۰۰۴/۰
خدمات اجتماعی شخصی و خانگی
۴۴۴/۱
۰۲۶/۰
خدمات عمومی
۳۹۸/۱
۰۱۶/۰
مأخذ: محاسبات محقق
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادها
در فصل پیشین، بر اساس تحلیل پیوندها جایگاه و نقش بخش انرژی در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفت که در این بخش نتایج حاصل از این بررسی ارائه میشود. برخی از نتایج به دست آمده از تحقیق در قالب پیشنهادات ذکر میگردد. بنابراین این فصل از دو بخش تشکیل یافته است. بخش اول شامل نتایج تحقیق بوده و به جهت کاربردی بودن تحقیق، پیشنهادات تحقیق به صورت مستقل در بخش دوم بیان میشود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۱ نتایج تحقیق
همانطور که ملاحظه شد در این تحقیق، نقش و جایگاه بخش انرژی بر اساس شاخصهای پیوندی و با بهره گرفتن از روش نوین «استخراج فرضی» مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق بخش انرژی شامل نفت خام، گاز طبیعی، صنایع تولید فرآوردههای نفتی، سایر فرآوردههای نفتی و کوره کک، برق و گاز است.
بر اساس نتایج حاصل از شاخصهای پیوندی کلی، بخش انرژی پیوند مناسبی با اقتصاد ایران دارد اما در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی از جایگاه مناسبی برخوردار نیست.
ضعف در ارتباط پسین در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی ناشی از سطح بالای تکنولوژی در ایجاد صنایع پاییندستی مرتبط با بخش انرژی بوده و در نتیجه از گستردگی ارتباط در این بخش برخوردار نیست.
در خصوص ارتباطات پیشین، حجم عمدهای از تقاضای محصولات بخش انرژی صرف تقاضای نهایی شده و در نتیجه پیوند پیشین ضعیفی در ارتباط با کل اقتصاد دیده میشود.
در خصوص شاخصهای انتشار و حساسیت که در شناسایی میزان توانمندی بخش اقتصادی در ایجاد تحرک اقتصادی و پاسخگویی به تقاضای نهایی کل اقتصاد استفاده میشود، بخش انرژی در مجموع از قابلیت ایجاد تحرک و توسعه اقتصادی در اقتصاد ملی برخوردار نیست. در ترکیب بخش انرژی، بخش برق و سایر فرآوردههای نفتی و کوره کک قابلیت تحرک اقتصادی دارند اما در خصوص حساسیت در پاسخگویی به تقاضای کل اقتصاد، توانایی لازم فقط در هیچ کدام از اجزاء بخش انرژی مشاهده نمیشود.
تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بخش انرژی در اقتصاد ایران، عملاً ناچیز بوده و بیشترین ارتباط بخش انرژی با بخش صنایع تولید محصولات معدنی غیرفلزی و کمترین ارتباط این بخش با بخش دامپروری و شکار است.
۵-۲ پیشنهادها
نتایج این تحقیق نشان میدهد که بخش انرژی دارای پیوند پسین ضعیفی با سایر بخشهای اقتصادی است، لذا پیشنهاد میشود برای تامین هر چه بیشتر نهادههای این بخش در داخل، سرمایهگذاری در بخشهای تامینکننده نهادههای بخش انرژی صورت پذیرد.
بخش انرژی دارای پیوند پیشین ضعیفی با سایر بخشهای اقتصادی است، لذا پیشنهاد میگردد با شناسایی بخشهای مصرفکننده محصولات بخش انرژی و سرمایهگذاری در این بخشها به جای مصرف نهایی در مصارف واسطه به منظور تولید صورت پذیرد.
همانطور که نتایج تحقیق نشان میدهد، بخش انرژی قابلیت تحرک و پاسخگویی به تقاضای نهایی کل بخشهای اقتصادی را ندارد، لذا پیشنهاد میشود تا در سرمایهگذاریهای آتی برای توسعه اقتصادی کشور موضوع ارتباط بخش انرژی با سایر بخشهای اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
نتایج تحقیق نشان میدهد که تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بخش انرژی در اقتصاد ایران ناچیز است، لذا پیشنهاد میشود در تحقیقات آتی علتهای این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.