منبع: محاسبات تحقیق
-
- با حرکت از سیستم ارز میخکوب شده نرم به سمت سیستم ارزی شناور، واکنش مثبت تولید نسبت به شوک قیمت نفت کاهش مییابد (واکنش تولید نسبت به شوک قیمت نفت در سیستم ارزی میخکوب نرم، سیستم ارزی میانه و سیستم ارزی شناور به ترتیب ۲۲/۰، ۱۸/۰ و ۱۴/۰ میباشد).
نمودار ۵- ۱۱. مقایسه واکنش تولید نسبت به شوک مثبت قیمت نفت در سناریوهای پیشنهادی
منبع: محاسبات تحقیق
-
- با حرکت از سیستم ارز میخکوب شده نرم به سمت سیستم ارزی شناور، واکنش منفی صادرات کالاها و خدمات نسبت به شوک قیمت نفت افزایش مییابد (واکنش صادرات کالاها و خدمات نسبت به شوک قیمت نفت در سیستم ارزی میخکوب نرم، سیستم ارزی میانه و سیستم ارزی شناور به ترتیب ۴۸/۰-، ۸۶/۰- و ۲۳/۱- میباشد).
نمودار ۵- ۱۲. مقایسه واکنش صادرات کالاها و خدمات نسبت به شوک مثبت قیمت نفت در سناریوهای پیشنهادی
منبع: محاسبات تحقیق
-
- با حرکت از سیستم ارز میخکوب شده نرم به سمت سیستم ارزی شناور، واکنش منفی نرخ ارز حقیقی نسبت به شوک قیمت نفت افزایش مییابد (واکنش نرخ ارز حقیقی نسبت به شوک قیمت نفت در سیستم ارزی میخکوب نرم، سیستم ارزی میانه و سیستم ارزی شناور به ترتیب ۰۰۹/۰-، ۰۱۶/۰- و ۰۲۳/۰- میباشد).
نمودار ۵- ۱۳. مقایسه واکنش نرخ ارز حقیقی نسبت به شوک مثبت قیمت نفت در سناریوهای پیشنهادی
منبع: محاسبات تحقیق
در سیستم ارزی میخکوب نرم زمانی که درآمدهای ارزی نفتی و به تبع آن عرضه در بازار ارز به دنبال وقوع شوک مثبت قیمت نفت افزایش مییابد، پول ملی تقویت می شود و بانک مرکزی برای ثابت نگه داشتن نرخ ارز مجبور است با جمع کردن اضافه ارز در بازار، ریال به بازار تزریق کند که موجبات افزایش تورم و نقدینگی را فرآهم می کند. ضمناً با جمعآوری اضافه عرضه ارز باعث افزایش دارایی های خارجی بانک مرکزی می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
از طرفی در سیستم نرخ ارز شناور با افزایش قیمت نفت و درآمدهای نفتی، عرضه ارز (در جریان تبدیل دلارهای نفتی به پول داخلی) در بازار افزایش یافته و پول ملی تقویت می شود که در این حالت کاهش نرخ ارز حقیقی نسبت به حالتهای قبلی بیشتر میباشد.
با توجه به سناریوهای فوق ملاحظه می شود که با شوک مثبت قیمت نفت در تمامی نظامهای ارزی، نرخ ارز حقیقی کاهش مییابد یا به عبارت دیگر ارزش پول ملی افزایش مییابد. با توجه به اینکه نرخ ارز حقیقی معیاری برای رقابتپذیری میباشد، لذا قدرت رقابتپذیری از بین میرود. گرچه قدرت رقابتپذیری در نظامهای مختلف ارزی، شدت و ضعف دارد، اما آنچه که مشهود است این است که در اقتصادهای نفتی از جمله اقتصاد صادرکننده نفتی ایران با بروز شوک مثبت قیمت نفت، قدرت رقابتپذیری کاهش مییابد. نمودارهای مربوط به صادرات کالاها و خدمات و همچنین تولید کل نیز تایید کننده این موضوع میباشد.
۵-۸- خلاصه و جمعبندی
این فصل از تحقیق به معرفی مدل DSGE طراحی شده به تفصیل اجزای و بخشهای مختلف شامل بخشهای خانوار، بنگاه، دولت و بانک مرکزی و بخش خارجی پرداخته شد. در ادامه پس از استخراج شروط مرتبه اول، مدل به صورت لگاریتمی-خطی درآمد. در ادامه فصل پارامترهای مدل به روش کالیبراسیون محاسبه شدند و بر اساس مقادیر پارامترهای مدل، مقادیر ایستای بلندمدت متغیرها استخراج گردید.
در ادامه ضمن شبیهسازی مسیر متغیرهای درونزای مدل در چهار سناریو پیشنهادی، با بهره گرفتن از چندین گشتاور دقت مدل در برازش رفتار واقعی متغیرهای کلان اقتصادی ایران مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل از عملکرد قابل قبولی برخوردار است و با واقعیتهای اقتصاد ایران سازگار است؛ در ادامه جهت بررسی تأثیر شوکهای قیمت نفت و همچنین شوکهای مارک آپ قیمت کالاهای داخلی و صادراتی از توابع ضربه-واکنش بهره گرفته شد.
