نخود فرنگی
۱۰-۱۲۰
خیار
۲۰-۳۰۰
سبزیهای ریشهای و غدهای
لوبیا
۸۰-۸۲۲
هویج
۳۰-۸۰۰
ترب و تربچه
۲۶۱-۱۱۸۶
کلم قمری
۲۰۰-۱۷۰۰
سبزیهای برگی
چغندر سالادی
۱۵۰-۵۶۹۰
کلم چینی
۴-۲۴۰۰
کاهو پیچ
۳۸۲-۳۶۲۰
اسفناج
۳۴۵-۳۸۹۰
۱-۹-۳ اثر کود
مقدار کود، نوع کود، سرعت آزاد شدن و روش استفاده کود بر تجمع نیترات در گیاه تأثیر میگذارند. بنابراین باید از مصرف زیاد کودهای نیتروژندار اجتناب کرد و بیشتر از کودهای آمونیومی یا کُندرها استفاده شده و کود را متناسب با مرحله رشد و موقعی در اختیار گیاه قرار داد که به آن نیاز دارد.
۱- ۱۰ خطرات نیترات برای انسان و دام
در صورت ورود بیش از حد نیترات به بدن انسان و دام از طریق آب آشامیدنی و غذا میتواند باعث اختلالاتی در آنها شود.
۱-۱۰- ۱ خطرات نیترات برای انسان
مهمترین بیماری انسان و دام در اثر نیترات زیاد در آب یا غذا، بیماری متاهموگلوبینمیا است (سلف, ۱۹۹۲). در این بیماری نیترات در دستگاه گوارش احیاء شده و تولید نیتریت میکند. حلالیت نیتریت هم مانند نیترات در آب زیاد بوده و به آسانی از دیوار دستگاه گوارش عبور و وارد خون میشود و آهن موجود در هموگلوبین را اکسید و به آهن سه ظرفیتی تبدیل و ایجاد رنگریزههای قهوهای متاهموگلوبین می کند که قادر به انتقال اکسیژن در خون نبوده و رسیدن اکسیژن به بافتهای بدن مختل شده و در نتیجه ممکن است منجر به خفگی و مرگ شود (طراوتی, ۱۳۷۷). علایم بیماری متاهموگلوبینمیا رنگ متمایل به آبی پوست مخصوصاً دور چشمها، دهان و لبها، سردرد، سرگیجه و ضعف یا سختی تنفس میباشند [۱۰۳].
اثر دیگر نیترات زیاد این است که در داخل سیستم گوارشی به نیتریت تبدیل و نیتریت با آمیدهای ثانویه ترکیب و ماده ای به نام نیتروزآمین[۳۸] تولید میشود که یک ماده سمی, خطرناک و سرطانزا میباشد.
این فرایند به نام کارسینوژنز[۳۹] مشهور است (کران, ۱۹۸۱). این عمل توسط هیل[۴۰] و همکاران (۱۹۷۳) به عنوان یک دلیل احتمالی برای میزان زیاد مرگ در اثر سرطان معده در آن عده از افراد که در آب آشامیدنی آنها نیترات زیاد است، در نظر گرفته شده است.