فرض کنید کارت آنالوگ ورودی۱۲ بیتی فوق سیگنال الکتریکی ولتاژی ۰ الی ۱۰ ولت را دریافت کند، حد تفکیک به روش زیر محاسبه میشود:
پس داریم
یعنی حداقل تغییر قابل تشخیص توسط کارت فوق ۲٫۴۴mV است و کارت تغییرات کمتر از آن را تشخیص نمیدهد. ماژول معرفی شده فوق قابلیت تنظیم شدن روی سیگنالهای ولتاژ، جریان دو سیمه، جریان چهار سیمه و ترموکوپل به صورت سختافزاری را دارد و هر دو کانال آن با هم روی یک سیگنال تنظیم میشوند که نمی توان آنها را جداگانه تنظیم کرد. بنابراین باید در تنظیمات سخت افزاری علاوه بر مشخص کردن نوع کارت مورد استفاده نوع سیگنال را نیز تعیین کرد. در این فرایند آنچه که از ترانسمیترهای دما و سطح به کارت آنالوگ ارسال می شود، یک سیگنال جریانی است و پس از تبدیل به داده ۱۲ بیتی که اصطلاحا به آن آنالوگ خام گویند، به CPU ارسال میشود. این مقدار آنالوگ خام بر اساس تعداد بیتهای کارت آنالوگ (در اینجا ۱۲ بیت) بین ۰ تا ۲۷۶۴۸ تغییر میکند که فاقد مفهوم است. بنابرین پس از مقیاسبندی در برنامه استفاده میشود. این مقیاسبندی میتواند توسط توابع آماده در Step7 صورت گیرد یا از طریق توابعی که خودمان بر حسب نیاز تعریف میکنیم، که در فصول آینده به آن اشاره خواهیم کرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۶-۶-۱-۳- ماژول آنالوگ خروجی
سیگنالهای آنالوگ خروجی از سیگنالهای پرکاربرد به ویژه در کنترل فرایند هستند. این سیگنالها به صورت جریانی یا ولتاژی هستند که همانند سیگنالهای آنالوگ ورودی علاوه افزودن کارت روی Rack، نوع سیگنال نیز (ولتاژ یا جریان) باید به هنگلم تنظیمات سختافزاری مشخص شود.
کارت آنالوگ خروجی استفاده شده در آزمایشگاه از نوع-۱۲ بیتی با شماره مشخصه ۶ES7 332-5HB01-0AB0 میباشد. پس از آن که پردازش اطلاعات در CPU به پایان رسید، دادهی دیجیتال به سیگنال آنالوگ تبدیل می شود و به کارت خروجی فرستاده می شود، البته مقادیر ماژول آنالوگ خروجی باید برای PLC قابل فهم باشد، در واقع داده های scale شده باید به مقادیر آنالوگ خام در بازه ۰ تا ۲۷۶۴۸ تبدیل شوند.
۶-۶-۱-۴- کارت شبکه
کارت CP استفاده شده در این فرایند از نوع CP 343-1 میباشد. از این کارت میتوان برای ارتباطات تحت شبکه استفاده کرد.
-
-
-
- سایر اجزای سختافزاری فرایند مورد مطالعه
-
-
۶-۷-۱- شیر برقی
شیرهای برقی که در مسیر پمپ های رفت و برگشت آب قرار گرفته اند، از نوع Airtac 2PV250E میباشند.
شکل ۶-۱۱٫ شیر یرقی Valve 2pv250E.
۶-۷-۲- سنسور دما از نوع RTD
RTD یا Resistance Temperature Detector یکی از سنسورهای پرکاربرد در اندازهگیری دما هستند. اصول اندازه گیری در آنها بر اساس تغییرات مقاومت ناشی از تغییر دماست. در رابطه زیر میزان تغییر مقاومت با مقدار دما نشان داده شده است که دارای یک رابطه نسبتا مستقیم است.
شکل ۶-۱۲٫ سنسور PT100.
در این رابطه مقدار مقاومت در صفر درجه سانتیگراد و a ضریبی است که به جنس مقاومت بستگی دارد. جنس مقاومت می تواند مس، پلاتین، تنگستن یا نیکل باشد که هر کدام در بازه خاصی کاربرد دارند.
