بسپارها به دو دسته بسپارهای طبیعی و بسپارهای مصنوعی تقسیم میشوند. البته بسپارها را به روش های مختلف دیگری نیز دسته بندی نیز میکنند.
تقسیم بندی پلیمرها از نظر منشا تولید :
الف ) طبیعی : پلی ساکاریدها، کائوچوی مصنوعی، استات سلولز،…)
ب ) مصنوعی : پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی استایرن،….)
دسته بندی زیر بر اساس ساختار بسپار انجام شده است :
الف ) خطی : Linear
ب ) شاخه دار : Brached
ج ) پلیمرهای پل دار Crosslinked
همچنین بسپارها از نظر اثر پذیری در برابر حرارت به دو دسته گرمانرم ها (ترموپلاستیکها ) و گرماسختها (ترموستها) تقسیم میشوند.
گرمانرم ها، پلیمرهایی هستند که در اثر گرم کردن ذوب میشوند در حالی که گرماسخت ها، بسپارهایی هستند که در اثر گرما ذوب نمیشوند بلکه در دماهای بسیار بالا به صورت برگشت ناپذیری تجزیه میشوند.
انواع پلیمرها از نظر شکل کاربرد :
الف ) گرانول و اجسام جامد
ب ) رزینهای دارای ویسکوزیته بالا – محلول (رنگ)
ج) الیاف
د ) اسفنج
لازم به ذکر است که وادی پلیمرها بسیار گسترده و شاخ و برگ دار می باشد و تفسیر کلی آن، از بررسی انواع مختلف پلیمر و واکنش های ساختش گرفته تا بحث پارامترهای تخصصی، خود به تنهایی نیازمند یک کار تحقیقی و پژوهشی جداگانه می باشد و از نظر پویایی ازجمله علومی می باشد که دائما در حال تکامل و به روزرسانی می باشد.
از لحاظ کارایی و خدمت به زندگی بشر نیز، همین اندازه کافی است که بدانیم، پلیمرها ازجمله ی مواد ضروری برای بسیاری از صنایع از جمله : چسب ها (adhesives )، مصالح ساختمانی، کاغذ، لباس، الیاف، پوشش ها، پلاستیک ها، سرامیک، بتون، کریستال مایع، مقاومت های نوری و… هستند. و همچنین در علومی همچون : تغذیه، مهندسی، بیولوژی، داروسازی، کامپیوتر، اکتشافات فضایی، بهداشت و محیط زیست و… اهمیت دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ما در ادامه تنها به صورت گذرا به بررسی کاربرد پلیمرها در صنعت حفاری و همچنین نقش آنها در راستای خدمت به محیط زیست اشاره ای خواهیم کرد. (کلارک و همکارانش[۴۶]،۱۹۷۶)
-
-
-
-
-
- کاربردهای پلیمرها در صنعت حفاری
-
-
-
-
کاربرد پلیمرهایی مثل پلی آکریل آمید در سیالات حفاری :
پلیمر آکریل آمید با نام تجاری PHPA معرف رشته های پلیمر زنجیره ای است که بخشی از آنها آبکافت شده اند. این پلیمر یکی از جدیدترین افزایه های سیال حفاری می باشد.
کاربرد این ماده به واسطه احاطه کردن کنده های حفاری رسی، جلوگیری از پخش شدن رس در سیال و همچنین پایدار سازی شیل موجود در چاه ها روز به روز بیشتر شده است. با توجه به محدوده وسیع کاربرد PHPA، می توان از این پلیمر در سیالات با پایه آب شیرین، آب شور و آب دریا و همچنین جهت انجام عملیات های گوناگون حفاری استفاده کرد.
این پلیمر دارای قطب های لیگاندی منفی است که در صورت پخش شدن در گل حفاری به قطب های مثبت رس های واقع در سازند شیل متصل شده و آنها را در برابر نفوذ آب و ریزش مصون می دارد. با وجود خواص گفته شده، این افزایه باعث افزایش گرانروی گل حفاری شده و در دمای زیاد چاه مقاومت لازم را دارد. (گوئررو و همکارانش[۴۷]،۲۰۰۶)
تولید سیال پلیمری برای جایگزینی سیال روغنی در صنعت حفاری
سیالهای روغنی پایه گازوئیلی هستند، از اینرو برای تامین گازوئیل هزینه بالایی پرداخت میشود. در بررسیهای اخیر هزینه حفاری ۸۰۰ تا ۹۰۰ متر از یک لایه شیلی با بهره گرفتن از سیال روغنی حدود ۴۰۰ میلیون تومان برآورد شده است، البته در شرایط فعلی این رقم تا حد زیادی افزایش یافته است به این ترتیب جایگزینی آن با سیال پلیمری میتواند صرفهجویی بسیاری به همراه داشته باشد.
همچنین سازگاری بالا با محیط زیست و کاهش زمان انتظار در عملیات حفاری از دیگر مزیتهای جایگزینی سیال پلیمری با سیال روغنی می باشد.
شیرین سازی گازها با غشاهای پلیمری
توسعه روش ها و فناوری های جدید برای حذف کربن دی اکسید با کاربردهای متفاوت از قبیل خالص سازی گاز سنتزی، شیرین سازی گاز طبیعی و جداسازی گازهای گلخانه ای سهم قابل توجهی از پژوهش های انجام شده در زمینه ساخت غشاهای پلیمری را به خود اختصاص داده است.
دیگر کاربردهای پلیمرها در صنعت حفاری و پالایش نفت
-
- استفاده از افزایه های پلمری نانومتری مانند پلی آکریل آمید نانو بهبود یافته جهت جداسازی فازهای آلی جامد-مایع در پسماند سیال حفاری برای از بین بردن آلایندگی این پسماندها و سازگار کردن آنها با محیط زیست و همچنین بهبود خواص رئولوژیکی گل حفاری.
- کامپوزیت و نانو کامپوزیت های پلیمری