با توجه به آنچه گفته شد درواقع تناسب بین هزینهها و سطح فعالیت بهگونهای که در مدل سنتی هزینهیابی عنوان میشود همیشه برقرار نیست و برآورد رفتار هزینه بدون در نظر گرفتن رفتار چسبندگی هزینهها گمراهکننده خواهد بود. آگاهی از رفتار هزینه برای حسابداران، محققین و تمام کسانی که با حوزه مدیریت در ارتباطاند و تغییرات در هزینهها را برحسب تغییرات در درآمد ارزیابی میکنند، دارای اهمیت است. استنباط مدیریتی از این تحلیل این است که چسبندگی هزینه قابلتشخیص و کنترل است. مدیران باید دلیل خود را برای چسبندگی هزینه از طریق توجه به حساسیت تغییرات هزینه به نسبت کاهش حجم، ارزیابی کنند و ظرفیت واکنش شرکت را در برابر کاهش تقاضا برای کالاها یا خدمات افزایش دهند. این امر به بهبود فرایند پاسخگویی کمک میکند. با مشخص کردن چسبندگی هزینه، صاحبان شرکت میتوانند تحلیل کنند که آیا مدیران باعث وارد آمدن هزینه برای بنگاه میشوند (مدیروس و کاستا، ۲۰۰۴).[۷]
همچنین طبق یک تحلیل سنتی افزایش نامتناسب هزینهها نسبت به فروش یک نقطهضعف کنترلی مدیریت در نظر گرفته میشود که این تحلیل ممکن است گمراهکننده باشد زیرا اگر هزینهها چسبنده باشند با افزایش فروش متناسب با آن حرکت میکنند درحالیکه با کاهش فروش متناسب با آن کاهش پیدا نمیکنند این در حالی است که حسابرسان به طرز مشابهی به هنگام اجرای رویههای تحلیلی فرض میکنند که هزینهها متناسب با نوسانات فروش تغیر میکند؛ بنابراین درک بهتر از نحوه تغیر هزینهها نسبت به نوسانات فروش برای حسابرسان در بهبود اجرای رویههای تحلیلی راه گشا خواهد بود.
با توجه به نکات فوق بررسی و مطالعه بیشتر در خصوص چسبندگی هزینهها لازم به نظر میرسد
ﺿﺮورت دارد ﺑﺎ اﻧﺠﺎم ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺣﺎﺿﺮ ﺷﻮاﻫﺪی به دست آﯾﺪ ﺗﺎ ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻓﺮاروی ﻣـﺪﯾﺮان موردبررسی ﻗـﺮار ﮔﯿـﺮد. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺗﻌﻤﻖ در ﻣﻮرد ﻧﮑﺎت زﯾﺮ اﻫﻤﯿﺖ ﻣﻮﺿﻮع را ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ میکند:
۱- تأثیر دارایی و بدهی و جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی بر چسبندگی هزینهها
۲- بهروز بودن موضوع چسبندگی هزینهها در مقایسه با پژوهشهای دیگر.
۳-هیچ تحقیق داخلی تاکنون به بررسی و شناسایی رابطه بین دارایی و بدهی و جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی بر چسبندگی هزینه در شرکتهای فعال پذیرفتهشده در بورس تهران نپرداخته است. این پایاننامه برای اولین بار به شناسایی رابطه بین دارایی و بدهی و جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی بر چسبندگی هزینه در شرکتهای فعال پذیرفتهشده در بورس تهران میپردازد. فلذا این موضوع بدین شکل اولین بار در این تحقیق صورت میگیرد.
اهداف تحقیق
ارزش و اعتبار قوانین هر علم و تحقیقی به روششناختی که در آن بکار میرود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق میباشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی موردنیاز استفاده کنندگان مؤثر باشد و همچنین زمینهساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد. اهداف این تحقیق بهصورت به شرح زیر میباشد.
اهداف تحقیق حاضر بر اساس تقسیمبندی اهداف به اهداف اصلی و فرعی به شرح زیر قابلطبقهبندی میباشد:
هدف اصلی:
تعیین رابطه بین دارایی، بدهی، جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق.
اهداف فرعی:
-
- تعیین رابطه بین دارایی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق.
-
- تعیین رابطه بین بدهی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق.
-
- تعیین رابطه بین جریان نقدی آزاد با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق.
-
- تعیین رابطه تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق.
سؤالات تحقیق
سؤال اصلی:
چه رابطهای بین دارایی، بدهی، جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
-
-
-
- چه رابطهای بین دارایی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق وجود دارد؟
-
- چه رابطهای بین بدهی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق وجود دارد؟
-
- چه رابطهای بین جریان نقدی آزاد با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق وجود دارد؟
-
- چه رابطهای بین تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق وجود دارد؟
-
-
فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین دارایی، بدهی، جریان نقدی آزاد و تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق رابطه وجود دارد.
فرضیات فرعی:
-
-
-
- بین دارایی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق رابطه وجود دارد.
-
- بین بدهی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق رابطه وجود دارد.
-
- بین جریان نقدی آزاد با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق رابطه وجود دارد.
-
- بین تولید ناخالص داخلی با چسبندگی هزینه در شرکتهای قلمرو تحقیق رابطه وجود دارد.
-
-
روش پژوهش
روش تحقیق از جهت هدف: با توجه به اینکه در این تحقیق از مدلها، روشها و نظریههای موجود در راستای حل مسئله یا بهبود وضعیت هستیم، بنابراین تحقیق فوق از جهت هدف، کاربردی است.
روش تحقیق از جهت روش استنتاج و گردآوری دادهها: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه علمی انتخاب شده است، بنابراین از جهت روش استنتاج استقرایی است.