وضعیت اجتماعی و اقتصادی
وضعیت کالبدی وکیفیت فضایی محله
ضریب همبستگی پیرسن
ضریب همبستگی اسپیرمن
ضریب همبستگی
معنی داری
فراوانی
ضریب همبستگی
معنی داری
فراوانی
۶۵۱٫
۰۰۰٫
۲۵۸
۵۵۶٫
۰۰۰٫
۲۵۸
برای ضریب همبستگی پیرسن و اسپیرمن دو متغیر کیفیت کالبدی و فضای شهری محله گل کوب با وضعیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این محله به ترتیب برابر با ۶۵۱/. و۵۵۶/. و معناداری هر دو برابر با ۰۰۰/۰ به دست آمده است.بنابراین می توان نتیجه گرفت که کیفیت فضای شهری محله گل کوب شیراز با وضعیت اجتماعی و اقتصادی ساکنان این محله ارتباط مستقیم دارد.
۵-۳- سنجش استراتژیک محیطی محدوده بافت محله گل کوب شیراز
شناسایی موضوعات استراتژیک و زمینه های تاثیرگذار بر توسعه و تحولات شهری یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی راهبردی است.با توجه به پیچیده شدن توسعه شهری، تعداد و تنوع شرایط تاثیرگذار در تحولات شهری به خصوص در دهه های اخیر بسیار زیاد شده است.این موضوع سبب شده است تا استفاده از تکنیکی جهت ایجاد نظم و برقراری مناسبات ویژه سایر مسائل استراتژیک جهت دستیابی به نتایج مطلوب ضرورت پیدا نماید.در این میان یکی از روش های اساسی و اثربخش، استفاده از تحلیل استراتژیک swot است که در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
ماتریس سوات از جمله تکنیک هایی است که به طور فزاینده ای برای سنجش وضعیت و تدوین راهبرد به کار گرفته می شود.به طور کلی ماتریس سوات یک چارچوب مفهومی است که برای شناسایی و تحلیل تهدیدها و فرصت ها در محیط خارجی یک سیستم و بررسی قوت ها و ضعف های درونی آن به کار گرفته می شود.عوامل محیط درونی در قالب نقاط قوت و نقاط ضعف و عوامل محیط بیرونی نیز به دو دسته فرصت ها و تهدیدها طبقه بندی می شوند.
برای کاربرد این تکنیک باید با توجه به شرایط و ماهیت پدیده و شناختی که از مرحله مطالعات پایه حاصل شده است، فهرستی از عوامل در قالب ماتریس سوات امکان دستیابی به راهبردها،خط مشی ها و اقدامات مشخص را از طریق ترکیب و تعامل فرصت ها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف با یکدیگر فراهم می سازد.
البته تاکید اولیه بر روی حصول راهبردها است اما این ترکیب می تواند به توسعه هط مشی های لازم برای اجرای راهبردها ، به طور خاص تر اقدامات حیاتی از طریق خط مشی ها منجر گردد.با توجه به اینکه محله گل کوب به عنوان قسمتی از کل یک شهر تحت تاثیر شرایط درونی خود و شرایط محیطی یا بیرونی (که شهر و منطقه بیرونی آن را در بر می گیرد) قرار دارد، این شرایط به دو دسته شرایط بیرونی کلان که تاثیرات غیرمستقیمی بر محدوده می گذارند و شرایط درونی خرد که تاثیرات مستقیم بر تحولات حوزه می گذارند ، تفکیک شده است.
نتایج حاصل از مطالعات وضع موجود در قالب عوامل درونی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل بیرونی(فرصت ها و تهدیدها) استخراج و تدوین می شوند. این نتایج در قالب موضوعات کلان موثر بر حوزه بررسی می شوند. این موضوعات شامل موارد زیر می شوند:
۱-زیست محیطی۲-اجتماعی۳-اقتصادی۴-کالبدی۵-حمل و نقل۶-سیما و منظرشهری
۵-۴- نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای محدوده مورد مطالعه
۵-۴-۱-نقاط قوت:
* رونق بازار مسکن طبقه متوسط مرکز شهر شیراز و نوسازی تعدادی از املاک مسکونی طی ۱۵ سال گذشته
* وجود اراضی وسیع صنعتی و کارگاهی مجاور خیابان . امکان تخصیص آنها به اراضی ذخیره نوسازی و خدمات شهری
* فضاهای سبز و باغات خصوصی قابل تبدیل به کاربری فراغتی
* دسترسی آسان به مراکز عمده کار و فعالیت شهر شیراز (بازار، درمانگاه و …)
۵-۴-۲-نقاط ضعف:
* سطح نسبتاً پایین درآمد ساکنین منطقه و فقدان امکان مشارکت در هزینه های عمرانی
* سطح نازل درآمد شهرداری منطقه و عدم امکان برقراری عوارض و مالیاتهای جدید به دلیل سطح درآمد منطقه
* فشردگی و فرسودگی بافت مسکونی در منطقه
* ساخت و سازهای مناسب در قطعات بسیار کوچک زمین
* فقدان دسترسی و نامناسب بودن آن در بافت های مسکونی و مسائل ایمنی ناشی از آن