تابآوری۲۵۹۰٪
پرسشنامه مورد استفاده دیگر مربوط به پرسشنامه تابآوری بوده که با توجه به جدول (۳-۳) مشاهده میکنیم ضریب آلفای به دست آمده برای تابآوری ۹۰٪ بوده که این مقدار عالی است و سؤالات در حد عالی گویا بوده اند.
۳-۵-۴-پرسشنامه طرحواره ناسازگار یانگ
پرسشنامهی طرحوارهی یانگ(فرم کوتاه) یک پرسشنامهی ۷۵ سوالی است که برای سنجش ۱۵ طرحوارهی شناختی اولیه، طراحی شده است. این طرحوارهها عبارتند از: محرومیت هیجانی[۱۲۵]، رهاشدگی[۱۲۶]، بیاعتمادی/ بدرفتاری[۱۲۷]، انزوای اجتماعی[۱۲۸]، نقص/ شرم[۱۲۹]، وابستگی/ بی کفایتی[۱۳۰]،آسیبپذیری نسبت به ضرر[۱۳۱]، خود تحول نیافته و گرفتار[۱۳۲]، اطاعت[۱۳۳]، فداکاری، بازداری عاطفی، معیار های سر سختانه[۱۳۴]، استحقاق یا بزرگ منشی[۱۳۵]، خود کنترلی ناکافی و شکست.هر یک از ۷۵ عبارت این پرسشنامه در مقیاس لیکرت ۵ نقطه ای از”اصلأ در مورد من صدق نمیکند”تا”دقیقأ مرا توصیف میکند” نمره گذاری میشود. نمره ی فرد در هر طرحواره با جمع نمرات پنج سوال مربوط به آن طرحواره حاصل میشود که دامنه ی آن در هر طرحواره از ۵ تا ۲۵ است.نمره ی بالاتر نشان دهنده حضور پررنگ تر طرحواره ی ناکارآمد است.در این پرسشنامه از نمره ی کل هم میتوان برای مقایسه استفاده کرد.به دیگر سخن آزمودنی های مورد سنجش را میتوان هم در سطح هر طرحواره و هم در سطح نمره ی کل پرسشنامه با هم مقایسه کرد.این پرسشنامه توسط یانگ و برون[۱۳۶]( ۱۹۹۴)، طراحی شده است. فرم اولیه ۲۰۵ آیتم بود. فرم کوتاه این پرسشنامه در سال ۱۹۹۸ طراحی شد(عباسیان و فاتحی زاده،۱۳۸۲).
پایایی: در مطالعه ولبرن[۱۳۷] و همکاران(۲۰۰۲)،کلیه ی خرده مقیاسهای ۱۵ گانه فرم کوتاه پرسشنامه طرحوارهها از همسانی درونی کافی تا بسیار خوبی برخوردار بودند.آلفای کرونباخ کلیه ی طرحوارهها از(۷۶ ٪ تا ۹۳٪ )، محاسبه شد. نالی (۱۹۷۸ )، ضریب آلفای بالای ۷۰٪ را خوب محسوب میکند.
در مطالعه عباسیان و فاتحی زاده(۱۳۸۲ ِ)، که به منظور اعتباریابی فرم کوتاه پرسشنامه طرحوارههای شناحتی روی دانشجویان اصفهان انجام گرفت،پایایی پرسشنامه به روش همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ ۹۴٪ محاسبه شد.همچنین در این تحقیق پایایی فرم کوتاه پرسشنامه به روش بازآزمایی۶۴ ٪ محاسبه گردید.آزمون t عدم تفاوت میانگین نمرات دو جنس را نشان داد.روایی: در مطالعه ی ولبرن و همکاران(۲۰۰۲)، نتایج تحلیل عاملی از ساختار درونی پرسشنامه قویأحمایت میکند.در مطالعه ی ولبرن رابطه خرده مقیاسهای پرسشنامهی طرحواره با علایم اضطراب، افسردگی و پارانویا سنجیده شد که نتایج از روایی ساختاری پرسشنامه حمایت میکند و نشان میدهد که طرحوارههای شناختی با علایم آسیب شناختی ویژه مرتبط هستند.بارون اف[۱۳۸] هم همسانی درونی و تحلیل عاملی این پرسشنامه را در کره و استرالیا مورد بررسی قرار داد و نتیجه گرفت که ۱۳ طرحواره از ۱۶ طرحواره دارای نمرات خوبی بودند.
صدوقی و همکاران (۱۳۸۷)، خصوصیات روانسنجی پرسشنامهی یانگ را باحجم نمونه ی ۳۷۰ نفر بررسی کردند.آن ها به این نتیجه رسیدند که هر۱۵ طرحوارهی یانگ در ایران دارای ثبات خوبی میباشند. در این تحقیق ثبات درونی برای هفده عامل به وسیله ضریب آلفای کرونباخ در دامنه ۶۲ ٪ تا۹۰٪ به دست آمد. آلفای کرونباخ برای مقیاس کلی ۹۴ ٪ بود(عباسیان و فاتحی زاده،۱۳۸۲).
این بخش پرسشنامه مربوط به سوالات طرح وارههای ناسازگار است که نتایج آن در ذیل آمده :
جدول (۳-۴) آزمون آلفای کرونباخ بر روی متغیر طرح وارههای ناسازگار
متغیر
تعداد گویه
ضریب آلفا کرونباخ
طرح وارههای ناسازگار
۷۵
۹۶٪
همان طور که در جدول(۳-۴) مشاهده میکنیم ضریب آلفای به دست آمده برای طرحوارههای ناسازگار ۹۶% بوده که این مقدار عالی است و سؤالات در حد عالی گویا بوده اند.
۳-۶- روش اجرای آزمون
به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز این پژوهش، پس از مصاحبه انفرادی با مبتلایان به سوء مصرف مواد که برای درمان به کلینیک های در نظر گرفته شده مراجعه کرده بودند و ارائه توضیحاتی در مورد هدف پژوهش، ضرورت همکاری صادقانه در پاسخگویی به سوالات و دادن اطمینان به افراد در مورد محرمانه ماندن اطلاعات بیان شده از سوی آن ها و بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی به تکمیل پرسشنامه های سبکهای دلبستگی، راهبردهای مقابلهای، طرحوارههای ناسازگار اولیه و تابآوری و همچنین فرم جمعیت شناختی پرداختند، روش اجرا در گروه غیرمبتلا نیز به همین منوال نیز انجام گرفت.
۳-۷- روش تحلیل اطلاعات
در این پژوهش جهت بررسی داده های آماری از نرم افزار ۱۸ SPSSاستفاده شده است. همچنین با توجه به این که نوع تحقیق علی– مقایسه ای است، برای تجزیه و تحلیل یافته های مربوط به سوالات این پژوهش با روش تحلیل واریانس مورد تحلیل و بررسی قرارگرفت.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱- مقدمه
فصل چهارم شامل دو بخش است؛ پس از استخراج داده ها و اطلاعات توسط نرم افزار spss به توصیف و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. در بخش توصیف داده ها به ذکر آماره های توصیفی که شامل شاخص های مرکزی و پراکندگی، میانگین، میانه، نما و… است و در بخش تحلیل داده ها نیز توسط آمارهای استنباطی به آزمون فرضیات پرداخته شده است.
۴-۲- آمارهای توصیفی
در این قسمت با توجه به آمارها و نمودارهای به دست آمده به توصیف آماری متغیرها پرداخته شده است .
جدول(۴-۱) توزیع افراد بر اساس سن و وضعیت اعتیاد
سن
وضعیت اعتیاد
مجموع
سالم
بیمار
۲۰ تا ۲۹ سال
تعداد
۲۰
۱۲
۳۲
درصد
۴۰٪
۲۴٪
۳۲٪
۳۰ تا ۳۹ سال
تعداد
۱۴
۲۲
۳۶
درصد
۲۸٪
۴۴٪
۳۶٪
۴۰ سال به بالا
تعداد
۱۶
۱۶
۳۲
درصد
۳۲٪
۳۲٪
۳۲٪
مجموع
تعداد
۵۰
۵۰
۱۰۰
درصد
۱۰۰٪
۱۰۰٪
۱۰۰٪
با توجه به جدول (۴-۱) به طور کل تعداد پاسخ دهندگان ۱۰۰ نفر بوده است که ۵۰ نفر آن افراد سالم و ۵۰ نفر دیگر افراد معتاد بوده اند، توزیع سنی افراد در دو گروه بیمار و سالم بدین گونه بوده : در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال ۲۰ نفر سالم و ۱۲ نفر بیمار، در گروه سنی ۳۰ تا ۳۹ سال ۱۴ نفر سالم و ۲۲ نفر بیمار، و در گروه سنی ۴۰ سال به بالا ۳۲ نفر سالم و ۳۲ نفر بیمار بوده اند. تعداد افراد بیمار در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال کمتر و در گروه سنی ۳۰ تا ۳۹ سال بیشتر از افراد سالم بوده است و در گروه سنی ۴۰ سال به بالا با هم برابر بوده اند. جدول زیر نیز توزیع درصدی را نشان میدهد به نحوی که درصد گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال در افراد سالم و درصد گروهی سنی ۳۰ تا ۳۹ سال در افرا معتاد بیشتر است و درصد گروه سنی ۴۰ سال به بالا در دو گروه سالم و بیمار مساوی شده است.
-
- – Atkinson ↑
-
- -Hilgard ↑
-
- -Bowlby ↑
-
- ۴٫Lazarouse ↑
-
- -Marlatt & Gordon ↑
-
- -Miller ↑