۱-۱۱-۲- مواجهات شغلی
تحقیقات نشان داده که مواجهات شغلی می تواند به طور مستقیم یا غیر مستقیم روی نتایج IVF تاثیر گذارد. آلودگی های محیطی از جمله آلودگی هوا و آلودگی هایی که توسط کارخانجات تولید شده است، منجر به تولید مواد و محصولات اکسیداتیو فعال می شود که از آن جمله می توان به افزایش فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و جیوه یا آلاینده های کشاورزی مانند سموم اشاره کرد. بنابراین ، این آلودگی ها می توانند بر نتایج IVF تاثیر گذارند(Gate, Paul, Ba, Tew, & Tapiero, 1999).
از عوامل دیگر می توان به استرس های دمایی اشاره کرد. دمای بیضه به طور معمول کمتر از دمای بدن است، شرایط شغلی مانند نانوایی، رانندگی و مانند این می تواند باعث استرس گرمایی شود. بنابراین ، این امر منجر به از دست رفتن سلول های جنسی و کاهش اسپرم و نیز کاهش سلامت DNA و نقص بسته بندی کروماتین و سقط زودرس جنین شود(Banks, King, Irvine, & Saunders, 2005; Zhu & Setchell, 2004).
۱-۱۱-۳- داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی
شیمی درمانی و رادیوترپی باعث افزایش آسیب DNA اسپرم می شود. در این بیماران علاوه بر افزایش میزان آسیب DNA به علت شیمی درمانی، آندوکرینی بیضه نیز تحت تاثیر قرار گرفته و منجر به آزواسپرمی می شود. در این بیماران انجماد اسپرم پیشنهاد می گردد(Howell & Shalet, 2005).
۱-۱۱-۴- سن
از دیگر عواملی که می تواند بر قطعه قطعه شدن DNA اثر گذارد ، سن است. تحقیقات نشان داده است که در افراد مسن میزان قطعه قطعه شدن DNA و سقط های خود به خودی افزایش می یابد(Kleinhaus, et al., 2006).
۱-۱۲- تکنیکهای بررسی ساختار کروماتین
میزان موفقیت تکنیک باروری به سلامت کامل تخمک و اسپرم وابسته است. در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی تحقیقات زیادی در زمینه لقاح و تحریک تخمکگذاری به انجام رسید، ولی در مردان فقط به وجود اسپرم اشاره شد و تحقیقات زیادی در مورد سلامت و عملکرد آن صورت نگرفت.
با پیشرفت تکنیک ICSI[62] نقش اسپرم در تکامل و تکوین جنین مشخص شد. تحقیقات زیاد در این راستا منجر به بررسی تستهای عملکردی اسپرم و ارتباط آنها با باروری شده است. وضعیت کروماتین اسپرم از جمله مباحثی است که بیشتر به آن پرداخته شده، زیرا اسپرم نه تنها در فعالسازی تخمک مؤثر است، بلکه نیمی از ژنوم نسل آینده توسط اسپرم منتقل می شود و سلامت آن، جهت تکوین جنینی اهمیت بالایی دارد. در این میان بررسی سلامت DNA اسپرم از اهمیت خاصی برخوردار است که از دلیل اهمیت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱)وجود رابطه معکوس بین پارامترهای اسپرم و آسیب DNA
۲) افزایش آسیب DNA در افراد نابارور
۳) وجود رابطه معکوس بین میزان لقاح و آسیب DNA
۴) افزایش سقط در بیماران با آسیب DNA بالا.
لذا، با توجه به اهمیت سلامت DNA اسپرم در باروری در این قسمت به روشهای بررسی ساختار کروماتین پرداخته می شود.
۱-۱۲-۱- روشهای تعیین آسیب DNA اسپرم انسان
صرف نظر از نحوه ایجاد آسیب در DNA، روشهای متفاوتی جهت تشخیص میزان این آسیبها وجود دارد. برای ارزیابی آسیب DNA اسپرم دو روش مختلف در نظر گرفته شده است:
۱)روشی که شکستگیهای DNA را هم به صورت تک رشته یا دو رشته تعیین می کنند. روش TUNELاست و، لازم به ذکر است که شکستگی در DNA حساسیت DNA را به دناتوره شدن افزایش میدهد.
