مرد
کل
زن
مرد
کل
جمعیت فعال
–
–
–
۶۱۸
۶۸۴
۱۳۰۲
جمعیت شاغل
–
–
۸۸۶
۱۴۹
۱۲۸۹
۱۴۳۸
جمعیت بیکار
–
–
۵۸
۵
۳۸
۴۳
مأخذ: طرح هادی روستایی ۱۳۸۵
۴-۳-۳- عوامل جمعیتی
عامل جمعیتی یکی از عواملی است که در بسیاری از تحقیقات انجامشده در کشور از آن بهعنوان مهمترین عامل در اثبات خزش شهری استفادهشده است. روستای فیلستان نیز در راستای فرایند خزش شهری دچار تغییرات چشمگیری بوده است. بهرغم جمعیت ۸۷۰ نفری روستا در سال ۱۳۴۵ جمعیت در سال ۱۳۹۰ به ۴۷۲۵ نفر رسیده است. بیشترین نرخ رشد با نرخ ۶ درصد در سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ اتفاق افتاده است. علاوه بر این همانگونه که در بخش عوامل اقتصادی به آن اشاره کردیم ایجاد و گسترش بازار و تولید محصولات کشاورزی در تمام طول سال زمینه را برای مهاجرپذیر شدن روستای فیلستان فراهم کرده است. این نیروی ارزان معمولا در سکونتگاههای پیرامون روستا ساکن میشوند که به لحاظ تقسیمات سیاسی واداری روستا نیستند و در قالب مزارع سرشماری میشوند به همین دلیل جمعیت این مزارع در حقیقت جزو جمعیت محدودهی روستای فیلستان بهحساب نمیآیند ولی از تمام امکانات و قابلیتهای روستا استفاده میکنند مثلا، جمعیت گلخانههای منطقه در سرشماری ۱۳۸۵ تحت عنوان دامپروری باهری گردآوریشده است ولی در حقیقت این جمعیت جزئی از جمعیت روستای فیلستان محسوب میشوند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
علاوه بر این رشد جمعیت در محدودهی روستاهای حوزهی نفوذ روستای فیلستان باعث شده است فضای بین روستاها از بین رفته و این روستاها به یکدیگر بچسبند.
تصویر شماره (۴-۷): گسترش بافت روستایی و یکپارچه شدن با روستاهای مجاور در محدودهای وسیع
مأخذ: Google Earth, 2015
این ویژگی نیز یکی از ویژگیهایی است که قادرمرزی در خزش شهری بر آن تاکید میکند. همجواری روستاهای گلزار و ارمبویه که در محدودهی بلافصل روستا قرار گرفتهاند و بهنوعی خدمات خود را از روستای فیلستان دریافت میکنند. روستاهای گلزار بالا و پایین با جمعیت ۵۴۵۱ نفر در سال ۸۵ محدودهای بزرگ در شرق فیلستان است که جدایی فضایی غیرقابل تشخیصی با روستای فیلستان دارند در حقیقت نرخ رشد جمعیت را میبایست بر اساس ترکیبی از جمعیت روستاهای بلافصل روستای فیلستان در نظر گرفت این محدوده مجموعا با جمعیت ۱۴۷۱۲ نفر قابلیت بسیار زیادی برای تبدیلشدن به یک شهر را دارا است و در آیندهای بسیار نزدیک با پیوستن این روستاها به یکدیگر باید منتظر تولد یک شهر جدید باشیم. همانگونه که در جدول (۴-۸) مشاهده میکنید نرخ رشد تمام این روستاها نیز بهمانند روستای فیلستان باروی آوردن به اشتغال کشاورزی بر اساس کشت نوین پتانسیل بسیار بالایی برای جذب جمعیت پیداکرده است.
جدول (۴-۸): جمعیت و نرخ رشد روستاهای پیرامون روستای فیلستان در سالهای ۷۵ و ۱۳۸۵
نام روستا
جمعیت سال ۷۵
جمعیت سال ۸۵