۳
بین هوش هیجانی و ویژگیهای شخصیتی پیش بینی کننده اضطراب اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق و مراجعه کنندگان به پزشکی قانونی می باشند.
تایید شد.
۵ -۳ . مقایسه با پژوهش های دیگر، همسوئی و ناهمسوئی فرضیات
همواره یکی از معیارهای سنجش تحقیق ها، مقایسه با موارد مشابه پژوهشی دیگر بوده است. در رابطه با مقایسه نتایج به دست آمده با سایر تحقیقات باید اشاره نمود که برخی از تحقیقات پیشین نتایجی مشابه و برخی متفاوت از پژوهش حاضر را گزارش کرده اند.
در بررسی فرضیات اول و دوم این مطالعه یعنی بررسی هوش هیجانی و ویژگیهای شخصیتی با اضطراب اجتماعی به این نتیجه رسیدیم که هوش هیجانی و ویژگیهای شخصیتی هر یک ارتباط معناداری با اضطراب اجتماعی زوجین متقاضی طلاق و مراجعه کنندگان به پزشکی قانونی دارند. در بین پژوهش های انجام شده پژوهش های مرتبط این موضوع حجم وسیعی از پژوهش ها را به خود اختصاص داده است. اکثر پژوهش های انجام شده در مورد هوش هیجانی نتایج بدست آمده از این پژوهش را تایید می کنند ؛ نتایج بسیاری از آنان نشان می دهند که هوش هیجانی عامل موثر و تعیین کننده در برآیندهای زندگی واقعی مانند موفقیت در مدرسه و تحصیل ، موفقیت در شغل و روابط بین همسران و به طور کلی در کنش وری سلامت می باشد(تیرگری و همکاران،۲۰۰۶؛ محسنیان و کرملو ،۱۳۸۷؛ هالی[۵۳] و همکاران، ۲۰۰۶). هوش هیجانی بالا با سلامت هیجانی و سلامت روانی بیشتر، همبسته است و با اختلال های روانی رابطه معکوس دارد. افرادی که در تنظیم هیجان های خودشان و دیگران مهارت دارند قادر خواهند بود از خودشان در مقابل تنیدگی محافظت کنند و افسردگی، ناامیدی و اندیشه پردازی خودکشی کمتری را گزارش دهند. افرادی که احساسات خود را تشخیص می دهند و معنی ضمنی آن را درک می کنند و به گونه موثرتری تجربه هیجانی خود را تنظیم می کنند در سازش یافتگی با تجربه های منفی زندگی موفقیت بیشتری خواهند داشت در مقایسه با افرادی که از لحاظ قابلیت های هیجانی ضعیف عمل می کنند یعنی توانایی درک و بیان حالات هیجانی را ندارند و لذا در تشخیص علت های ناراحتی خود با شکست مواجه می شوند؛ ضمن اینکه مهارت بیشتر در ادراک درست، فهم و همدلی با هیجانات دیگران شبکه حمایت اجتماعی قوی تری را برای افراد ایجاد می کند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
به طور کلی قابلیت های هیجانی در تشخیص پاسخ های هیجانی مناسب، در مواجهه با رویدادهای پرمخاطره ای همچون طلاق ، گسترش دامنه بینش و ایجاد نگرش مثبت درباره وقایع و هیجانات نقش موثری دارند. در نتیجه، افرادی که توانایی تشخیصی ، کنترل و استفاده از این قابلیت های هیجانی را دارند از حمایت اجتماعی ، احساس رضایتمندی و سلامت روانی بیشتری برخوردار خواهند شد.
انواع راهبردهایی که افراد مضطرب برای تنظیم افکار و احساساتشان در موقعیت هایی که ارزیابی می شوند، می تواند نشانه های جسمی، باورهای منفی در مورد خود و دنیای اجتماعی و همچنین تغییرات رفتاری را در پی داشته باشد.
در پژوهش های دیگر بیان شده است که افرادی که هوش هیجانی بالا دارند سبک زندگی خود را به گونه ای ترتیب می دهند که پیامدهای منفی کمتری را تجربه می کنند و در ایجاد و حفظ روابط کیفی بالا مهارت دارند و همه اینها، افراد را در فهم و پیش بینی جنبه های گوناگون زندگی روزمره کمک می کند. در دو دهه اخیر شواهد پژوهشی متعددی در خصوص تاثیر فراگیر و فزاینده هیجان در اکثر جنبه های شناختی و رفتاری فراهم شده است. این ایده که هیجان نه تنها در فعالیت های هوشمندانه بلکه در ایجاد روابط سالم با افراد به ویژه افراد خانواده نیز تاثیر دارد، بطور چشمگیری در قلمرو هوش هیجانی ظاهر شده است.