۲) روشهایی که سلامت کروماتین اسپرم را با اندازه گیری حساسیت کروماتین و مخصوصاً DNA نسبت به دناتوره شدن تحت تیمارهای خاص ارزیابی می کند. مانند SCSA، [۶۳]CMA3، [۶۴]DBD-FISH، Comet و [۶۵]SCD. تستهای دیگری نیز برای ارزیابی کروماتین اسپرم وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
۱-۱۲-۱-۱- تست TUNEL
این روش در ابتدا برای تشخیص جمعیت اسپرمهای دچار آپوپتوز در نمونههای انزالی به کار برده شد. در این روش شکستها در یک یا دو رشته DNA قابل تشخیص است. در این روش نوکلئوتیدهای نشاندار شده، نوکلئوتیدهای انتهایی رشته DNA شکسته شده را مورد هدف قرار می دهند. این واکنش توسط یک پایانه ترانسفرازی کاتالیز می شود که دی اکسید یوریدین تغییر یافته را با بیوتین یا Digoxigenin در پایانه OH 3′ از رشتهای که شکسته شده، ترکیب می کند. سپس نوکلئوتیدهای تغییر یافته توسط آنتی بادی فلور سنت نمایان میشوند. نوکلئوتید مستقیماً با فلئوکروم نشاندار می شود. جهت تشخیص فلورسنت در اسپرمها میتوان از میکروسکوپ فلورسنت یا از دستگاه فلوسایتومتری استفاده کرد. رنگ فلورسنت مشاهده شده در هر اسپرم، نشانگر شکستگی در رشته یا رشته های DNA است(EI, et al., 2007) .
۱-۱۲-۱-۲- روش DBD-FISH
این روش که زمان زیادی از ابداع آن نمیگذرد بیشتر در فعالیتهای تحقیقاتی کاربرد دارد. جهت تشخیص و بررسی میزان شکستگیها در DNA اسپرم ابتدا ساختار DNA را با تغییر غلظت PH دناتوره کرده و سپس با مواد قلیایی باعث جدا شدن محلهای شکسته شده از یکدیگر در ساختار DNA می شود. پس از دناتوره شدن و خارج شدن پروتئینها با بهره گرفتن از محلول لیز کننده، تکرشته های شکسته شده با پروب DNA هیبرید میشوند. با بهره گرفتن از این روش میتوان میزان شکستگی DNA را به صورت شاخص DNA fragmentation بیان کرد. همانند روش قبل، این روش جهت استفاده کلینیکی مناسب نیست. همچنین این روش تنها روشی است که ارزیابی آسیب را، سلول به سلول، در جایگاهی از توالی خاص DNA انجام میدهد(Fernández & Gosálvez, 2002).
۱-۱۲-۱-۳- روش Comet
یکی دیگر از روشهای مفید جهت بررسی آسیب DNA در یک یا دو رشته آن، روش Comet است. پیش از این برای انجام این روش از شرایط بافری خنثی برای شکستگیهای دو رشته DNA استفاده میشد. سپس با کمی تغییرات از بافر الکتروفورز قلیایی جهت بالا بردن حساسیت DNA یک و دو رشتهای نسبت به شکستگیها استفاده شد. با بهره گرفتن از این روش میتوان علاوه بر تشخیص انواع مختلف فراگمنتاسیون DNA، مانند نکروز و آپوپتوز، میزان شکستگیها را نیز تشخیص داد. اساس این تکنیک شناسایی شکستگیها در یک یا دو رشته DNA با بهره گرفتن از دستگاه الکتروفورز است(Duty, et al., 2002).
