پزشکی (Medicine): شامل تجزیه و تحلیل و تشخیص علائم دستگاه ضرباننگار قلب (الکتروکاردیوگرافیک)، تشخیص امراض گوناگون و …
سیستمهای نظامی (Military systems): شامل ردیابی مینهای زیردریایی، دستهبندی صداهای نابههنجار و مخل در رادارها و شناسایی گوینده رزمی.
سیستمهای تجاری(Financial systems): شامل تجزیه و تحلیل انبار مغازهها، ارزیابی واقعی املاک و …
برنامهریزی، کنترل و جستجو(Planning, control, and search): شامل اجرای موازی مسائل و کنترل رباتها.
هوش مصنوعی (Artificial intelligence): شامل برخی سیستمهای طبی و اجرای سیستمهای خبره.
سیستمهای قدرت (Power systems): شامل برآورد وضعیت سیستم، ردیابی سریع و دستهبندی ردیابی، ردیابی خطا و ترمیم آن، پیش بینی و برآورد تخمین امنیت.
۲-۱۴: برخی از کاربردهای شبکه های عصبی مصنوعی در مباحث مهندسی صنایع
با توجه به آنچه گفته شد کاربردهایی به شرح ذیل برای شبکه های عصبی در این زمینه ارائه شده است:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
دسته بندی و شناسایی الگو. این شبکه ها به گونه ای طراحی شده اند که قادر هستند انواع الگوها را دسته بندی و از هم تفکیک کنند .
دسته بندی نقاط خارج از کنترل در کنترل کیفیت.
تفکیک و دسته بندی نظرات خبرگان از عامه در سیستم پشتیبان تصمیم گیری.(DSS)
دسته بندی بهینه ماشین آلات.
پیش بینی: این گونه شبکه ها به گونه ای آموزش دیده اند که بر اساس یادگیری و حفظ تجارب ، قادر به پیش بینی آینده هستند .
شبکه های پیش بینی قیمت نفت و بازار بورس: شبکه های پیش بینی کننده در مباحث کنترل موجودی ، کنترل کیفیت و برنامه ریزی تعمیرات.
مدلسازی : این گونه شبکه ها به طور گسترده ای در مسائل برنامه ریزی تولید وOR کاربرد دارند. شبکه های یطراحی شده اند که قادر به جستجوی نقطه بهینه سراسری در زمینه برنامه ریزی Job-shop Schedul و TPS و … هستند.
بهینه سازی : مخصوصا در سیستم های کنترلی سیستم های مدیریت، تخصیص و تسهیم منابع
در سیستم های مالی، می تون از شبکه های عصبی )علی الخصوص شبکه های برگشتی) استفاده کرد.
در این پژوهش کابرد شبکه های عصبی مصنوعی در ارتباط با پیش بینی قیمت و بازده سهام می باشد که ذیلا به شرح و توضیح این متغیرها پرداخته خواهد شد:
۲-۱۵: تعاریف متغیرهای پژوهش
علمای اقتصاد، بورس اوراق بهادار را برای تأمین و تجهیز منابع مالی، حیاتی میدانند اصولاً اهمیت وجود بازار متشکل سرمایه در ساختار اقتصادی هر کشوری بسیار احساس می گردد چنانچه از طریق تشکیل یک چنین بازاری ضمن حصول اهداف اقتصادی کشور در مسائل و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی نیز تا حدود زیادی اثرات سودمند و قابل توجهی را ایجاد خواهد نمود و به این ترتیب توجه به بورس و راه اندازی آن از ضروریات قطعی و لازمه حیات سالم اقتصادی هر جامعه محسوب می گردد. چرا که برای توسعه اقتصادی یک کشور، سرمایهگذاری امری بسیار ضروری است و برای آنکه سرمایهگذاری صورت گیرد نخستین شرط، وجود سرمایه یا جمع آوری آن است و طبیعی ترین منبع برای جمع آوری سرمایه هر کشور، پس انداز افراد آن جامعه است، اما پس انداز افراد الزاماً و به خودی خود به مصرف سرمایه گذار نمیرسد و ممکن است بخشی یا قسمت مهمی از آن به صورت راکد و بلااستفاده باقی بماند لذا میبایست تمهیدات و تدابیری اتخاذ گردد که پس انداز ها به سوی سرمایهگذاری سوق داده شود و در این زمینه، راه های مقطعی برای جلب پس اندازها به سوی سرمایهگذاری وجود دارد که مهمترین و مناسب ترین آن بورس اوراق بهادار است. بورس در واقع محلی است که در آن سرمایه گذار نظیر موسسات صنعتی بازرگانی و حتی دولتها و شهرداری ها و دیگر سازمانهای عمومی و خصوصی برای یافتن شریک در سرمایهگذاری یا گرفتن وام برای تأمین هزینه های خود به آن مراجعه می کنند و دارندگان پس انداز ها اعم از کوچک و بزرگ نیز میتوانند با پاسخ گویی به این تقاضا ها سرمایه گذاری را میسر سازند(نامدار،۱۳۸۳:ص۵۶). در همین راستا متغیرهایی که در پژوهش حاضر از آنها برای پیش بینی در شبکه های عصبی به کار رفته است عبارتند از :
قیمت سهام،
بازده سهام،
بازده بازار،
اهرم مالی،
ریسک سیستماتیک(بتا)،
اندازه شرکت،
نقد شوندگی سهام،
نسبت قیمت به سود تقسیمی.