هیجان نقش مهمی در جنبه های مختلف زندگی نظیر سازگاری با تغییرات زندگی و رویدادهای تنیدگی زا ایفا میکند. هیجان را می توان واکنشهای زیست شناختی به موقعیت هایی دانست که آن را یک فرصت مهم یا چالش برانگیز ارزیابی میکنیم(گارنفسکی[۵۴] و دیگران ، ۲۰۰۲).
شوت و همکاران ( ۲۰۰۱ ) نیز نتایج بدست آمده از این پژوهش را به طور ضمنی تایید می کنند ، ایشان گزارش کردند که هوش هیجانی با مدیریت و اداره بهتر خود در روابط اجتماعی و همدلی بیشتر، مهارت های اجتماعی بالاتر، مشارکت بیشتر بین زوجین، رابطه عاطفی مناسب تر بین زوجین و رضایت از زندگی بیشتر بین زوجین رابطه معنی داری دارد.برخی از تحقیقات نیز ارتباط هوش هیجانی را با عناصر و مولفه های دیگر سنجیده اند ، برای مثال در تحقیقی که فورن هام و پتریدس ( ۲۰۰۳ ) انجام دادند دریافتند که هوش هیجانی با شادکامی رابطه مثبت دارد و هوش هیجانی ۵۰ درصد از واریانس کلی شادکامی را تبیین می کند.
فرضیه سومی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت نشان داد که میان هوش هیجانی و ویژگیهای شخصیتی پیش بینی کننده اضطراب اجتماعی در زوجین متقاضی طلاق و مراجعه کنندگان به پزشکی قانونی ارتباط معناداری وجود دارد . همانطور که در نتایج مشاهده شد ویژگی شخصیتی نوروز گرایی با هوش هیجانی ارتباط معکوسی و معناداری داشت.
با توجه به این نتایج مشخص می شود که ویژگیهای شخصیتی قدرت پیش بینی کنندگی هوش هیجانی را دارند. نتایج بدست آمده از این پژوهش در این بخش به طور ضمنی با پژوهش هایی همچون عطاری (۱۳۸۵) همسویی دارد ، آنها نیز به این نتیجه رسیدند عامل شخصیتی روان رنجوری با رضایت زناشویی رابطه منفی دارد . به طور کلی این طور به نظر می رسد افرادی که دارای هوش هیجانی پایین ترین هستند ، عواطف منفی چون ترس ، غم ، دستپاچگی ، عصبانیت و احساس گناه و نفرت را بیشتر تجربه می کنند.
۵-۴ محدودیت های پژوهش
این تحقیق نیز مانند سایر تحقیق های دیگر دارای مواردی از محدودیت ها بوده است که بویژه مهمترین آنها محدودیت اخلاقی بوده است که نمی توانستیم بطور رو در رو با مراجعین صحبت داشته و با آنها مصاحبه داشته باشیم و این کار و ارسال پرسشنامه تنها از طریق کارشناس روانکاو سازمان انجام گرفته است.
۵-۵٫ پیشنهادات
توانایی تشخیص و درک احساسات شخصی، اولین کلید موفقیت است. با درک احساسات خود، میتوانید آنها را به رسمیت شناخته و بدانید که چگونه قادر هستند افکار و رفتار شما را تحت تاثیر قرار دهند، نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید و اعتماد به نفس خودرا افزایش دهید.
کلید موفق، توانایی تغییر سریع رفتار و هیجان در صورت پی بردن به رفتارهای نادرستی است که کمکی به تحقق اهداف یا برقراری ارتباطات نمیکنند. احساس خشم برای همگان قابل درک است.
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند به خوبی میدانند برقراری ارتباط با زوجین خود در حالت عصبانیت کمک زیادی به تحقق اهداف نمیکند، به همین دلیل آنان آگاهانه در این حالت تصمیم میگیرند تا با چنین افرادی صحبت نکنند تا اینکه آنان بتوانند در موقعیتی بهتر احساسات خود را بدون خشم ابراز کنندو در نهایت به نتایج مورد نظر خود دست یابند.
پس از شناخت احساسات خود و دریافت بازخورد از دیگران، باید در صورت ضرورت توانایی سازگاری و تغییر داشته باشید. بهترین نمونه زمانی است که در پی راهی برای حل مشکل دیگران هستید، اما خیلی سریع متوجه میشوید که آنان تمایلی به دریافت کمک شما ندارند. در واقع آنچه آنان واقعا میخواهند، گوش دادن شما به سخنانشان است. رهبرانی که هوش هیجانی بالایی ندارند باید به این نکته توجه داشته باشند.
در صورت امکان برنامه هایی در زمینه ی آشنایی خانواده بویژه والدین با مسایل زندگی زناشویی با تاکید بر نقش ویژگیهای شخصیتی در رضایت زناشویی تدوین و اجرا شود.