۱-۱۲-۱-۴- رنگآمیزی CMA3
کرومومایسین A3(CMA3) به عنوان یک رنگ فلورسنت در تحقیقات سیتو ژنتیک استفاده می شود. با بهره گرفتن از این رنگآمیزی میتوان به صورت غیر مستقیم ساختار کروماتین را مورد بررسی قرار داد. این ترکیب جهت اتصال به شیار بزرگ در ساختار DNA با مولکول پروتامین رقابت می کند. بنابراین، این تکنیک مشخص کننده نقص در بستهبندی کروماتین (کمبود پروتامین)، بلوغ هسته و متراکم شدن هسته است. نتایج مطالعات مختلف نشان داده که ارتباط معنیداری بین کمبود پروتامین بررسی شده به روش رنگآمیزی CMA3 در اسپرم و میزان لقاح در بیماران کاندیدا ICSI و IVF وجود دارد(Iranpour, Nasr-Esfahani, Valojerdi, & Taki Al-Taraihi, 2000).
شکل ۱-۲- ارزیابی آسیب DNA توسط: A.TUNEL, B.COMET, C.CMA3
۱-۱۲-۱-۵- تکنیک SCSA
اساس این روش وجود حساسیت ساختار کروماتین و DNA هنگام مواجه با اسید و ویژگیهای متا کروماتیک آکریدین اورانژ است. این فلوروکروم به عنوان یک منومر بین دو زنجیره DNA قرار میگیرد و زمانی که DNA طبیعی است رنگ سبز و زمانی که فلوروکروم با تک رشتهای DNA ترکیب شود، رنگ قرمز-نارنجی از خود ساطع می کند. اسپرمهای رنگ گرفته توسط فلوسایتومتری مشخص میشوند. محققان در مطالعات بالینی بیشتر از این روش استفاده می کنند، با به کارگیری این روش میتوان میزان موفقیت باروری را در افراد مشخص کرد(Evenson, Larson, & Jost, 2002).
۱-۱۲-۱-۶- تست SCD
یکی دیگر از روشهایی که اخیراً جهت بررسی آسیب DNA اسپرم به کار گرفته شده است، روش پراکندگی کروماتین اسپرم[۶۶] است که اساس آن شبیه تکنیک SCSA و بر اساس مستعد بودن شکستیهای DNA جهت تخریب در هنگام مواجه با اسید است. وجود آسیب در DNA اسپرم با بهره گرفتن از وجود هالههای کروماتین خارج شده از تراکم در اطراف هسته اسپرم تشخیص داده می شود. از مزایای این روش، آسان، مقرون به صرفه و حساس بودن است. هر چند نتایج کلینیکی این تکنیک مورد بررسی قرار نگرفته ولی به نظر میرسد که میتوان از آن به صورت معمول در آزمایشگاههای آندرولوژی استفاده کرد(Fernandez, et al., 2003).
شکل۱-۳- تست SCD
۱-۱۲-۱-۷- رنگآمیزی آکریدین اورانژ
استفاده از رنگ متا کروم آکریدین اورانژ یکی دیگر از روشهای بررسی آسیب DNA اسپرم است. اساس این تکنیک مانند SCSA است. مشکل اساسی این تکنیک متغیر بودن مشاهدهگر برای تشخیص رنگ فلورسنت بین سبز و نارنجی است که احتمالاً یک سری رنگهای حد واسط با یک حساسیت متفاوت برای دناتوره شدن اسپرم وجود دارد(Nasr-Esfahani, Razavi, & Mardani, 2001) .
۱-۱۲-۱-۸- رنگآمیزی تولوئیدین بلو
تولوئیدین بلو یک رنگ متا کروم مرتبط با هسته اسپرم و کروماتین آن است. این رنگ پس از اتصال به کروماتین غنی از هیستون سرشار از لیزین، بنفش پررنگ می شود. در صورتی که اگر به کروماتین غنی از پروتامین اتصال یابد آبی کمرنگ میگردد. این رنگآمیزی جهت بررسی میزان بلوغ هسته و تراکم کروماتین به کار میرود. این تست ساده، کم هزینه و با میکروسکوپهای معمولی قابل اجراست(Krzanowska, 1982) .
