قلمرو تحقیق شامل قلمرو موضوعی، زمانی و مکانی است که بهصورت زیر توضیح داده میشود.
قلمرو موضوعی موردمطالعه تحقیق در حوزه آسیبشناسی سازمانی است و ازجمله آسیبشناسی برونسپاری وظایف سازمانی است وکسانی که بهعنوان مطلع درزمینه برونسپاری در حوزه خدمات و وظایف در شهرداری میباشند مورد سؤال قرار میگیرند، متخصصان و صاحبنظران دانشگاهی با سوابق اجرایی- مشاورهای، مدیران و کارشناسان ارشد خبره شهرداری قم در این خصوص بهعنوان پانل دلفی محسوب میشوند.
در برخی از موارد، محقق ممکن است بخواهد افراد یا پدیدهها را در چندین برهه زمانی بهمنظور پاسخ به یک پرسش پژوهشی موردبررسی قرار دهد. چنین بررسیهایی، بررسیهای دورهای نامیده میشوند؛ یعنی برای پاسخ به سؤال تحقیق دادهها در مورد متغیر وابسته باید در چند برهه از زمان جمع آوری شوند. بررسی مقطعی نوعی بررسی است که در آن دادههای اطلاعاتی یکباره در طی یک دوره چندروزه یا چند هفته یا چند ماه بهمنظور پاسخ به پرسش یک پژوهش جمع آوری میشود. چنین بررسیهایی، بررسیهای مقطعی نامیده میشوند (نیومن[۸۵]، ۲۰۰۵: ۱۴۸).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
موضوع تحقیق حاضر و سؤالهایی که این تحقیق در پی پاسخگویی به آن است، گستره وسیعی از زمان را در برمیگیرد. تحقیق حاضر با تلاش برای یافتن مؤلفهها و ابعاد و شاخصهای اساسی در تدوین آسیبشناسی برونسپاری خدمات شهری در شهرداری قم میپردازد. جستجو و بررسی متون مربوط به ادبیات تحقیق و انجام مصاحبههای اکتشافی از اسفند سال ۱۳۹۲ شروعشده است ولی از جنبه جمع آوری دادههای میدانی، تحقیق حاضر نوعی بررسی پیمایشی (میدانی) است که در مقطع زمانی زمستان ۱۳۹۳ انجامگرفته است.
تحقیق حاضر به لحاظ اینکه قصد دارد از تکنیک دلفی نقاط قوت و نقاط ضعف و تهدیدات و فرصتهای نظام برونسپاری شهرداری قم را شناسایی و رتبهبندی نماید لذا میتوان گفت قلمرو مکانی تحقیق در حوزه شهرداری قم قرار میگیرد.
۵-۳- مقایسه تحقیق حاضر با پژوهشهای قبلی
۱- یک نقطه تمایز کلی تحقیق حاضر با تحقیقات انجامگرفته قبلی این است که علیرغم اینکه در مورد برونسپاری پژوهشهایی صورت گرفته ولی تاکنون در خصوص آسیبشناسی آن در سازمان با وظایف متعدد و درهمتنیدهای مانند شهرداریها موردبررسی قرار نگرفته است.
۲- وجه تمایز کلی دیگر تحقیق حاضر با تحقیقات انجامگرفته قبلی این است که در پرسشنامههای قبلی به تعداد کمی از خبرگان مراجعه شده است ولی در این تحقیق محقق سعی بلیغ در استفاده ازنظر حداقل دو نفر خبره در هر زمینه از محیط موردپژوهش را بکار گرفته است.
۳- وجه تمایز کلی دیگر تحقیق حاضر با تحقیقات انجامگرفته قبلی این است که در تحقیقات قبلی بیشتر هدف شناسایی و امکانسنجی ورود به مقوله برونسپاری میباشد درصورتیکه تحقیق حاضر به مطالعه برونسپاری انجامشده و بررسی نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدهای فراروی سازمان پرداخته است.
