرد زیاد ولی دارای سال آوری زیاد است. شاخه ها از استحکام کمی در مقابل باد و بار سنگین محصول دارد، حساس به ورتیسلیوم و خشکی است، مقاومت به سرما در منبع مختلف متفاوت گزارش شده است.
۳-۲-۵ زرد
۶۴ درصد سطح زیر کشت زیتون کشور را تشکیل میدهد. این رقم در واقع جمعیتی از
کلونهای مختلف است. اندازه درخت متوسط تا کوتاه بوده و از این نظر مناسب کاشتهای فشرده میباشد. از ارقام دومنظوره بوده و در منطقه طارم که هوای خشک و گرم دارد از عملکرد و سلامت بسیار مناسبی برخوردار است. عملکرد قابل قبول در همه این مناطق نشان دهنده سازگاری وسیع این رقم میباشد. این رقم پرمحصول بوده و بهخوبی به مدیریتهای زراعی پاسخ میدهد. متوسط عملکرد آن ۸ تن و در بعضی از این مناطق به ۱۱ تن میرسد. سال دوم باردهی دارد و به ورتیسیلیوم و شپشک سیاه حساس میباشد (صادقی، ۱۳۸۹). این رقم در برابر سرما از دیگر انواع زیتون ایرانی مقاومتر است (مقصودی، ۱۳۸۷).
شکل ۳-۲: نمایی از باغ محل اجرای تحقیق
۳-۳.طرح آماری مورد استفاده
آزمایش به بلوک های کامل در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار اجرا گردید. به ازای هر رقم در هر تکرار شش شاخه به طول ۴۰ سانتیمتر در چهار جهت اصلی انتخاب و مراحل مختلف نمونه گیری و ارزیابی روی آن انجام شد.
۳-۴.مراحل انجام آزمایش
به منظور شناسایی ارقام برتر منطقه درام شهرستان طارم پژوهش حاضر در سال ۹۱ شروع شد. با بررسی مقدماتی ارقام، ۵ رقم در ۵ تکرار با جمع آوری اطلاعات اولیه موجود و سابقه آنها انتخاب شدند.. تمام ارقام بصورت تصادفی از ردیف های مختلف انتخاب شده و پلاکت گذاری شدند.قابل ذکر است از هر نوع رقم ۵ اصله درخت انتخاب شد. (شکل ۳-۳).
شکل ۳-۳:انتخاب ارقام و پلاکت گذاری
۳-۵.مواد مورد استفاده در تحقیق
درختان زیتون: برای انجام طرح آزمایشی، تعداد ۲۵ اصله درخت زیتون ارقام کایلت، میشن، مانزانیلا، کنسروالیا و زرد، … ساله، مورد استفاده قرار گرفت.
متر: برای اندازهگیری ارتفاع درخت، قطر تنه و طول شاخههای بارده
خط کش: برای اندازه گیری طول و عرض برگ ها
کولیس دیجیتالی: برای بدست آوردن قطر و طول میوه وهسته از کولیس دیجیتالی استفاده شد.
ترازوی دیجیتالی: برای توزین میوه و هسته ها، اندازه از ترازوی دیجیتالی استفاده شد.
۳-۶.اندازهگیریهای مزرعهای
صفات مورد بررسی و نحوه اندازگیری آن :
در مورد خصوصیات رشدی و فنولوژیکی صفات زیر اندازه گیری شدند :
میزان رشد رویشی: در نیمه دوم فروردین و شهریور ماه سال ۹۱ رشد رویشی شاخه ها در تیمار ها با متر اندازه گیری شد.
میزان قطر تنه و ارتفاع درخت: در فروردین ماه قطرتنه و ارتفاع درخت در هر تیمار اندازه گیری شد(شکل۳-۵)
شکل ۳-۵: اندازه گیری قطر تنه
۳ – تعداد گلآذین: در اول اردیبهشت سال ۹۱ تعداد کل گلآذینهای موجود روی شاخه های انتخاب شده شمارش گردید. متوسط شش شاخه برای هر تکرار محاسبه و بهعنوان تعداد گلآذین آن تکرار منظور گردید.(شکل ۳-۶)
شکل ۳-۶: تعداد گل آذین در هر شاخه
تعداد گل در گلآذین: در اواسط اردیبهشت سال ۹۱ تعداد کل گلآذینهای موجود روی شاخه های
انتخاب شده شمارش گردید. متوسط شش شاخه برای هر تکرار محاسبه و بهعنوان تعداد گلآذین آن تکرار منظور گردید (شکل ۳-۷)