۱-۱۳- روش مهاجرت اسپرم[۶۷]
این روش قدیمیترین روش جداسازی اسپرم است که به طور معمول مورد استفاده قرار میگیرد. تکنیک اولیه که توسط ماهادوان و بیکر(Mahadevan & Baker, 1984) در سال ۱۹۸۴ شرح داده شد، هنوز هم به طور گستردهای در آزمایشگاههای IVF کاربرد دارد. استفاده از این تکنیک در بیمارانی با پارامترهای اسپرمی نامناسب محدودیت دارد، اما برای افرادی با اسپرم طبیعی، روش استاندارد و قابل اعتمادی است(Henkel & Schill, 2003). اساس روش Swim up بر پایه حرکت فعال و پیشرونده اسپرم از رسوب اسپرم به قسمت فوقانی محیط شستشو است. در این روش بیشتر از ۹۰ درصد اسپرمهای جدا شده حرکت داشته و از لحاظ مورفولوژی، طبیعیتر از نمونه قبل از شستشو است. همچنین در میان اسپرمهای جدا شده، سلولهای دیگر مانند سلولهای زاینده و گلبولهای سفید وجود ندارد. بازده این روش، وابسته به حرکت اسپرمها در مایع منی است(Henkel & Schill, 2003) ولی نتیجه به دست آمده به تعداد آزمایشگاهها متفاوت است، چرا که در نتیجه این روش ، عواملی مانند دفعات سانتریفیوژ، نوع محیط کشت مورد استفاده، زمان انکوباسیون و . . . دخالت دارد.
۱-۱۴- روش سانتریفیوژ شیب غلظت[۶۸]
در این روش، جداسازی اسپرمها بر اساس جرم حجمی آنها در هنگام سانتریفیوژ صورت میگیرد. ابتدا ۲ لایه مجزا از هم با غلظت متفاوت از ماده جدا کننده (Gradient) را در لولههای مخصوص تهیه کرده و سپس منی مایع شده بر لایه های Gradient قرار میگیرد. این لایه های گرادیانت از دانه های سیلیس پوشیده شده با PVP یا مولکولهای دیگر با نامهای تجاری متفاوت مانند پرکول، پیور اسپرم، و … تهیه می شود. با انجام سانتریفیوژ اسپرمهای زنده که دارای جرم حجمی بیشتری هستند (نسبت به اسپرم مرده) با سرعت بیشتری به طرف انتهای لوله حرکت می کنند. در صورتی که سلولهایی مانند سلولهای زاینده، گلبولهای سفید و باکتری که جرم حجمی کمتری دارند، آهستهتر حرکت کرده و ما بین لایه های فوقانی قرار میگیرند. با رعایت سرعت و دور چرخش سانتریفیوژ، میتوان به راحتی اسپرمهای زنده، دارای جرم حجمی بالا و اسپرمهای بالغ را از اسپرمهای مرده و یا دیگر سلولها جداسازی کرد. خلوص شیمیایی و کیفیت لایه های به کار رفته در این روش می تواند بر ساختار اسپرم تأثیر مثبت یا منفی بگذارد(Henkel & Schill2003).
فصل دوم
مواد و روش ها
۲-۱-مواد و وسایل مورد نیاز
۲-۱-۱-وسایل مورد نیاز
۱-هود بهداد، ایران
۲-هود کلاس دو Luminar Flow
۳-انکوباتور(CO2 ۵%، ۳۷ درجه سانتی گراد، رطوبت ۹۵%) Memmert، آلمان
۴-انکوباتور (۳۷ درجه سانتی گراد) بهداد، ایران
۵-میکروسکوپ نوری Olympus، ژاپن
۶-ترازو با دقت۰۰۰۱/۰ گرم Scaltec، سوئد
۷-MAKLER COUNTING CHAMBER
۸-سمپلر ۱۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۱۰۰۰ میکرولیتر Barand، آلمان
۹-دستگاه شمارش سلول (سل کانتر)
۱۰-تایمر دقیق
ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی در مورد بررسی میزان آپوپتوز و قطعه قطعه شدن DNA اسپرم … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین