شکل ۲-۹: مدل چند ورودی یک نرون
باید خاطر نشان ساخت که در نمایش ماتریسها دومین اندیس، مبدأ سیگنال ورودی نرون را نشان میدهد و اندیس اول به شماره خود نرون اشاره می کند.
فرم خلاصه شده نرون چندورودی را در شکل۲-۵ نشان داده شده است. همانگونه که در شکل مشاهده می شود. بردار ورودی P با یک ستون عمومی در منتها الیه سمت چپ نمایش داده می شود. ابعاد P در زیر آن R×۱ مشخص شده است. این نماد نشان دهنده آن است که بردار ورودی P دارای R عنصر است. بردار P در یک ماتریس W با R ستون ضرب می شود. مقدار ثابت ۱ به عنون یک ورودی به نرون اضافه شده و در جمله اسکالر بایاس b ضرب می شود ورودی n به تابع f اعمال شده و خروجی مربوطه به وجود می آید. a عملا نشاندهنده شبکه تکنرونی است و در این حالت یک اسکالر با ابعا د ۱×۱ است .
شکل ۲-۱۰: فرم ساده شده نرون با R ورودی
۲-۱۰-۲- ساختار شبکه های عصبی
باید توجه داشت که معمولا حتی یک نرون با تعداد ورودیهای زیاد نیز به تنهایی برای حل مسائل فنی مهندسی کفایت نمیکند مثلاً برای مدلسازی نگاشتهایی که دارای دو خروجی هستند احتیاج به دو نرون داریم که به طور موازی عمل کنند. دراین حالت یک لایه خواهیم داشت که از اجتماع چند نرون تشکیل شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۱۰-۲-۱- شبکه تک لایه
یک شبکه تک لایه با S نرون درشکل ۲-۶ نشان داده شده است. توجه داریم که هر یک از ورودی ها به همه نرونها متصل شده است ماتریس W در این حالت دارای S سطر و R ستون میباشد. همانگونه که از شکل پیداست لایه ها شامل ماتریس وزن، جمعکنندهها، بردار بایاس b (دارای S عنصر ) و تابع تبدیل f هستند.
شکل ۲-۱۱: شبکه تک لایه با S نرون
۲-۱۰-۲-۳- شبکه های چند لایه
یک شبکه می تواند شامل چندین لایه باشد که هر لایه دارای یک ماتریس وزن W ، یک بردار بایاس b و یک بردار خروجیa میباشد. جهت تمایز متغیرهای فوق و اینکه کدام متغیر به کدام لایه تعلق دارد نیاز داریم که علامت دیگری را هم به متغیرهای فوق تخصیص دهیم. از این رو از بالانویس برای مشخص نمودن لایه استفاده میکنیم. بنابراین ماتریس وزن برای لایه اول را با W1 مشخص میکنیم. با به خاطر سپردن این نماد، یک شبکه پیشخور سه لایه را میتوان به شکل ۳-۷ ترسیم نمود. همانگونه که از این شکل پیداست تعداد R ورودی، تعداد S1 نرون در لایه اول، تعداد S2 نرون در لایه دوم و تعداد S3 نرون در لایه سوم موجود است. همچنین در لایه های مختلف توابع محرک مختلف داریم.
شکل ۲-۱۲: شبکه پیشخور سه لایه
لایهای که خروجی آن خروجی شبکه عصبی پیشخور باشد به لایه خروجی موسوم است. لایه های دیگر به لایه های میانی[۳۱] موسوماند. شبکه موجود در شکل ۲-۷ دارای دو لایه میانی است. در اینجا لایه خروجی با ماتریس وزن W3 ، بردار بایاس b3 و تابع محرک f3 مشخص می شود. لایه میانی اول با ماتریس وزن W1، بردار بایاس b1و تابع محرک f1 و لایه میانی دوم با ماتریس وزن W2 بردار بایاس b2و تابع محرک f2 مشخص میشوند. به چنین شبکه ای شبکه پیشخور[۳۲] گفته می شود.
شبکه های عصبی چند لایه دارای توانایی بیشتری نسبت به شبکه های عصبی تکلایه هستند. میتوان ثابت کرد که شبکه های عصبی پیشخور دو لایه با توابع زیگموئید در لایه اول قادرند هر تابعی را با دقت دلخواه تقریب بزنند. در حالی که شبکه های عصبی تکلایه از چنین توانایی برخوردار نیستند.
توپولوژیهای شبکه ها و چگونگی ارتباط آنها با هم شبکه های مختلف را ایجاد کرده است. در ادامه چند نوع از شبکه های معمول را بیان میکنیم.
۲-۱۰-۲-۳- شبکه پرسپترون
شکل ۲-۱۳ یک نرون پرسپترون را نشان میدهدکه دارای تابع Hard limit است. شبکه های پرسپترون پایه معمولا یک لایه هستند. روش آموزشی که در این ساختار استفاده می شود، به قانون یادگیری پرسپترون معروف میباشد. شبکه های پرسپترون مخصوصا برای مسائلی چون دستهبندی الگوها مناسب است و معمولا شبکه هایی سریع و مناسب در این زمینهاند. این شبکه ها از نوع شبکه های پیشخور هستند.