این نوع درد ناشی از فشار و یاتحریک گیرنده های حسی درد در ستون مهره ها می باشد ، هر کدام از ساختارهای ستون فقرات کمری ( از جمله استخوان ها ی مهره ها ، دیسک بین مهره ها ، ماهیچه های متصل به آن ها و یا عضلاتی که از روی آن ها عبور می کنند ، دچار بیماری و یا جراحت های ناشی از ضربه گردند .
سبب ایجاد درد موضعی کمر می شوند ، مثله درد در اثر شکستگی ستون فقرات ؛ ضربه به ماهیچه های و یا رباط های کمری.
درد ریشه ای :
این درد ها تیز و تیر کشنده هستند و از مهره ها در مسیر یک ریشه عصبی به ساقه عصب منتشر می شوند. سرفه ، عطسه ، و انقباض های ارادی عضلات شکمی در اغلب موارد باعث تشدید این نوع درد می شود . در موقعیت هایی که ریشه های عصبی و یا عصب دچار کشیدگی شوند این نوع درد ها تشدید می یابند.
درد انتشاری یا ارجاعی
– این دردها به دو گروه تقسیم می شوند :
الف – درد انتشاری ؛ غیر از درد انتشاری عصب سیاتیک که در بالا توضیح داده شده ممکن است درد ، منشآ عصب سیاتیک نداشته باشد و از نقاط دیگر به مسیر این عصب انتشار یابد . مهم ترین منشآ درد های انتشاری عبارتند از :
مفصل بین مهره ای
رباط های مربوطه
رباط های خلفی مهره های دیگر ستون فقرات
عضلات اطراف آنها و همچنین عضلات ثبات دهنده لگنی
در این بیماران فشار به نواحی ذکر شده باعث به وجود آمدن و یاتشدید درد سیاتیک شده و تزریق مواد بی حس کننده در آن ها باعث از بین رفتن درد سیاتیک می شود.
ب – دردهای با منشآ ستون مهره ای که به باسن و ساق منتقل می شوند : در بیماری هایی که مهره های فوقانی کمر را درگیر می کنند معمولا درد به کشاله ران و قسمت قدامی ران منتقل می شود و درد ناشی از درگیری مهر ه های تحتانی کمر معمولا به باسن و سطح خلفی ران و به ندرت به پشت ساق و پا ها منتقل می شود علت دقیق این درد ها مشخص نیست .
دردهای همراه با اسپاسم عضلانی :
اگر چه منشا این نوع درد ها دقیقأ مشخص نیست اما در بسیاری از بیماری های ستون مهره ای اسپاسم عضلات اطراف ستون مهره ها همراه با درد دیده می شود . این نوع درد ها مبهم و همراه با و ضعیت و قامت غیر طبیعی است و عضلات نگهدارنده ستون مهره ها تحت کشش هستند .
علل کمر درد
به طور کلی کمر درد را می توان بر حسب علت به دو دسته عمده تقسیم نمود :
الف – علل مکانیکی
ب _ علل غیر مکانیکی
کمر درد های مکانیکی
شامل آن دسته از بیماری هایی هستند که در اثر و یا به واسطه یک عامل مکانیکی مانند : ضربه ، حرکات فیزیکی نامناسب ، کم بودن قوام عضلات و یا فشار بیش از حد به ناحیه ستون فقرات کمری و در اثر بد قرار گرفتن وضعیت بدن در حالت نشسته و ایستاده ایجاد می گردد . این دسته از بیمارای ها ۹۰ درصد از علل کمر درد را تشکیل می دهند و نکته جالب اینکه به راحتی قابل پیشگیری و درمان هستند . دو سری از عوامل می توانند سبب آسیب پذیری ستون فقرات کمری و وقوع کمر دردهای مکانیک گردند( ۲۰)
الف – عوامل زمینه ساز کمر درد
سبب فشار همیشگی بر ساختمان ستون فقرات کمری و ساختارهای آن شده و با ایجاد یک حالت آسیب پذیری و تضعیف ساختمان های نگه دارنده ستون فقرات( عضلات و رباط ها) ، سبب بروز کمر درد های شدید می گردند ، این موارد عبارتند از :
وضعیت بدنی نامناسب
۱-وضعیت نامناسب ایستادن
:قرار گرفتن در وضعیت نامناسب هنگام ایستادن ، سبب افزایش یا کاهش قوس های ستون فقرات و یا انحراف جانبی آن ها می شود که در هر صورت باعث بروز کمر درد های شدید می گردد.
وضعیت ایستا : وضعیت ایستا و بدون تحرک وقتی که نامتقارن و کج باشد ، برای ستون فقرات بسیار مضر است. این حالت که بیشتر در کا ر با ماشین آلات ، که نیاز به قرار گرفتن در یک وضعیت ثابت و نامتقارن به مدت طولانی دارد بسیار اتفاق می افتد و اگر اصلاح نگردد می تواند باعث درد قابل توجهی در ناحیه کمر شود .
