کهndچگالی عددی ذره غبار در بیرون و داخل ابر یکسان است یعنی:
معادلات (۲-۲) و (۲-۳) را در معادله (۲-۴) جایگزین کرده و فرض میکنیم که eφs/kBTe<<1 و
eφs/kBTe<<1 در نتیجه داریم:
(۲-۵)
به طوری که۲De= KBTe/4πne0e2λ و۲Di= KBTe/4πni0e2λبهترتیب شعاع دبای الکترون و یون است.فرض میکنیم جواب معادله (۲-۵) به صورت s=s0exp(-r/D) باشد. از معادله (۲-۵) شعاع دبای پلاسمای غبارآلود به دست می آید:
(۲-۶)
که در آن D اندازهای از فاصلهی حفاظ یا ضخامت غلاف را به ما میدهد. در پلاسای غبارآلود با دانه های غبار که به طور منفی باردار شده اند، داریم ne0<< ni0 و Te>>Ti یعنی De>>Di.از این رو داریم . به این معنی که فاصله حفاظ یا ضخامت غلاف در پلاسمای غبارآلود اساساً با دما و چگالی یون تعیین می شود. وقتی ذرات غبار به طور مثبت باردار میشوندواکثر یونها به سطح دانهی غبار پیوست شده یعنی ، داریم و این متناظر با . به این معنی که در پلاسمای غبارآلود با دانه های غبار مثبت فاصلهی حفاظ یا ضخامت غلاف اساساً با دما و چگالی اکترونها تعیین می شود.
۲-۲-۳ فرکانسهای مشخصه۴
مانند پلاسمای یون- الکترون معمولی، یکی از خواص مهم پلاسمای غبارآلود ثبات خنثایی بار فضایی ماکروسکوپی سیستم است. زمانی که پلاسما به طور آنی از حالت تعادل مختل شده، اثر میدان بار فضای داخل حرکتهای جمعی ذرات را افزایش داده تا خنثایی بار حالت اولیه خود را حفظ کند. حرکتهای جمعی آنها با فرکانس طبیعی نوسانها مشخص شده که به فرکانس پلاسما () مشهور است. حال توصیف شده که چطور میتوان فرکانس پلاسما در پلاسمای غبارآلود غیرمغناطیسی سرد را تعریف کرد. نوسانهای الکترواستاتیکی یونها، الکترونها یا ذرات غبار به دلیل میدان بار فضای داخل سیستم میباشد که با معادله پیوستگی قابل توصیف است.
(۲-۷)
معادله تکانه
(۲-۸)
و معادله پواسون
(۲-۹)
حال فرض میکنیم که دامنه نوسانها خیلی کوچک و از عبارتهای شامل توانهای بالاتر دامنه صرف نظر شده (یعنی تئوری خطی صحیح است)و در تعادل همه ذرات پلاسما (الکترونها، یونهاو ذرات غبار) در حال سکون هستند. بنابراین فرض میکنیم ، به طوری که و معادلات (۲-۷) تا (۲-۹) را خطی کرده و پس از ترکیب آنها بدست می آید.
(۲-۱۰)
از معادله (۲-۱۰) در کل فضا دو بار تحت شرایط مناسب (یعنی r=0درتعادلφ=۰)انتگرال میگیریم /tرا با d/dtتعویض کرده و دوباره معادله (۲-۱۰) را مینویسیم.
(۲-۱۱)
(۲-۱۲)
۲ps=4ns0q2s/msفرکانس پلاسما مربوط به گونه s پلاسما را نشان میدهد. معادله (۲-۱۱) نشان میدهد که پتانسیل بار فضای داخل سیستم با فرکانسp نوسان می کند که به صورت زیر تفسیر می شود. وقتی ذرات پلاسما ازمکانهای اولیهشان جابه جا شوند، میدانهای الکتریکی در چنان جهتی بوجود میآیند که با برگرداندن ذرات پلاسما به مکان اولیهشان، خنثی بودن پلاسما را مجدداً اعاده کنند.ذراتع باردار در اثر لختیشان از وضعیت اولیه آنطرفتر رفته و با فرکانس مشخصهای (که به عنوان فرکانس پلاسما شناخته شده است) نوسان می کنند. فرکانس چنین نوسانهایی برای الکترونها، یونهاو دامنههای غبار یکسان نخواهد بود، بلکه وابسته به جرم و بار ذرات پلاسما است.برای مثال الکترونها، حول یونها با فرکانس پلاسمای الکترون ۲pe=4ne0e2/meنوسانمیکنند.یونها حول دانه های غبار باردار با فرکانس پلاسمای یون۲pi=4ni0e2/mi، نوسان می کنند و ذرات غبار حول مکانهای تعادلشان با فرکانس پلاسمای غبار ۲PD=4nd0Z2de2/md،نوسان می کنند.