۴- در تحقیقات صورت گرفته قبلی در مورد متغیرهای جمعیت شناختی، فقط به ذکر آمار توصیفی اکتفا شده است ولی در پژوهش حاضر محقق با بهره گرفتن از مدل SWOT درنهایت به ارائه راهبردهای عملی منجر شده است.
۵- در تحقیقات صورت گرفته قبلی برونسپاری فقط از یک یا دو منظر موردبررسی قرارگرفته است درصورتیکه در این تحقیق برونسپاری بهصورت یک کل واحد موردبررسی قرارگرفته است.
۵-۴- تحلیل و بحث
نقاط قوت نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم کدماند؟
قوتها در زمره فعالیتهای قابلکنترل مدیریت سازمان هستند که سازمان آنها را به شیوه بسیار عالی انجام میدهد. برای بررسی فرصتها در این پژوهش ۱۱ عامل بهعنوان نقاط قوت نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم موردبررسی قرار گرفت که این عوامل در جدول فوق رتبهبندی شدهاند. با توجه به نتایج حاصله، بیشترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از قوتها به ترتیب اولویت عبارتاند از:
۱- حمایت همهجانبه مجموعه مدیریت عالی سازمان از اجرای برنامههای برونسپاری
۲- جهتگیری نظام برونسپاری در راستای راهبردهای کلان سازمانی
۳- بهبود کیفی خدمات بهواسطه اجرای برونسپاری برخی از فعالیتهای سازمان درگذشته
۴- حمایت همهجانبه مجموعه کارشناسان سازمان از اجرای برنامههای برونسپاری
و کمترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از قوتها عبارتاند از:
۱- آمادگی و قابلیت سازمان ازلحاظ فرهنگی–رفتاری برای اجرای برنامههای برونسپاری
۲- آمادگی سازمان در آموزش اصول و قواعد برونسپاری به شرکت طرف قرارداد از طریق برگزاری دورههای آموزشی.
در تحلیل این سؤال میتوان گفت یکی از عوامل مؤثری که میتواند در کنترل درونی خود سازمان باشد، حمایت همهجانبه مجموعه مدیریت عالی و مجموعه کارشناسان سازمان از اجرای برنامههای برونسپاری میباشد. همچنین همراستای برونسپاری با اهداف کلان سازمان و حمایتها باعث ایجاد تمایل بیشتر بخش خصوصی جهت ورود به فرآیندهای شهرداری میباشد. ضمناً سازمان باید با برگزاری سمینارهای آموزشی کارکنان سازمان را از نظر فرهنگی و رفتاری باسیاست برونسپاری سازمان همراه نماید.
نقاط ضعف نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم کدماند؟
ضعفها در زمره فعالیتهای قابلکنترل درون سازمان قرار میگیرند که سازمان آنها را به شیوه بسیار ضعیف انجام میدهد. برای بررسی نقاط ضعف در این پژوهش ۲۰ عامل که بهعنوان نقاط ضعف موردبررسی قرار گرفت؛ که بیشترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از ضعفها به ترتیب اولویت عبارتاند از:
۱- عدم تسویه مالی بهموقع سازمان با شرکت طرف قرارداد بعد از اجرای برونسپاری.
۲- نبود یک پایگاه اطلاعاتی جامع برای بازخورد و ارزیابی عملکرد فعالیتهای برونسپاری شده قبلی در سازمان.
۳- عدم وجود یک ماهیت و مفهوم مشخص از برونسپاری در سازمان.
۴- فقدان برنامهای مشخص جهت شناسایی و اولویتبندی فعالیتهای سازمانی قابل برونسپاری توسط سازمان.
بود یک پایگاه اطلاعاتی جامع برای بازخورد و ارزیابی عملکرد فعالیتهای برونسپاری شده قبلی در سازو کمترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از ضعف عبارتاند از:
۱- فقدان شفافیت و جامعیت قراردادهای فعالیتهای برونسپاری شده.
۲- عدم امکان جایگزینی سریع شرکت طرف قرارداد جدید از سوی سازمان به دلیل خاتمه یا فسخ قرارداد برونسپاری قبلی.