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
افرادی که با کامپیوتر کار می کنند به طور مداوم در یک وضعیت ایستا قرار دارند به طوری که سر خم شده ، دست ها بر روی صفحه کلید قرار گرفته و تنها انگشتان حرکت می کنند ، این حالت با فشار بر ناحیه شانه ای و انقباض ممتد عضلات گردن و کتف همراه است و اغلب این افراد از درد در ناحیه شانه های خود شکایت دارند.
در صورتی که صفحه کلید در سمت چپ وصفحه کامپیوتر در سمت راست کاربر قرار گیرد به طوری که وی مجبور باشد در طی روز مدام سرش را حرکت دهد و یا اینکه صفحه کلید بالاتر و یا پائین تر از ارتفاع استاندارد خود قرار گیرد ، فشار مکانیکی وارد بر ستون فقرات بیشتر شده و سبب آسیب بیشتری خواهد شد.
وضعیت نامناسب نشستن
خم بودن کمر به مدت طولانی
چمپاتمه زدن به مدت طولانی
خم و راست شدن مکرر
۲ – کم بودن تحرک
کاهش تحرک می توند نتیجه عدم استفاده و یا بهبود ناکافی عضو بعد از آسیب دیدن باشد.
عدم استفاده : کاهش دامنه طبیعی خرکات ستون فقرات و عدم استفاده فعالانه از این عضو منحر به سفتی کاهش خاصیت ارتحای آن شده و از طرفی باعث آتروفی یا لاغری شده ، عضلات نگه دارنده ستون فقرات می گردد .
عضلات ضعیف و لاغر ، قدرت حمایت از ستون فقرات کمری در شرایط مورد نیاز مثل (بلند کردن جسم سنگین از روی زمین ) را ندارند در نتیجه سبب بروز کمردرد می شوند .
پژوهش ها نشان می دهند که عدم فعالیت سبب عقب افتادن ترمیم غضروف و بافت های نرم می شود در حالی که حرکات غیر فعال در دامنه متوسط باعث تسریع ترمیم و تحریک فعالیت مایع مفصلی می شود .
بهبود ناقص : به طور مثال عدم بهبودی کامل بعد از یک حمله کمردرد ناشی از اسپاسم عضلانی که منجر به کاهش گودی کمر شده است، می تواند باعث کاهش تحریک ستون فقرات شود . در این مورد بهترین درمان انجام تمرینات ورزشی به طور فعالانه و تحت نظر یک فیزیووتراپیست جهت اصلاح گودی کمر و بازگشت به وضعیت طبیعی است .
۳ – شرایط فشار ناشی از کار
شامل موارد زیر است :
نیروی و ارتعاش : نیرو و ارتعاش تولید شده توسط ابزار مختلف ، از طریق دست ها و یا اندام دیگر به بدن منتقل می شود و باعث فشارهای غیر معمول به خصوص در اطراف گردن وشانه ها می گردد. برای مثال ” کار با دریل های بادی ، چکش زدن مداوم ، پوشیدن دستکش های سنگین و یا رانندگی طولانی مخصوصا با وسایل نقلیه سنگین از قبیل تراکتورها ، یک نیروی ارتعاشی قوی را به بدن منتقل می کند که با افزایش فشار عمودی به دیسک های بین مهره ای سبب آسیب به آن ها و بروز کمر درد می گردد .
تکرار و مدت انجام کار : کار سنگین و مداوم در یک وضیت ثابت برای ستون فقرات بسیار مضر است . به خصوص در مشاغل صنعتی که نیروی زیادی برای انجام کار صرف می گردد و شخص زمان کمی برای استراحت در اختیار دارد .
۴ – چاقی
افزایش وزن یک مشکل عمومی و غلبه بر آن برای شخص دشوار است . صرف نظر از شکل ظاهری که یک مقوله شخصی است ، عوارض ناشی از چاقی مانند فشار حاصله بر روی قلب ، تمایل به افزایش فشار خون آسیب به ستون فقرات (ه خصوص ناحیه کمر ) و …. قابل توجه است .
مهم است که بدنید آسیب حاصل از چاقی بر ستون فقرات کمری بلافاصله قابل تشخیص نیست به خصوص اینکه درد ناشی از آن بیشتر در ناحیه لگن و زانو ها احساس می شود .
شایع ترین شکل آسیب به صورت افزایش گودی کمر در اثر حجم زیاد شکم و آویزان بودن آن است . این حالت به مرور سبب پیدایش کمر دردهای شدید و مزمن می گردد ، که البته در حاملگی نیز شایع است ولی باید توجه داشت که مدتی پس از ختم حاملگی ، ستون فقرات به شکل طبیعی خود باز می گردد ولی در مورد چاقی مزمن این طور نخواهد بود .
کاهش تحریکات نتیجه قطعی چاقی است به طوری که افزایش حجم بافت نرم موجب قطع حرکات مفصلی در انتهای دامنه طبیعی حرکتشان می گردد . به خصوص مفاصل ران و زانو ها درگیر شده و توانایی تحرک در کل دامنه حرکت آنها را از دست می دهند .
افراد چاق بیشتر از بقیه به آرتروز مهره های کمری مبتلا می شوند . در نتیجه در افراد چاق ، کاهش وزن ، اولین و مهم ترین اقدام در درمان کمر درد می باشد .
ب – عوامل آشکار ساز