۲-۳ مدهای صوتی ۴
دو نوع از مدهای صوتی در پلاسمای غبارآلود مغناطیس نشده با جفت شدگی کولمبی ضعیف بین دانه های غبار باردار شده وجود دارد. این امواج عبارتند از موج صوتی ذرات غبار و موج یون- صوتی ذرات غبار. در ذیل، اصول فزیکی و نیز جزئیات ریاضی مدهای این امواج توصیف شده است.
۲-۳-۱ امواج خطی صوتی غبار[۹]
امواج صوتی غبار از نظر تئوری به وسیله Raoدر سال(۱۹۹۰) در پلاسمای غبارآلود چند مولفهای فاقد برخورد محاسبه شده که الکترونها و یونها و دانه های غبار به صورت منفی باردار شده، اجزاء اصلی هستند. سرعت فاز موج DA خیلی کوچکتر از سرعتهای حرارتی یون و الکترون است. از این رو الکترونها و یونهای فاقد لختی در امواج DA با پتانسیل، تعادل را برقرار میسازد. در این جا گرادیان فشار با نیروی الکتریکی بالانس شده است، در نتیجه اختلالهای مرتبهی اول چگالی بولتزمن الکترون و یونnj1، به ترتیب برابر است با:
(۲-۱۳)
(۲-۱۴)
لختی غبار برای امواج DA خیلی مهم است. بنابراین اختلال مرتبهی اول چگالی عددی غبار، از معادله پیوستگی غبار به دست می آید.
(۲-۱۵)
و معادله تکانهی غبار:
(۲-۱۶)
به طوری که nd1وd به ترتیب اختلال مرتبهی اول چگالی عددی غبار و سرعت سیال غبار است و نیز بنا به معادله پواسون
(۲-۱۷)
به طوری که برای راحتی بار غبار qd0 ثابت فرض شده است. اکنون رابطه پاشندگی را برای امواج DA استنتاج میکنیم. برای این منظور معادلات (۲-۱۵) و (۲-۱۶) را ترکیب میکنیم و رابطه زیر حاصل می شود:
(۲-۱۸)
معادلات (۲-۱۳) و (۲-۱۴) را در معادله (۲-۱۷) جایگذاری میکنیم در نتیجه داریم:
(۲-۱۹)
فرض میکنیم و به قسمیکه و k به ترتیب فرکانس و بردار موج هستند.تبدیل فوریه معادلات (۲-۱۸) و (۲-۱۹) (یعنی نشاندن
=ik ,/t = -i) و از ترکیب آن دو رابطه پاشندگی برای امواج DA حاصل می شود.
(۲-۲۰)
که نتیجه می شود
(۲-۲۱)
به طوری که CD=PdD سرعت DA است. وقتی که>>Tdاز معادله (۲-۲۱) فرکانس موج DA نتیجه می شود.
(۲-۲۲)
برای k22D<< 1داریم:
(۲-۲۳)
کهدانههایغباربهطورمنفیباردارشدهاند. فرکانسامواجDAخیلیکوچکترازفرکانسپلاسمایغبار
است. با بهره گرفتن از معادله (۲-۲۳) میتوان سرعت فاز موج DA(P= / K) را با داشتن پارامترهای غبار و پلاسما برآورد کرد. امواج DA در چندین تجربیات آزمایشاهی مشاهده شده است.[۱۰]
از این رو فرکانسهای موج DA مشاهده شده از مرتبهیHz10-20 هستند، تصاویر ویدئویی از جبهههای موج DA امکان پذیر هستند و آنها را با چشم عادی میتوان دید.
۲-۳-۲ امواج خطی یون صوتی غبار[۱۱]
امواج یون صوتی غبار توسط Silin, Shukla (1992) پیش بینی شده بودند. سرعت فاز امواج DIA خیلی کوچکتر (بزرگتر) از سرعت حرارتی الکترون (سرعت حرارتی غبار و یون) است در اینجا اختلال مرتبهی اول چگالی عددی الکترون مربوط به امواج DIA با معادله (۲-۱۳) داده شده، در حالیکه اختلال مرتبهی اول چگالی عددی یونni1 از معادله پیوستگی تعیین می شود.
(۲-۲۴)