در ادامه نتایج حاصل از توابع ضربه-واکنش برای چهار سناریو پیشنهادی شامل هدفگذاری تورم، سیستم ارزی میخکوب شده نرم، سیستم ارزی میانه و سیستم ارزی شناور در نتیجه بروز شوک مثبت قیمت نفت مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج حاصل از شبیهسازی در سناریوهای مختلف ارزی نشان داد که در تمامی سناریوهای پیشنهادی با بروز شوک مثبت قیمت نفت، نرخ ارز حقیقی کاهش و قدرت رقابتپذیری اقتصاد تضعیف می شود؛ به عبارت دیگر قاعدههای پولی انتخابی فارغ از نوع نظام ارزی منجر به از دست رفتن رقابت اقتصادی می شود؛ علی رغم اینکه در نظامهای مختلف شدت و ضعف دارد. با بررسی نتایج بدست آمده پیشنهاد میگردد که درآمدهای حاصل از صادرات نفت وارد سیستم اقتصادی نشود و وارد صندوق ثروت حکومتی[۳۰۸] یا همان صندوق توسعه ملی شود. از مهمترین کارکردهای صندوق توسعه ملی محافظت در برابر نوسانات شدید قیمت نفت و کمک به توسعه اقتصادی از طریق تامین سرمایه گذاری در زیرساختهایی که نیاز به سرمایه ثابت بالایی دارند. طراحی مناسب صندوقهای توسعه ملی و مدیریت صحیح آن به کشورها کمک می کند که از بیثباتی اقتصاد کلان جلوگیری کنند.
-
- فصل ششم
-
- تخمین مدل DSGE برای اقتصاد ایران با بهره گرفتن از روش بیزین
۶-۱- مقدمه
در مرحله آماده سازی داده ها باید بین متغیرهای استفاده شده در مدل و متغیرهایی که در عالم واقع توسط داده ها اندازه گرفته میشوند، مطابقت وجود داشته باشد. به عنوان مثال اگر مدل مورد بررسی یک مدل ادوار تجاری حقیقی باشد که در آن دولت حضور ندارد، در این صورت درست نیست برای اطلاعات مربوط به تولید مدل به تولید ناخالص ملی گزارش شده در حسابهای ملی مراجعه نمود چرا که در این داده ها بخش دولتی نیز حضور دارد.
در مرحله آماده سازی داده ها ابتداً اجزایی از داده ها که در مدل حضور ندارند تا حد امکان از آن ها خارج می شود و سپس با بهره گرفتن از فیلتر هودریک پرسکات جز روند از داده ها جدا می شود و تحلیلها بر روی جز ادواری صورت میگیرد. سپس با بهره گرفتن از تکنیکهای اقتصادسنجی از جمله بیزین مدل ارائه شده مورد بررسی تجربی قرار میگیرد.
در این فصل مدل DSGE طراحی شده برای اقتصاد ایران با بهره گرفتن از روش بیزین برآورد خواهد شد.
ابتداً روششناسی تخمین بیزین مورد بررسی قرار میگیرد، سپس داده ها و توزیعهای پیشین معرفی خواهند شد. در بخش بعدی نتایج تجربی گزارش شده است. قسمت آخر این فصل به خلاصه و نتیجه گیری اختصاص دارد.
۶-۲- روششناسی تخمین بیزین
۶-۲-۱- اقتصادسنجی بیزین
در کار فوق استنباط آماری برای پارامترهای مدل DSGE به وسیله روشهای بیزین انجام شده است. روش آماری بیزین اخیراً محبوبیت زیادی را در مدلسازی اقتصاد کلان کاربردی پیدا کرده است. به منظور بررسی مبانی نظری و روشهای تحلیلی بیزین در مدل DSGE به آن و اسچورفهاید (۲۰۰۷)[۳۰۹] مراجعه شود. در این بخش مراحل اصلی استنباط آماری بیزین برای مدل DSGE مورد بررسی قرار میگیرد.
در مقایسه با رویکرد سنتی برای تخمین و آزمونهای آماری (که تحت عنوان آمار تکراری[۳۱۰] یا آمار مبتنی بر تفسیر فراوانی از احتمال شناخته می شود: در این رویکرد استنباط بر اساس نمونه گیری تکراری مبنای کار میباشد و مدل صحیح شامل مجموعه ای از پارامترهای ناشناخته اما ثابت میباشد)، آمار بیزین پارامترها را ساختارهای ذهنی محقق در نظر میگیرد[۳۱۱].
آمار بیزین بر اساس ترکیب پیشینها (در مورد پارامترهای مدل) با تابع راستنمایی و با بهره گرفتن از داده های واقعی بنا نهاده شده است. تابع راستنمایی پنجرهای را برای بررسی جهان واقعی ارائه می کند[۳۱۲]. آمارهای بیزین از فروض مربوط به نمونه گیریهای تکراری و فرآیندهای تولید داده بر اساس یک مجموعه ثابت از پارامترهای معلوم فاصله زیادی دارد، یعنی دو فرضی که برای رویکرد سنتی بسیار مهم هستند. رویکرد بیزین برای تخمین آماری علوم قابل مشاهده از قبیل علم اقتصاد بسیار مناسب است در حالی که روش سنتی برای علوم آزمایشگاهی مناسب است.
آمارهای بیزین به عنوان فرآیندهای یادگیری شناخته میشوند که در آن داده های قابل مشاهده به منظور محاسبه توزیع پسین و با فرض داشتن تابع راستنمایی و توزیع پیشین مورد استفاده قرار میگیرد ( یک بردار بعدی از پارامترهای مدل میباشد). فرایند یادگیری بر اساس تئوری بیز به صورت زیر میباشد:
(۶-۱)
به منظور استنباط توزیع پسین، عبارت به عنوان یک مقدار ثابت نرمال شده در نظر گرفته می شود. هدف اصلی از استنباط بیزین محاسبه پارامترهای مربوط به تابع توزیع پسین با بهره گرفتن از اطلاعات در دسترس میباشد. تابع توزیع پسین به منظور استنباط فاصلهای و نقطهای در مورد مورد استفاده قرار میگیرد.
به عنوان مثال میتوان را توزیع بتا ( ) در نظر گرفت. با توجه به اینکه میباشد؛ لذا میتوان گفت که توزیع بتا مثبت و محدود است. همچنین میتوان توزیع بتا را به صورت زیر نمایش داد:
که در آن میانگین، واریانس، حد پایین و حد بالا میباشد؛ که در اینجا حد پایین صفر و حد بالا یک میباشد؛ به عبارت دیگر باید ما را به توزیعی برساند که اولاً محدود باشد و ثانیاً مثبت باشد؛ لذا تابع راستنمایی با تابع چگالی پیشین با هم ترکیب میشوند و احتمال اینکه اتفاق بیفتد به شرط اینکه قبلاً رخ داده باشد، بدست می آید که همان تابع چگالی پسین میباشد؛ بنابراین ملاحظه می شود که از اطلاعات حداکثر استفاده شده است.
بنابراین بیزین ترکیب اطلاعات اولیه و تابع راستنمایی است. اگر فرض شود که هیچ اطلاعاتی نداریم یعنی تابع چگالی پیشین برای مقادیر مختلف پارامترها احتمال یکسانی را ارائه کند، در این حالت توزیع مورد نظر یکنواخت است. میتوان نشان داد که ترکیب هر توزیع با توزیع یکنواخت همان توزیع می شود. به عنوان مثال با ترکیب توزیع بتا با توزیع یکنواخت، توزیع بتا بدست می آید. در واقع توزیع یکنواخت مثل عدد ثابت عمل می کند؛ بنابراین میتوان گفت که زمانی که اطلاعات اولیه صفر است، بیزین تبدیل به حداکثر راستنمایی می شود لذا حداکثر راستنمایی حالت خاصی از بیزین است.
حال اگر فرض شود که اطلاعات کاملاً دقیق باشد، یعنی اطلاعات داخل کامل باشد، در این حالت میتوان نشان داد که تابع راستنمایی هیچ نقشی ندارد و از داده ها چیزی استخراج نمی شود. در این حالت بیزین تبدیل به کالیبره می شود.
در ادامه یک بررسی کلی از مراحلی که ساختار تابع راستنمایی برای مدل DSGE را در بر میگیرد، صورت گرفته است.
این مراحل برای مدل چرخههای تجاری حقیقی و تقریب لگاریتم خطی یا تقریب خطی مرتبه اول در اطراف شرایط تعادل پویای اقتصاد نیز درست میباشد.
ارزیابی تابع راستنمایی برای هر مقدار معین و سه مرحله زیر را در بر میگیرد.
اولین مرحله نوشتن مدل اقتصاد کلان تئوریک به عنوان سیستمی از معادلات انتظاری و غیر انتظاری خطی از جمله فرآیندهای تصادفی برونزا میباشد. با فرض بر اینکه یک بردار از شوکهای ساختاری برونزا، یک بردار از متغیرهای درونزا و نیز دلالت بر بردار دیگری از متغیرهای درونزای مدل داشته باشد، مدل DSGE در فرم خطی به صورت زیر نوشته می شود:
(۶-۲)
که در آن یک بردار از نوآوریهای تکنولوژیکی میباشد، یعنی و ماتریس واریانس-کوواریانس آن برابر با میباشد. بردار پارامترهای مدل ( ) در داخل ماتریسهای تا مطابق با مدل تئوریک (۶-۲) قرار دارد.
در مرحله دوم ارزیابی تابع راستنمایی، بایستی سیستم خطی مجموعه معادلات (۶-۲) حل شود. با بهره گرفتن از روش ضرایب نامعین، راه حل زیر برای سیستم (۶-۲) بدست می آید:
(۶-۳)
که در آن ماتریسهای تا (در مجموعه معادلات ۶-۳) تصویر ماتریسهای تا (در مجموعه معادلات ۶-۲) میباشند و بنابراین توابعی از بردار پارامترهای مدل ( ) میباشند.