کلات
اسیدیه (pH) خاک
مقدار مصرف
(گرم برای هردرخت ۵تا۱۰ساله)
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فتریلون
Fe-EDTA
اسیدی
۱۰۰-۴۰۰
رکسنول آهن
Fe-HEEDTA
خنثی یا کمی قلیایی
۷۵-۳۰۰
سکوسترین ۱۳۸ آهن
Fe-EDDHA
آهکی یا قلیایی
۵۰-۲۰۰
کلاتهای آهن بصورت حلقهای در اطراف تنه درختان و محدوده سایه انداز تاج درختان پاشیده شده ویا بصورت چالکود در خاک قرار گرفته و نهایتاً آبیاری میگردد. قابل ذکر است که کلاتهای مذکور را میتوان بصورت محلول پاشی با محلول ۱تا۳ در هزار و در فصل بهار (۲تا۳ بار درسال) برروی درختان استفاده نمود. عارضه کمبود آهن در درختانی مانند چنار، اقاقیا، صنوبر، تبریزی، ماگنولیا، پیچ گلیسین، به ژاپنی، پیروکانتا و مکرراً دیده شده است (سالاردینی، ۱۳۸۴).
۲-۴-۲- کمبود نیتروژن
یکی دیگر از کمبودهای رایج عناصر غذایی در درختان، کمبود نیتروژن است که باعث رنگ پریدگی، زردی پهنک برگ و کاهش رشد رویشی درخت می شود. شایان ذکر است که کمبود نیتروژن در درخت، ابتدا به صورت رنگ پریدگی و زردی در برگهای مسنتر، سپس در برگهای جوانتر دیده می شود. زیرا این عنصر توانایی تحرک در درخت را داشته و هنگام نیاز، نیتروژن از برگهای پیر به سمت برگهای جوان حرکت می کند در نتیجه کمبود آن ابتدا در برگهای مسنتر بروز می کند. کمبود نیتروژن بیشتر در درختان کاشته شده در خاکهای فقیر از نظر مواد آلی که با کمبود فرم قابل جذب نیتروژن هستند و خاکهای شنی و سبک که نیتروژن به راحتی در آنها شسته شده و از دسترس ریشه درخت خارج می شود دیده می شود. کمبود نیتروژن از طریق کوددهی با کودهای سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم، اوره و فسفات آمونیوم تامین می شود. از روشهای مصرف کودهای نیتروژنی میتوان به روش نواری یا خطی، کپهای، پخش در تمام سطح خاک و محلول پاشی اشاره نمود. لازم به ذکر است که کاربرد کود سولفات آمونیوم درخاکهای قلیایی و آهکی بیشتر از سایر کودهای نیتروژنی توصیه می شود. زیرا این کود بیشتر از سایر کودهای نیتروژنی می تواند pH خاک را کاهش دهد (سالاردینی، ۱۳۸۴).
گرچه پارامترهای مختلفی از قبیل آب و هوا، شرایط خاک و غیره برزمان مصرف کود تاثیر می گذارد ولی میتوان گفت چون کودهای نیتروژنی به سرعت از دسترس ریشه درخت خارج می شود، بهترین زمان مصرف این کودها در زمان حداکثر رشد و فعالیت درخت بعضی فصل بهار میباشد. عارضه کمبود نیتروژن در طیف وسیعی از درختان فضای سبز شهری مانند چنار، اقاقیا، سدروس، بید، بهژاپنی، ماگنولیا دیده شده است (خداشناس و اطهری پور، ۱۳۸۹).
۲-۴-۳-کمبود فسفر
از دیگر کمبودهای رایج در درختان فضای سبز شهری، کمبود فسفر است (خداشناس و اطهریپور، ۱۳۸۹) که عوارض آن به صورت کاهش رشد ریشه و اندامهای هوایی درخت، ریزش زود هنگام برگها و کاهش گلدهی بروز مینماید. دراین شرایط ظهور شکوفه و جوانههای برگی کم شده و بنابراین محصول دانه و میوه کم می شود. همچنین رنگ برگها در اثر کمبود فسفر، سبز تیره کدر می شود و به تدریج به آبی برنزی تا بنفش میگراید که این امر یکی از مشخصترین و معمولترین علائم کمبود فسفر به شمار میرود.
بروز عوارض ناشی از کمبود فسفر، بیشتر در درختان کاشته شده در خاکهایی با میزان مواد آلی کم و همچنین در خاکهای آهکی (به علت رسوب کردن فسفر در خاک) دیده می شود که نیاز به فسفر از طریق کوددهی با کودهای سوپر فسفات، سوپر فسفات تریپل، دی آمونیوم فسفات قبل از شروع رشد درخت در پاییز و زمستان مرتفع می شود.