بورس اوراق بهادر:
بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل سرمایهاست که در آن سهام شرکتهای خصوصی و دولتی طبق قانون خاصی خرید وفروش میشود واز سویی محلی برای جمع آوری پس انداز ونقدینگی بخش خصوصی به منظور انجام پروژههای سرمایه گذاری بلند مدت است و مرجعی است برای مردم که وجوه مازاد خود رابرای سرمایه گذاری در شرکتها به کار انداخته و از سود آن به برخوردار شوند(طاهری و صارم صفاری، ۱۳۹۰).
بازار پول:
بازاری است که در آن اوراق بهادار که تاریخ سررسید شان حداکثر یک سال است، معامله می شود(راعی و تلنگی، ۱۳۸۳).
بازار سرمایه:
بازاری است که در آن داد و ستد اوراق بهادار که دارای سررسید بیش از یک سال هستند انجام می شود (راعی و تلنگی، ۱۳۸۳).
قیمت سهام:
قیمت سهام، قیمت معاملاتی سهام است که بر اساس آن هر سهم به همان قیمت در بورس معامله می شود. این قیمت به صورت روزانه در تابلوی بورس اوراق بهادار منعکس می شود و قیمت آخرین معامله ای را که برروی سهام مذکور انجام شده است، نشان می دهد(دوانی، ۱۳۸۲).
شاخص قیمت کل سهام:
شاخص کل قیمت سهام تهران، نماگری است که بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس است. بورس تهران از فروردین ماه ۱۳۶۹ اقدام به محاسبه و انتشار شاخص قیمت خود به نام تپیکس (با عدد مبنای ۱۰۰) که در مرکز تحقیقات بازار سرمایه سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران محاسبه می شود، نموده است. این شاخص ۵۲ شرکت را که در آن زمان کل شرکت های پذیرفته شده در بورس بودند، در برمی گرفت. شاخص مذکور(بنا به تعریف سازمان بورس اوراق بهادار تهران) با بهره گرفتن از فرمول زیر محاسبه می شود :
(۲- ۱)
که در آن Pit نشانگر قیمت سهام شرکت i ام در زمان t , qit تعداد سهام منتشر شده شرکت i در زمان t، Dt عدد پایه در زمان t و با مقدار Σpioqio در زمان مبداء ، Pio قیمت سهام شرکت i ام ، در زمان مبداء، qio تعداد سهام منتشر شده شرکت i ام در زمان مبدأ و n تعداد شرکتهای مشمول شاخص است .
لازم به ذکر است که در زمان to( تاریخ مبنا) عملاً qio برابر با qit و از فرمول محاسباتی شاخص لاسپیرز استفاده می شود، ولی با افزایش سرمایه یا تغییرات ناشی از تجزیه یا تجمیع سهام، تعداد q (تعداد سهام) تغییر خواهد کرد (سازمان بورس اوراق بهادار، مدیریت بررسی ها و مطالعات اقتصادی، ۱۳۷۵) .
شاخص قیمتی سهام همواره تحت تأثیر متغیر های کلان اقتصادی نظیر نرخ تورم و نرخ ارز در دوره های مختلف قرار داشته است و رکود و رونق اقتصادی بورس اوراق بهادار را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد(طاهری و صارم صفاری، ۱۳۹۰).
بازده سهام
برای محاسبه بازده ماهانه سهام شرکتها به اطلاعاتی در مورد قیمت آخرماه سهام، میزان افزایش سرمایه، سود نقدی اعلام شده برای هر سهم نیاز بود. با توجه به اینکه افزایش سرمایه ممکن است از محل سهام جایزه یا حق تقدم باشد، بنابراین فرمول زیر برای محاسبه بازده مورد استفاده قرار گرفت. (راعی، ۱۳۸۵).
سود هر سهم به درآمدهای به دست آمده هر سهم اصلی اشاره دارد که اغلب در سودآوری دارایی ها و ریسک مرتبط با سودآوری و قضاوت در مورد قیمت سهام مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از کشورهای جهان، اهمیت این اعداد در این حوزه به عنوان یکی از مبانی اثربخش به عنوان معیار تعیین قیمت سهام و مدل های ارزیابی که در سطح گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، شناخته شده است(هاشمی و سعیدی،۲۰۰۹).
سود هر سهم به درآمدهای به دست آمده هر سهم اصلی اشاره دارد که اغلب در سودآوری دارایی ها و ریسک مرتبط با سودآوری و قضاوت در مورد قیمت سهام مورد استفاده قرار می گیرد. در بسیاری از کشورهای جهان، اهمیت این اعداد در این حوزه به عنوان یکی از مبانی اثربخش به عنوان معیار تعیین قیمت سهام و مدل های ارزیابی که در سطح گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، شناخته شده است(همان،۲۰۰۹).
در این پژوهش سود هرسهم (Earning per share (EPS از تقسیم سود خالص شرکت پس از کسرمالیات، بر تعداد کل سهام شرکت، محاسبه می شود.
بازگشت سرمایه گذاری برای سهامداران شامل سود سهام و سود سرمایه است. دارندگان سهام سود سرمایه را از طریق فروش سهام به دست می آورند. تقسیم سود به سهامداران یک الزام قانونی نیست بلکه آن در اختیار هیات مدیره و بسته به تصمیمات آنان است(ساتاسیوان، ۲۰۱۴).[۱۳]
مبنای EPS
مبنای EPS یکی از دو اقدام مورد نیاز EPS است که به وسیله ASC 260 افشا شده است. سود هر سهم از طریق محاسبه درآمد موجود به تعداد سهامداران از طریق میانگین وزنی تعداد سهام عادی در دست سهامداران محاسبه می گردد(توسعه گزارشگری مالی، ۲۰۱۲) .[۱۴]