اتصال RTD به کارت آنالوگ می تواند دو سیمه یا سهسیمه یا چهار سیمه باشد. دو سیمه فقط برای مسافتهای خیلی کم به کار میرود زیرا مقارمت سیم در اندازه گیری نیز دیده می شود. در نوع سه سیمه خطا وجود دارد ولی از دو سیمه کمتر است زیرا اهم یک مسیر در اندازه گیری دیده می شود. اگر این خطا از نظر کاربر قابل قبول باشد میتوان آن را اجرا نمود. نوع چهار سیمه برای اندازه گیریهای دقیق به کار میرود. یک منبع جریان ثابت بین دو سر مقاومت RTD قرار میگیرد و اندازه گیری ولتاژ در دو سر دیگر صورت میگیرد. به علت اینکه از مسیر اندازه گیری ولتاژ جریان نمیگذرد، ولتاژ اندازه گیری شده در دو سر مقاومت RTD است. پس در اندازه گیری مقاومت سیمها دیده نمیشوند.
PT100 یکی از اعضای خانواده RTD است که بسیار پرکاربرد و معروف میباشد. در آزمایشگاه از این نوع استفاده شده است که در دمای صفر درجه مقاومتی برابر با ۱۰۰ اهم دارد و تغییرات آن نسبتا خطی است.
برای اتصال این سنسور به کارت آنالوگ از نوع دو سیمه استفاده شده است. همانطور که در شکل ۶-۱۳ مشخص است، ابتدا توسط کارت جریان مشخصی به PT100 اعمال شده و سپس افت ولتاژ به وجود آمده در PT100 اندازه گیری می شود. با تقسیم ولتاژ اندازه گیری شده بر جریان اعمالی، میزان مقاومت آن به دست می آید.
شکل ۶-۱۳٫ نحوه اتصال PT100 به کارت آنالوگ [۶۴].
۶-۷-۳- سنسور فشار
از سنسور فشار برای تعیین سطح مایع درون مخزن اول استفاده میشود. این سنسور از نوع BCT110 میباشد و بازه کاری آن ۰ تا ۱۰۰ میلی بار میباشد. شکل ۷-۹ این سنسور و نحوه اتصال آن به کارت آنالوگ را نشان میدهد.
شکل ۶-۱۴٫ سنسور BCT110 و نحوه اتصال آن به کارت آنالوگ [۶۵].
-
-
-
- نرمافزار سیستم و زبان برنامهنویسی
-
-
همانطور که در فصل دوم اشاره شد زبان برنامه نویسی ST که از دیگر زبانهای برنامه نویسی PLC ها جدید تر است، یک زبان سطح بالا شبیه C و پاسکال است و کاربردی عالی به ویژه در الگوریتمهای پیچیده ریاضی دارد. یادگیری این زبان برنامهنویسی با توجه به شبیه بودن آن به زبان پاسکال برای اشخاص ناآشنا زمانگیر و پرخطا است [۶۶]. یک روش جدید در سال ۲۰۱۱ ارائه شده است که میتوان با برنامه نویسی خاص و ساده با بهره گرفتن از بلاکهای ساده Simulink در نرم افزار MATLAB یک سری زیر سیستم ساخت و با تبدیلات خاصی آن را به کد نوشتاری برای بسیاری از PLC ها تبدیل نمود. این شیوه برای پیادهسازی الگوریتمهای پیچیده کنترلی و ریاضی تا حدی برای صنایع بسیار مفید خواهد بود. از طریق این روش برنامهنویسی، که نوشتن کد آن در PLC زمانبر است و ممکن است به چندین ماه برنامهنویسی نیاز داشته باشد را در مدت بسیار کوتاهتری با دقت بیشتر در Simulink میتوان طراحی نمود. از طریق این روش خطاهای ناشی از برنامه نویسی های پیچیده کاهش مییابد. همچنین کسانی که آشنایی کافی با نرمافزار MATLAB و Simulink را دارند بدون آشنایی با زبان پاسکال یا ST میتوانند برای PLC ها برنامه نویسی خاص و بهینه داشته باشند. البته محدودیتهایی در این روش وجود دارد، از جمله این که تنها از بلاکهای بسیار ساده و حالت گسسته زمانی در Simulnik میتوان استفاده کرد. در نتیجه الگوریتمهای طراحی شده باید تا حد معقولی ساده و قابلیت تبدیل شدن به ST را داشته باشند. در این پایان نامه نیز برای پیادهسازی روشهای کنترلی پیشرفته، بسیاری از توابع و زیر تابعها از همین روش ساخته شده اند که نه تنها در کاهش زمان پیادهسازی بلکه در کاهش خطای کدنویسی نیز بسیار تاثیرگذار بوده است. شکل زیر روند طراحی توابع مورد نیاز برای پیادهسازی روی PLC را نشان میدهد.
شکل ۶-۱۵٫ روند طراحی توابع مورد نیاز برای پیادهسازی روی PLC.
-
-
-
- طراحی موج PWM برای اعمال به هیتر
-
-