ایجاد مرکز مشاوره زناشویی با تاکید بر درمان های شناختی و با دو هدف آموزش زوجین پیش از ازدواج و آموزش و درمان به زوج هایی که جدایی و طلاق را آخرین شیوه ی رهایی از مشکلات می دانند.
ارائه یک راهکار و یا یک برنامه مشاوره ای به عنوان یک پک کامل به صدا و سیما تحت عنوان کنترل اضطراب و هوش هیجانی و یا کنترل هیجانات و اضطراب در زوجین در حال طلاق می تواند یک کمک کننده قوی اجتماعی باشد.
منابع
منابع فارسی
آتش افروز، ب. پاکدامن، ش. عسگری، ع(۱۳۸۷). ارتباط بین پنج رگه اصلی شخصیت و پیشرفت تحصیلی. فصلنامه روان شناسان ایرانی. ۴(۱۶). ۳۷۶-۳۶۷٫
آتش پور،حمید،شفتی،سید عباس ، (۱۳۷۷)مجله تربیت،شماره چهارم، سال چهارم
استیو، هین،(۱۳۸۴) هوش هیجانی برای همه، ترجمه رویا کوچک انتظار و مژگان موسوی شوشتری، تهران، تجسم خلاق.
بازرگان،عباس ،(۱۳۸۳).سرمد،زهره؛حجازی،الهه: روش های تحقیق در علوم رفتاری، انتشارات آگه تهران.
آلن،مری،جی،ویو وی،وین،وندی ،ام(۱۳۷۴)مقدمه ای برنظریه های اندازه گیری(روانسنجی)ترجمه :علی دلاور.انتشارات سمت.
ببی،ارل،(۱۳۸۸) روش های تحقیق در علوم اجتماعی. ترجمه رضا فاضل. انتشارات سمت. تهران.
بیکر،ترز.ال،(۱۳۸۸). نحوه انجام تحقیقات اجتماعی. ترجمه هوشنگ نائبی. نشر نی. تهران.
پورفرج عمران، م(۱۳۹۰). اثربخشی درمان گروهی پذیرش و تعهد بر هراس اجتماعی دانشجویان. فصلنامه دانش و تندرستی، ۶(۲)، صص ۱-۵٫
پورافکاری،نصرت ا..،(۱۳۶۸). درمان دارویی بیماریهای روانی، نویسنده: بازوک ، اسکون اور ،انتشارات ذوقی ،تبریز
توزنده جانی ،حسن(۱۳۸۴).نویسنده:جان هیوز،درمان شناختی –رفتاری کودک(رویکردهای شناختی رفتاری)،انتشارات سنبله،تهران
خاکی،غلامرضا(۱۳۸۲).مورد پژوهی سازمانی:روشی پژوهشی برای تعیین نآموزه های علمی،انتشارات موسسه تحقیقات و آموزش مدیریت.تهران
دادستان، پ(۱۳۹۰). روانشناسی جنایی. چاپ نهم. تهران: انتشارات سمت.
دانش، ع(۱۳۸۴). تاثیر همانندی/تضاد در ویژگی های شخصیتی درونگرای/برونگرای بر رضایت زناشویی. دانشور رفتار. ۱۲(۱۰). ص ۶۷-۵۷٫
دبلیو سانتراک ،جان ،(۱۳۸۸).زمینه روان شناسی سانتراک، مترجم:مهرداد فیروزبخت،تهران:انتشارات رسا.
رقیبی، م. قره چاهی، م(۱۳۹۲). بررسی رابطه بین هوش هیجانی و هوش معنوی در زنان و مردان در شرف طلاق و سازگار. فصلنامه علمی-پژوهشی زن و جامعه. ۴(۱). ص ۱۲۳- ۱۴۰٫
ساروخانی، باقر،(۱۳۸۸).روش های تحقیق در علوم اجتماعی ۳ جلد. جلد اول و دوم. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی. تهران.
سرمد،زهره،(۱۳۸۲)بازرگان،عباس؛حجازی،الهه: روش های تحقیق در علوم رفتاری، انتشارات آگه تهران.
سموعی،راحله،چشمه سهرابی،مظفرمورد پژوهی، فصلنامه نقد کتاب اطلاع رسانی و ارتباطات
.سلیگمن، مارتین ای.پی ،دیویدال.روزنهان، (۱۳۸۰)مترجم: یحیی سیدمحمدی،آسیب شناسی روانی ،انتشارات ویرایش.جلد دوم. تهران.
سلطانی،سوسن،(۱۳۸۷).مدیریت خانواده جلد چهارم،انتشارات بهار علم ، اصفهان
سکران،اوما،(۱۳۸۰).روش های تحقیق در مدیریت، مترجم محمد صائبی،انتشارات مرکز آموزش مدیریت دولتی،تهران.