مربی بهداشت: مدرک لیسانس
مددکار: مدرک لیسانس
مدیر مدرسه: دارای فوق دیپلم می باشد.
فصل سوم:
درس علوم
نام درس: چگونه می توانیم سالم و قوی بمانیم؟
مقطع تحصیلی: اول ابتدایی
تاریخ: ۶/۱۰/۸۵
ساعت ورود به کلاس: ۸ صبح
مدت جلسه : ۴۵ دقیقه
نام آموزگار: خانم آیین افروز
توضیح درس:
به همراه خانم بهرامی معاون مدرسه وارد کلاس شدم سپس خانم معاون من(کارورز) را به خانم آیین افروز و دانش آموزان معرفی کردند و هدف من را از مراجعه به کلاس آنها تشریح کردند.
من با راهنماییهای خانم آیین افروز با بچه ها آشنا شدم و جایی را برای نشستن در ابتدای کلاس انتخاب کردم و در صندلی که در کنار میز خانم آیین افروز بود نشستم.
در ابتدا معلم با بچه ها سلام و احوال پرسی کرد. و بعد از حضور و غیاب درباره درس قبل سؤال کرد. خانم آیین افروز گفت: بچه ها درس جلسه قبل چی بود و علی گفت: لمس کردن معلم گفت: آفرین علی جان ما در جلسه قبل یاد گرفتیم که با لمس کردن می توانیم بفهمیم که چه چیزهایی نرم و چه چیزهایی زبر هستند. خوب حالا امیر بیا اینجا پسرم و بعد معلم از کمد وسایل یک حوله و یک تکه موکت در آورد و امیر خواست که چشمان خود را ببندد و آنها را لمس کند و بعد از امیر خواست که بگوید کدام نرم و کدام زبر است؟ و امیر گفت: که حوله نرم و موکت زبر است امیر درست جواب داد و خانم آیین افروز او را تشویق کرد و سپس از عادل خواست که چند چیز نرم و چند چیز زبر نام ببرد؟ علی گفت: پوست مادرم نرم است و فرش زبر و خانم آیین افروز گفت آفرین پسرم و بعد همه بچه ها را از اینکه درس قبل را به خوبی بلد بودند تشویق کرد و گفت آفرین پسرای گلم درس جلسه قبل را بلد هستید درس امروز درباره این است که چگونه می توانیم سالم و قوی بمانیم؟
سپس وسایلی مثل توپ و بشقاب و قاشق و قیچی کوچک و ناخن گیر به بچه ها نشان داد که کی می دونه با هر کدام از اینها چه کارهایی می توانیم انجام دهیم؟
علی بلند شد و گفت: با ناخن گیر، ناخن می گیریم که بلند نشه و با توپ هم بازی می کنیم و خانم معلم گفت آفرین علی جان حالا کی می تونه بگه از قیچی چه استفاده ای می کنیم؟ و بعد بچه ها گفتند موهامون رو کوتاه می کنیم تا تمیز باشه. خانم آیین افروز گفت آفرین پسرای گلم حالا کی می تونه بگه که چه کارهایی باعث می شه که ما سالم و قوی بمونیم؟ بچه ها کمی مکث کردند بعد فرزاد گفت غذا خوب بخوریم، تمیز باشیم، آفرین پسرم و بعد معلم او را تشویق کرد.
سپس معلم پرسید که کی می دونه کدام غذاها مقوی هستند؟ علی گفت شیر و گوشت. آفرین علی جان و بعد خانم آیین افروز تصاویری را به بچه ها نشان داد که یکی از آنها شنا کردن و یکی از دست فروش لواشک خریدن را نشان می داد و پرسید کدام یک از این تصاویر به سالم و قوی بودن ما کمک می کنند؟ عادل گفت خانم شنا کردن. من هم شنا کردن را دوست دارم و خانم معلم گفت آفرین عادل جان پس تو همیشه سالم می مانی.
سپس آموزگار از فرزند خواست که به کنار میز معلم بیاید و در مورد چند تصویر حرف بزند. معلم تصویر پسری را که مسواک می زند و دختری را که ورزش می کند و صبحانه می خورد به او نشان داد و از او خواست که هر کدام را تعریف کند؟
فرزاد گفت این پسر مسواک می زنه که دندانش را کرم نخوره و دختر ورزش می کنه و شیر و پنیر می خوره که قوی بشه و خانم آیین افروز او را تشویق کرد.
