(۴-۱۷)
۴-۲ تحلیل اگزرژی سیکل تبرید جذبی تک اثره خورشیدی
پایه و اساس محاسبات اگزرژتیک در این بخش رابطه۴-۱ میباشد. ابتدا اینکه از سرعت و تغییر ارتفاع سیال عامل در این پروژه صرف نظر شده است. به عبارت دیگر دو جمله اگزرژی جنبشی و پتانسیل برابر صفر در نظر گرفته شده اند. همچنین به دلیل عدم واکنش شیمیایی مابین ماده مبرد آب و ماده جاذب محلول لیتیم برماید-آب و اصولاً به دلیل اینکه هدف سیکلهای تبرید جذبی دریافت حرارت و انرژی است تا تغییر در محتویات ماده, از اگزرژی شیمیایی صرفنظر شده است. علاوه بر آن به دلیل ناچیز بودن اتالافات ناشی از افت فشار در لوله ها ومبدلها نسبت به اتلافات اگزرژی در اثر انتقال حرارت، از نرخ اضمحلال اگزرژی در اثر افت فشار در تجهیزات و لولهها صرفنظر شده است. همانطور که در فصول قبل توضیح داده شد، سیکل جذبی تک اثره خورشیدی شامل دو جزء جذبی و خورشیدی میباشد. در این پروژه جزء خورشیدی به دلیل فاقد هزینه بودن انرژی قابل دسترس از خورشید، در محاسبات اگزرژی مد نظر قرار گرقته نشده است. البته تحلیل ترمودینامیکی و شبیه سازی وابسته به زمان سیستم به طور کامل انجام می شود و مجموعه حاصله و تأثیر آن در تحلیل ترمواکونومیک، با در نظر گرفتن هزینه سرمایه گذاری کالکتورهای خورشیدی، تانک ذخیره آب داغ و اجزاء کنترلی و هزینه جدید سوخت (سیستم نسبت به حالت عادی سوخت کمتری را در طول ساعات روز مصرف می کند که در فصل بعد کامل راجع به آن بحث خواهد شد )منظور خواهد شد.
شکل۳- ۴ تکراری شماتیکی از سیکل جذبی تک اثره آب-لیتبم برماید
(۴- ۱ تکراری)
بنابراین هرنقطه از شکل۴-۱ دارای یک نوع اگزرژی (اگزرژی فیزیکی) می باشد
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برای اگزرژی نقاط۱ تا ۱۸ رابطه۴-۳۱ مفید خواهد بود.
(۴-۱۸)
که اگزرژی فیزیکی از رابطه ۴-۱۹ محاسبه خواهد شد.
(۴-۱۹)
قابل ذکر است که در دو رابطه بالا و به ترتیب آنتالپی نقاط مختلف سیکل (که توسط تحلیل ترمودینامیکی سیکل حاصل خواهندشد) و آنتالپی در شرایط مبنا میباشند. شرایط مبنا جهت سیکل تبرید جذبی تک اثره لیتیم برماید-آب، آب در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و در فشار محیط در نظر گرفته شده است. حال از روی مفاهیم توضیح داده شده در بالا به آنالیز اگزرژی تک تک اجزاء سیکل تک اثره جذبی خورشیدی میپردازیم.
با در نظر گرفتن تک تک اجزاء سیکل به عنوان سیستم، بالانس اگزرژی، مفاهیم سوخت – محصول، راندمان اگزرژتیک و نسبت تخریب اگزرژی را به صورت زیر تعریف میکنیم:
- ژنراتور: با در نظر گرفتن کل مجموعه ژنراتور وسیستم خورشیدی به عنوان سیستم، هدف جداسازی بخار آب از محلول لیتیم برماید- آب و سوخت هزینه شده، میزان اختلاف اگزرژی آب داغ ورودی و خروجی سیستم حرارت دهنده خورشیدی میباشد. در رابطه پایین نرخ اضمحلال اگزرژی در اثر فرایند انتقال حرارت با اختلاف دمای محدود و همچنین بیانگر راندمان اگزرژتیک ژنراتور میباشد.لازم به ذکر است که از تلافات اگزرژی در جزء خورشیدی صرفنظر شده است.
(۴-۲۰)
(۴-۲۱)
(۴-۲۲)