۲-۴-۴- کمبود پتاسیم
تغییر رنگ برگها از سبز به سبز تیره مایل به خاکستری و سوختگی و نکروز نوک و لبه برگها و حتی لولهای شدن برگها در طول رگبرگ اصلی از علائم کمبود پتاسیم است که در برگهای مسنتر، سریعتر بروز مینماید. مرگ سرشاخه ها، کاهش رشد ساقه اصلی و کوتاه شدن درخت، ریزش گلها و ضعف درخت نیز از عوارض ناشی از کمبود پتاسیم در درخت است. درختانی که در خاکهای سبک و اسیدی کاشته شده اند، بیشتر علائم ناشی از کمبود پتاسیم را نشان می دهند که کوددهی با سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم و کلرور پتاسیم در دو تا سه نوبت می تواند این کمبود را رفع کند. نوبت اول موقع کاشت یا کمی قبل از آن و نوبت های بعدی درحین رشد است. در مورد درختان، افشاندن کود پتاسی در سطح خاک و مخلوط کردن آن با خاک (یا دفن کردن درحدود منطقه فعالیت ریشهها) از جمله روشهای مناسب به شمار میرود.
وجود عناصر به میزان بیش از حد مورد نیاز نیز میتواند همانند کمبودها مسمومیتهایی را در درخت به وجود آورد و باعث بروز خسارت شود. مثلا زیادی نیتروژن در خاک و یا روی سطح شاخ و برگ درختان موجب سوختگی و ایجاد نقاط نکروزه میگردد. آزمایش تجزیه خاک و بافتهای درختی گام موثری جهت شناسایی وضعیت بستر رشد از نظر عناصر غذایی و اتخاذ تمهیدات لازم جهت کاهش خسارات ناشی از کمبود در درختان میباشد.
۲-۵- گرمازدگی
گرمازدگی ناشی از افزایش بیش از حد درجه حرارت هوا از دیگر بیماریهای فیزیولوژیک درختان است که خشکی هوا و کم آبی درخت به علت افزایش میزان تعرق، تشدید کننده صدمات ناشی از افزایش بیش از حد دمای هوا است . زردی و سوختگی نوک و پهنک برگها، ریزش زود هنگام برگها، سوختگی پوست درختان (بویژه نهالها)، ایجاد شانکر[۳۳] در درختچهها و تنه درختان از علائم گرمازدگی در درختان میباشد. همچنین گزارشاتی از ترشح شیرابه از برگ درختان کاج، سدر، بید، افرا و بدنبال آن جذب قارچ های فوماژین نیز در اثر افزایش درجه حرارت هوا ارائه شده است (خداشناس و اطهری پور، ۱۳۸۹).
درختان معمولا بالاتر از دمای قابل تحمل برای درخت، در مقایسه با دمای پایین تر از دمای کمینه، متحمل صدمات بیشتر و سریعتری میشوند. اثر دمای بالا بر درختان همراه با اثر سایر عوامل محیطی به ویژه نور زیاد، خشکی، کمبود اکسیژن، یا باد شدید توام با خشکی است آفتاب سوختگی مربوط به دمای بالا است.
باید توجه داشت که در زمستان نیز سلولهایی از تنه درختان که در طول روز تحت تابش نور خورشید هستند، تحمل کمتری در برابر سرمای شبانه داشته و در اثر اختلاف دمای شب و روز، این سلولها یخ زده و میترکند. چنین عارضهای در افرا و زبان گنجشک دیده شده است . در چنین حالتی پوشاندن تنه درختان از سطح خاک تا پایینترین شاخه با کاغذی مخصوص می تواند از صدمات وارده جلوگیری نماید. البته باید دقت کرد که کاغذهای بکار رفته جهت پوشاندن تنه درخت در فصول رویشی برداشته شود. در صورت عدم دسترسی به کاغذهای مخصوص، میتوان از گونی یا پارچه های نرم که به تنه درخت آسیب وارد نکنند، استفاده کرد.
۲-۶- سرمازدگی
سرمازدگی یکی از اختلالات فیزیولوژیکی درخت در اثر کاهش شدید درجه حرارت هوا میباشد. گونه های مختلف درختان در سنین مختلف با توجه به طول دوره سرما، عکس العملهای متفاوتی به کاهش درجه حرارت هوا نشان می دهند که این واکنشها در مراحل اولیه به صورت کلروز و ایجاد لکه بر روی برگها، خشکیدگی برگها و ریزش آنها، مرگ و ریزش جوانه ها، نکروز گلها، خشکیدگی سرشاخه های درخت، ترک خوردن پوست شاخهها و سپس خشکیدگی تنه و ریشه نمایان شده و در نهایت منجر به مرگ درخت میگردد خسارتی که دمای پایین به درخت وارد می کند بسیار بیشتر از دمای بالا است دمای زیر صفر درجه سانتی گراد خسارتهای مختلفی به درخت وارد می کند این خسارتها شامل یخزدگی دیر هنگام به برگهای جوان و قسمت انتهایی مریستمی و شاخه سبز و غیر خشبی است. نوارهای سرمازدگی مانند بافت چوبپنبهایی تغییر رنگ یافته وبه صورت نوار یا بخشی وسیع روی شاخهها پس از سرمای دیررس تولید می شود. کاشت درختان مقاوم به سرما، پرورش درختان بلند و استفاده از پوشش نایلون در هوای سرد برای درختان ارزشمند از روشهای پیشنهادی کنترل سرمازدگی درختان میباشد.
