تعداد ایستگاههای شاهد،
بارندگی متوسط در ایستگاه ناقص با آمارهای موجود،
: بارندگی متوسط در ایستگاه شاهد و همزمان با آمار ایستگاه ناقص،
: بارندگی در ایستگاه شاهددر سال یا ماه مورد نظر برای تکمیل آمار ایستگاه ناقص میباشند.
۳-۱۰ – ۴- بررسی مشخصات آماری داده ها
پس از برداشت داده های مورد نیاز از روی پرسشنامه ها، ابتدا داده ها به محیط نرم افزاری Excel منتقل، سپس صحت همگنی و کیفیت آنها کنترل گردیده و در نهایت مشخصات آماری داده ها محاسبه گردید.
۳-۱۰ -۵- تهیه نقشه پارامترهای مختلف بارش
پس از اینکه نقاط ایستگاهها روی نقشه پیاده شد، مقادیر طول و عرض جغرافیایی و هر یک از مشخصات بارش از جمله بارش متوسط سالانه، ماهانه، فصلی و روزانه به صورت جداگانه وارد نرمافزار GS+ گردید. در نرمافزار GS+، ابتدا با بهره گرفتن از گزینه های مربوطه دادههایی که نرمال نبودند، نرمالسازی گردیدند. سپس به صورت آزمون و خطا، مقادیر بهینه برای Lag class distance interval وActive lag distance به مناسبترین مدل دست پیدا کردیم.
به دلیل اینکه میانیابیها در نرمافزارهای GIS مانند Arc GIS دقیقتر انجام گشته و خروجیهای بهتری از این نرمافزار حاصل میگردد. پس از به دست آوردن مدلهای مناسب از روی نرمافزار GS+ ، مشخصات مدلها از جمله نوع مدل، روش kriging، دامنه تاثیر(Range parameter)، سقف (Sill)، اثرقطعهای(effect Nugget) و lag class distance interval را در نرمافزار Arc GIS وارد کرده و میانیابی را با بهره گرفتن از روش کریجینگ انجام میدهیم. در نهایت نقشهای از پارامتر مورد نظر بارش، برای کل استان تهیه گردید. به دلیل اینکه روش کریجینگ برای نقاط کوهستانی میانیابی را به خوبی انجام میدهد(عضدی،۱۳۸۶). ما در این تحقیق از روش کریجینگ استفاده نمودیم. در نهایت با محاسبه مقادیر پارامترهای بارش همه نقشهها استخراج گردیدند.
۳-۱۰ -۶- تهیه نقشه پراکنش نقاط زمین لغزش
پس از وارد کردن مختصات جغرافیایی هر نقطه نقشهای از پراکنش نقاط زمینلغزش در محیطGIS تهیه گردید.
۳-۱۰ -۷- محاسبه پارامترهای مختلف بارش در نقاط زمینلغزشها
پس از تهیه نقشهی هرکدام از پارامترهای بارش، نقشه نقاط زمینلغزش را بر روی این نقشه انداخته و در نهایت مقادیر هر کدام از پارامترهای بارش در این نقاط مشخص گردید. که این مقادیر به صورت یک فیلد به جدول توصیفی نقاط لغزشی اضافه گردید.
۳-۱۰ -۸- محاسبه پارامترهای مورفومتریک زمین لغزش
در بررسی پارامترهای مورفومتریک زمینلغزشها، این پارامترها از لحاظ کشیدگی طولی و عرضی، گسترش عمقی مورد بررسی قرار گرفتند که این شاخص های مورفومتری شامل ضریب تغییر شکلزمینلغزش()، ضریب تغییر شکل طولی()، ضریب تغییر شکل عرض و شاخص عمق(۱۰۰.) میباشند. این پارامترها در نرم افزار Excel که در فصل اول به تعریف همه این پارامترهای زمین لغزش پرداخته شد.
۳-۱۰ -۹- بررسی ارتباط بین پارامترهای مورفومتری زمینلغزشها و خصوصیات بارش
۳-۱۰-۹-۱ – آزمون همبستگی
پس از این که میزان بارش و هر کدام از پارامترهای مورفومتری زمین لغزش برای هر کدام از زمینلغزشها مشخص گردید، به منظور تعیین ارتباط بین پارامترهای بارندگی و مورفومتری اقدام به آزمون همبستگی پیرسون بین این مقادیر گردید.
مقدار ضریب همبستگی پیرسون با توجه به رابطه زیر محاسبه می شود:
(۱)
که در آن : میانگین پارامتر مورفومتری و میانگین پارامتر بارش ،: مقادیر پارامتر مرفومتری برای زمین لغزش ام، : پارامتر بارش برای زمین لغزشام و : برابر با تعداد داده ها میباشد. هر چه مقدار R2 به یک نزدیکتر باشد نشاندهنده همبستگی بالای پارامترهای بارندگی و مورفومتری میباشد (فروند[۴۱]،۱۹۹۲). این آزمون با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.
۳-۱۰-۹-۲- تحلیل آماری
با توجه به دامنه تغییرات پارامترهای بارش هر کدام از آنها به طبقات مختلفی تقسیم و متوسط پارامترهای مورفومتری برای هر کدام از طبقات محاسبه و در نهایت نمودارهای مختلف در نرم افزار Excel ترسیم گردید.
فصل چهارم
نتایج
۴-۱- بررسی پارامترهای مختلف بارندگی
در این فصل مقایسه میزان میانگین بارندگی در نقاط مختلف استان مازندران صورت میپذیرد. در عین حال به بررسی تاثیر پارامترهای بارش ایستگاههای مختلف زمینلغزش پرداخته می شود.
مقدار متوسط بارش سالانه طی دوره آماری ۳۵ ساله در نقاط مختلف ایستگاهها محاسبه و نتایج آن به صورت جدول ۴-۱ و ۴-۲ ارائه گردید.
در جدول ۴-۳ نیز بیشترین میزان بارندگی به کمترین میزان بارندگی در ایستگاههای مختلف استان مازندران به صورت درصد ارائه میگردد.
جدول۴- ۱- میانگین ماهانه در ایستگاههای مختلف استان مازندران
نام ایستگاه
فروردین
اردیبهشت
خرداد
تیر
مرداد
شهریور
مهر
آبان
آذر
دی
بهمن
اسفند
کشتارگاه