سپس خانم آیین افروز پای تخته تصویر چند غذای مقوی و چیزهایی که برای سلامتی ضرر دارد مثل پفک، چیپس را می کشد و از نیما می خواهد که دور غذاهای مقوی خط بکشد (تخته مخصوص بچه ها) نیما در ابتدا از این کار خودداری می کرد ولی وقتی اسم تشویق آمد به کمک معلم و بچه ها دور غذاهای مقوی را خط کشید.
بعد از آن خانم آیین افروز خود شروع به توضیح درباره غذاها و کارهایی که باعث می شود که ما سالم و قوی بمانیم کرد و بچه ها هم با دقت گوش می کردند.
خانم آیین افروز گفت بچه ها ما صبحها که از خواب پا می شیم صبحانه می خوریم که خیلی مقوی است چون ما شیر و پنیر و کره و خامه و عسل می خوریم.
بچه ها ما همیشه بعد از خوردن چیزی چه کار می کنیم و بچه ها می گفتند مسواک می زنیم تا دندونمون را کرم نخوره و خراب نشه. و خانم معلم گفت آفرین پسرای گلم.
و بعد خانم معلم از روی تصاویری که در کتاب بود دوباره شروع به درس و تکرار مطالب کرد که همراه با پرسش و پاسخ بود تا مطالب و مفاهیم کاملاً برای بچه ها جا بیفتد و مشخص شود. مثلاً تصاویری از گوشت و مرغ وماهی و شیر و پنیر و عسل نشان داد و گفت که اینها برای بدن مفید و مقوی هستند ولی چیپس و پفک و لواشک به بدن ضرر می رسانند و ما برای اینکه قوی و سالم بمانیم باید از اینها استفاده نکنیم. و بعد تصاویری از مسواک زدن، مو کوتاه کردن و ورزش کردن، لواشک خوردن و پفک خوردن و صبحانه خوردن را روی تخته چسباند و از امیر خواست که بگوید کدام ها مفید و کدام برای سلامتی ضرر دارد و امیر به کمک خانم آیین افروز و نظرهای بچه ها موارد درست را مشخص کرد و معلم او را تشویق کرد.
و بعد خانم آیین افروز در آخر درس دوباره به تکرار مطالب می پردازد و بچه ها همراه او تکرار می کنند و به بچه ها می گوید که هر کس بهداشت را رعایت کند و غذاهای مقوی بخورد و ورزش کند همیشه سالم و قوی می ماند و به هر یک از بچه ها یک قوطی شیر پاستوریزه جایزه می دهد و سپس زنگ می خورد و بچه ها به حیاط می روند.
(در متن منظور از من، کارورز است).
فعالیتهای مربوط به ارائه درس و فعالیت تکمیلی درس:
استفاده از وسایل کمک آموزشی مانند تصاویر و عکس ها و مسواک و قیچی کوچک و توپ و شیر و پنیر و… و سایر چیزهایی که به وسیله آنها در طول مدت تدریس معلم استفاده کرد و برانگیختن حس کنجکاوی دانش آموزان.
معلم درس را به ۷ مرحله تقسیم کرد:
مرحله ۱: پرسش در مورد جلسه قبل
مرحله ۲: توضیح در مورد درس جدید
مرحله ۳: ایجاد انگیزه به وسیله تصاویر و وسایلی مثل توپ و مسواک و شیر و … و فعال بودن و درگیر بودن دانش آموز درحین تدریس
مرحله ۴: استفاده از وسایل کمک آموزشی
مرحله ۵: سؤال از بچه ها درمورد غذای مقوی و کارهایی که به سالم بودن ما کمک می کند.
مرحله ۶: واداشتن بچه ها به فعال بودن در کلاس و انجام فعالیتها
مرحله ۷: توضیح دادن به بچه ها به وسیله شکل های کتاب
مراحل بالا در مدت زمان زیر صورت گرفت:
مرحله اول: ۵ دقیقه
مرحله دوم: ۱۰ دقیقه
مرحله سوم: ۵ دقیقه
مرحله چهارم: ۵ دقیقه
مرحله پنجم: ۵ دقیقه
مرحله ششم: ۱۰ دقیقه
مرحله هفتم: ۵ دقیقه
جمعاً: ۴۵ دقیقه
طرح درس روزانه خلاصه طرح درس روزانه درس علوم اول دبستان
هدفهای کلی درس
آشنایی دانش آموز سال اول ابتدایی عقب مانده ذهنی با مواد غذایی و کارها و فعالیتهایی که به سالم و قوی ماندن ما کمک می کند.