۴ ــ تسهیلات پرداختی به طرحهای زودبازده اشتغالزا:
بر اساس این طرح در طول برنامه چهارم توسعه به متقاضیان طرحهای کسب و کار و واحدهای تولیدی با بیش از ۵ نفر کارگر بدون سقف ریالی تسهیلات اعطا خواهد شد دامنه شمول طرح نیز تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی است که در بخشهای کشاورزی، صنعت و معدن، و خدمات فرهنگی و آموزشی فعالیت خواهند داشت.
همچنین سهمیه اعتباری هر استان با توجه به مزیتهای اقتصادی، استعدادها و میزان عدم برخورداری و بیکاری استانها تعیین میشود.
در این طرح پیشبینی گردیده است تا بعد از اتمام طرح و بهره برداری و اعلام آن توسط متقاضی به دبیرخانه کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان، بانک و دستگاه اجرایی،اقدامات اساسی ذیل به انجام رسد(هفده تن،۲۵:۱۳۸۵)
۱ ـ بررسی میزان تحقق اهداف تعیین شده طرح و تعهدات متقاضی توسط دبیرخانه کار گروه اشتغال و سرمایه گذاری استان.
۲ ــ تعیین میزان نهایی یارانه دولت توسط کار گروه اشتغال و سرمایه گذاری به بانک عامل و سازمان کار و امور اجتماعی استان برای تسویه با بانک.
۳ ــ اعلام اسامی نیروهای به کار گمارده شده توسط متقاضی به سازمان کار و امور اجتماعی استان و دبیرخانه کار گروه اشتغال و سرمایه گذاری.
۴ ــ تهیه گزارش میزان اشتغال ایجادشده توسط استانداران جهت ارائه به هیئت دولت.
دیگر طرحهای اشتغالزایی که در دامنه شمول کلیت این مصوبه قرارنمی گیرند بر اساس توافقنامههای سازمان های متولی به هر میزان اشتغال تسهیلات با نرخهای ترجیحی مورد حمایت قرار میگیرند.
اما با توجه به اینکه هدف اصلی رساله اخیر نیز بررسی میزان اثربخشی این نوع تسهیلات میباشد، لذا در این قسمت به ارائه مفاد آئین نامه اجرایی گسترش بنگاه های کوچک اقتصادی که در آبان ماه ۱۳۸۴ به تصویب هیئت دولت رسید پرداخته میشود.[۹]
ماده ۱ ــ هدف از این آئین نامه ساماندهی فعالیتها و حمایتهای دولت در زمینه گسترش بنگاه های کوچک اقتصادی زود بازده برای دستیابی به مقاصد زیر میباشد:
الف ــ توزیع عادلانه منابع در مناطق به ویژه در مناطق محروم.
ب ــ توزیع عادلانه منابع بین اقشار مختلف مردم به ویژه مردم محرومتر.
ج ــ افزایش تولید و صادرات غیر نفتی.
د ــ تقویت تحرک اقتصادی.
ت ــ افزایش کارایی تسهیلات بانکی.
ث ــ تقویت کارآفرینی، اشتغالزایی و افزایش فرصتهای شغلی جدید.
ماده ۲ ــ در این آئین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف ــ بنگاه های کوچک : به واحدهای تولیدی (کالا و خدمات) گفته میشود که میزان اشتغال آن ها کمتر از ۵۰ نفر میباشد.
ب ــ دامنه شمول: تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در بخشهای کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات فرهنگی آموزشی فعالیت خواهند داشت.
ج ــ دبیرخانه کار گروه:دبیرخانه کار گروه اشتغال و سرمایه گذاری استان.
د ــ سازمان : سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور.
ت ــ بانک : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
ث ــ منابع اعتباری : تمامی منابع نظام بانکی کشور که قابلیت اعطای آن به بنگاه های تعاونی و خصوصی در قالب تسهیلات اعتباری را داشته باشد.
ماده ۳ ــ بانک ترتیبی اتخاذ کند که در طول سالهای برنامه چهارم توسعه حداقل به میزان سهمهای تعیین شده در جدول زیر از منابع اعتباری به طرحهای بنگاهی کوچک موضوع این آئین نامه اختصاص دهد.
سال.
۱۳۸۴
۱۳۸۵
۱۳۸۶
۱۳۸۷
۱۳۸۸
درصد.
۲۰
۳۵
۵۰
۵۰
۵۰
جدول ۱ ــ ۲ درصد منابع اختصاصی به تفکیک سال.
تبصره ۱ ــ در این خصوص سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و وزارت کار و امور اجتماعی مکلفند با همکاری سایر دستگاههای اجرایی بخش مرتبط، در ۱۵ اسفند ماقبل هر سال سهمیه اعتباری هر استان برای سال بعد را با توجه به مزیتهای اقتصادی، استعدادها و میزان عدم برخورداری و بیکاری استانها تعیین و ابلاغ کنند. تعیین سهمیه اعتباری هر استان برای سال ۱۳۸۴ ظرف ۱۵ روز پس از ابلاغ این آئین نامه خواهد شد.
تبصره ۲ ــ بر اساس این آئین نامه، شورای برنامه ریزی توسعه استان موظف است با تأکید بر اشتغالزایی بیشتر سیاستها و جهت گیریها و تسهیلات اعطایی و میزان آورده طرحهای پیشنهادی کار گروه اشتغال و سرمایه گذاری استان را که حداقل ۱۰% خواهد بود، تصویب و ابلاغ کند.
تبصره ۳ ــ سیستم بانکی مکلف است منابع مالی طرحهای بزرگ صنعتی را از محل باقی مانده تسهیلات بانکی پس از کسر تسهیلات ذکر شده در جدول موضوع ماده ۳ این آئین نامه تأمین نماید.
وزارت اموراقتصادو دارایی نیز مکلف است با همکاری وزارت صنایع و معادن حداکثر تا پایان سال جاری راههای تأمین کسری تسهیلات احتمالی را از طریق مراجع قانونی شناسایی کند.
ماده ۴ ــ به منظور تشویق و ترغیب بانکها به رعایت مواد تعیین شده توسط بانکها، برای بانکهای عامل در هدایت منابع به فعالیت های موضوع این آئین نامه، ظرف ۱۵ روز پس از ابلاغ این آیین نامه دستورالعملی توسط سازمان، بانک و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و توسط رئیس بانک ابلاغ میشود.
ماده ۵ ــ به منظور تشویق و حمایت از فعالیت های موضوع این آیین نامه و اطمینان از بهره برداری طرح و تحقق اهداف پیشبینی شده، یارانه سود و کارمزد تسهیلات طرحها مطابق دستورالعملی متضمن اولویتهای موضوعی، منطقهای و زمانی، خواهد بود که توسط سازمان و با همکاری بانک و وزارتخانه های کار و امور اجتماعی، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن و تعاون و دفتر امور مناطق محروم تهیه و اعلام میشود.
تبصره ۱ ــ تأکید دولت به نحوی است که عناصر مربوط به دستورالعمل اجرایی توزیع تسهیلات موضوع ماده ۵ این آیین نامه در ۱۵ اسفند ماه هرسال برای سال بعد با پیشنهاد دستگاه اجرایی ذیربط و تأیید سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تعیین و به اطلاع فعالان اقتصادی و بانکهای عامل میرسد. این دستورالعمل برای محاسبه و پرداخت یارانه سود و کارمزد فعالیتهایی که در آن سال شروع میشود، معتبر و ملاک عمل میباشد.
تبصره ۲ ــ ملاک محاسبه زمان شروع سرمایه گذاری، زمان پرداخت اولین قسط تسهیلات توسط بانک عامل است.