۲-۷- تنش نوری
درختان کاشته شده دربین ساختمانهای بلند ممکن است سطح نسبتا پایینی از نور را در بخشی از روز و یا تمام روز دریافت کنند. در درجه حرارتها و میزان تبخیر بالا، شدت نسبتا پایین نور یک عامل تنشزای شدید است. گونه های سایهپسند با نقطهی جبران فتوسنتزی پایین میتوانند در این گونه شرایط استفاده شوند اما در شرایطی با سایهی شدیدتر درختان کمی برای کاشت وجود دارد. روشناییهای خیابان ها و معابر عمومی ساختمانها ممکن است فرآیندهای طبیعی واکنشهای فتوپریودی درختان را مختل کنند. تاخیر ریزش برگها در پاییز و زودتر باز شدن جوانه ها در بهار در کنار تیرهای چراغ برق را معمولا میتوان مشاهده کرد. در اکوسیستم های شهری نرخ زنده مانی درختان پایین و رشد آنها محدود است (باسوک و وایتلاو[۳۴]، ۱۹۸۷، جیم[۳۵]، ۱۹۹۲؛ هوگ و باسول[۳۶]، ۱۹۹۳). شرایط نوری در مناطق شهری زمانی که نور به وسیله ساختمانهای مجاور دریافت می شود ممکن است برای درختان ناکافی باشد (اّراکه و ترجانگ[۳۷]، ۱۹۸۱) در نتیجه درختان نسبت به شرایط سایه سازش پیدا می کنند یعنی میزان حداکثر فتوسنتز و نقطهی جبران نوری کاهش مییابد و برگها ضخیمتر میشوند (کلگرن و کلارک[۳۸]، ۱۹۹۲).
نور ناکافی، باعث کاهش تشکیل کلروفیل در درخت و موجب رشد ضعیف ساقه و طویل شدن میانگرهها می شود در نتیجه برگها سبز رنگ پریده و دوکی شکل خواهند شد و گلها و برگها قبل از موعد میریزند. این حالت، بی رنگی یا تاریک روشنی نامیده می شود. درختان با رنگ سبز روشن در اکوسیستمهایی طبیعی بیشتر در مناطقی دیده میشوند که به صورت متراکم رشد می کنند یا در زیر لایهای از تاج درختان بلندتر قرار دارند. بیرنگی با درجات مختلف در مناطق شهری در درختانی که در سایه ساختمانهای مرتفع قرار دارند دیده می شود. کمبود نور باعث تغییر رنگ برگها، رشد دوکی شکل، ریزش برگ، کاهش گلدهی و ریزش گلها می شود. بالا بودن نور در درختانی که به نور کم نیاز دارند موجب ظهور لکههای زرد قهوهای یا نقرهای در برگها می شود (بلانچارد وتاتار[۳۹]، ۱۹۸۱؛ خداشناس، ۱۳۸۹).
۲-۸- بیماریهای ناشی از فعالیت های عمرانی انسان
آسیبهایی که دراثر فعالیت نادرست انسان به هنگام انجام عملیات ساختمانی، عمرانی و حفاری به درختان در فضای سبز وارد می شود، گروه دیگری از بیماریهای فیزیولوژیک هستند که از اهمیت بالایی برخوردارند و در ادامه به شرح آنها پرداخته می شود (ایزدپناه، ۱۳۸۹).
۲-۸-۱- صدمات ناشی از عملیات حفاری
حفاریهایی که جهت کابل کشیها، لوله کشیها، ایجاد انشعابات فاضلاب شهری وغیره صورت میگیرد ممکن است سبب آسیب به تاج، طوقه و ریشه درختان مستقر درآن محدوده عملیاتی گردد که این صدمات می تواند خساراتی چون ضعف درخت، خشکیدگی بخشی از درخت و حتی خشکیدگی کامل آن را به همراه داشته باشد. لذا برای جلوگیری از بروز چنین خساراتی میباید با رعایت فاصله مناسب در اطراف درختان به خصوص درختان تنومند و با ارزش، آنها را از گزند صدمات مصون داشت.
۲-۸-۲- عملیات ساختمانی و عمرانی