در تبیین این سؤال میتوان گفت عدم تسویه مالی بهموقع سازمان با شرکتهای طرف قرارداد یکی از چالشهای عمده برونسپاری در شهرداری میباشد که دلیل عمده عدم وجود درآمدهای پایدار برای شهرداری میباشد. همچنین عدم وجود یک مفهوم مشخص از برونسپاری باعث شده که ماهیت کارهای بهصورت دقیق مشخص نگردد. فقدان برنامه مدون جهت شناسایی و اولویتبندی فعالیت سازمان باعث عدم انسجام در برونسپاری فرآیندها میگردد.
فرصتهای فراروی نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم کدماند؟
در پژوهش حاضر، مقصود از فرصتهای، رویدادهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیطی، سیاسی، قانونی، دولتی، فناوری و رقابتی است که میتوانند به میزان زیادی در آینده به سازمان منفعت برسانند. برای بررسی فرصتها در این پژوهش ۱۸ عامل بهعنوان فرصتهای نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم در جدول فوق شناساییشدهاند که بیشترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از فرصتها به ترتیب اولویت عبارتاند از:
۱- آمادگی و تمایل بخش خصوصی برای مشارکت با سازمان در حوزه خدمات فنی، مهندسی.
۲- آمادگی و تمایل بخش خصوصی برای مشارکت با سازمان در حوزه خدمات شهری (توسعه و نگهداری فضای سبز – مدیریت پسماند).
۳- آمادگی و تمایل بخش خصوصی برای مشارکت با سازمان در حوزه سرمایهگذاری.
۴- فراهم بودن زمینه مشارکت بالای بخش خصوصی بهواسطه تنوع خدمات و فعالیتهای سازمان.
۵-موقعیت جغرافیایی ویژه استان قم و نزدیکی آن به پایتخت و کلانشهرها
۶-وجود حمایتهای دولتی و شورای اسلامی شهر جهت اجرای نظام برونسپاری در سازمان
و کمترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از فرصتها عبارتاند از:
۱-تعدد شرکتهای سرمایهگذاری توانمند بخش خصوصی مایل به مشارکت در فعالیتهای برونسپاری در شهر قم
۲-آمادگی و تمایل بخش خصوصی برای مشارکت با سازمان در حوزه خدمات اداری و مالی
در نبین این سؤال میتوان گفت شهرداری قم بهعنوان یکی از گستردهترین سازمانهای عمومی ازنظر حجم و تنوع وظایف آمادگی و تمایل بخش خصوصی جهت ورود به فرآیندهای این سازمان به میزان بالایی وجود دارد. ایجاد بازار کار و بهکارگیری و تربیت نیروی انسانی از سوی بخش خصوصی باعث حمایتهای دولتی و شورای اسلامی شهر از این امر میباشد که میتواند شاخصهای اقتصادی و اجتماعی استان را بهبود بخشد. ضمناً به علت کلانشهر بودن شهر قم و برخورداری از ویژگیهای مذهبی، سیاسی و نزدیکی به پایتخت و کلانشهرهای دیگر یکی از فرصتهای که شهرداری قم با آن مواجه است و بخش خصوصی با گرایش فوق خواستار و ورود به فرآیندهای شهرداری میباشند.
تهدیدهای فراروی نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم کدماند؟
مقصود از تهدیدها، رویدادهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیطی، سیاسی، قانونی، دولتی، فناوری و رقابتی است که میتوانند به میزان زیادی در آینده به سازمان زیان برسانند. برای بررسی تهدیدها در این پژوهش ۸ عامل بهعنوان تهدیدهای نظام برونسپاری خدمات شهری شهرداری قم در جدول فوق شناساییشدهاند که بیشترین میزان تأثیرگذاری در میان عوامل ناشی از تهدیدها به ترتیب اولویت عبارتاند از:
۱- اندک بودن شرکتهای طرف قرارداد در برخی از فعالیتهای قابل برونسپاری سازمان، لذا محدودیت در انتخاب گزینه مناسب در این فعالیتها
۲- مشکلات و موانع شناسایی نشده محیطی تأثیرگذار بر روند اجرایی شدن برونسپاری