۹-برج گرمه ای ۱۰-برج گبرها
۱۱-دخمه زرتشتیان ۱۲-تل مهره
۱۳-میر عرب ۱۴-گور درویش
مجموعه وکیل راور
در ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهر راور، روستای زیبا و تاریخی طرز قرار دارد که قدمت آن به دوران ساسانیان ویا قبل تر از آن می رسد با سروهایی که در آسمان کویری و در تاریخ منطقه ۳۰۰۰ سال است که قد برافراشته اند، سروهای کهنی که نماد استواری وپایداری این روستا در طول تاریخ کهن خود می باشند که به همراه چشمه های آب متعدد، طبیعت بکرو سرسبز و معماری سنتی روستا زینت بخش شهرستان راور و طبیعت شمال استان است.
قلعه باستانی قهقهه راور
برجهای تاریخی راور
صنعت ،معدن وتجارت راور
صنایع وهنرهای دستی مردم راوردر گذشته می توان به شالبافی ، کرباس بافی، گلیم بافی ، پتو بافی سفره بافی ،گیوه چینی … واز همه مهمتر قالی بافیست که هنوز هم چون گذشته به حیات جاودان وپر افتخار خودادامه می دهد.
قالیبافی:
قبل از آغاز این مبحث ،بیان چگونگی پیدایش ورواج صنعت قالیبافی درکرمان ضروری است چرا که همیشه ارتباط نزدیک و پیوستگی خاصی میان این- دو قالی کرمان وراور – وجود داشته وقالی راور سهم عمده و بسزایی دربه شهرت رسیدن قالی کرمان داشته است ومعمولا درصادرات ، قالی راور را تحت نام قالی کرمان بفروش می رسانند . وقالی کرمان یک عنوان کلی است که برفرش سایر نقاط استان نیز اطلاق گردیده است .
نمونه ای از قالی راور ( نقش درختی)
قالی راور
براساس مدارک و شواهد موجود، کرمان در صنعت قالی بافی سابقۀ طولانی دارد ولی هیچ گونه مدرکی دال بر اینکه این صنعت قبل از قرن شانزدهم میلادی در این شهر وجود داشته، در دست نیست. بنابر این بنظر می رسد که این صنعت تا دوران صفویه در شهر کرمان وجود نداشته و در دوران صفویه رایج گشته و به رشد رسیده است ام گذشت قالبیافی در راور انسان را به یاد قصه ای از از دردها و رنجها، از تلاش بی وقفه کودکان، جوانان و پیران این دیار که عمر خود را در کارگاههای تاریک و غور قالیبافی صرف می کردند و حاصل زحمات خود را بالاجبار در اختیار تجار و خوانینی قرار می دادند که رنجی در این راه نکشیده بودند، ظهور، توسعه و جاودانه ماندن این هنر و صنعت مهم در منطقه ریشه در عوامل مختلفی دارد که مختصراً بد آنها اشاره می شود.
-
-
- در اثر اوضاع طبیعی راور و وضعیت آب و هوایی و در نتیجه کمبود آب برای کشاورزی و برآورد نشدن احتیاجات، مردم این سامان به کاری روی آوردند که مشکلات اقتصادی آنان را حل کرده و احتیاجاتشان برآورده می نمود و کاری که می توانست مردان این ناحیه بخصوص زنان و کودکان را مشغول سازد قالیبافی بود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
-
- همانطور که قبلاً اشاره شد قبل از رواج قالیبافی، مردم این منطقه به کارهایی مانند کرباس بافی، شالبافی، سفره بافی، کلیم بافی و … مشغول بودند و زمینه لازم برای ظهور یک هنر جدید که از ارزش و اعتبار بیشتری برخوردار باشد مهیا بوده بنابراین افرادی که به کارههای فوق الذکر مشغول بودند طبیعتاً به قالیبافی رو می آوردند.
-
- از آنجا که صنایع دستی هر منطقه به عوامل مختلفی از جمله وضعیت جغرافیایی، استعدادهای صنعتی، ذوقی ، هنری، عاطفی و … بستگی دارد و نمی توان آنها را منحصراً وابسته به منافع مادی دانست لذا یکی دیگر از علل روی آوردن مردم این منطقه به قالیبافی برآورده نمودن نیاز زمانی روحی و عاطفی بود به نظر کارشناسان،زیباترین فرشهای ایران با نقش گل بلبل و درخت متعلق به نواحی کویر نشین قم، کرمان و … بدلیل سرسبزی کمتر این مناطق قالیبافان نیازهای روحی و کمبودهای زندگی خود را به فرش تصویر کرده اند.
-
- تغیر شیوه زندگی اجتماعی نیز یکی از عوامل موثر در توسعه این صنعت بوده است. با بهبود وضعیت اقتصادی جامعه ایران، به مرور زمان استفاده از بعضی از صنایع دستی مانند گلیم بافی رو به کاهش گذاشت و علاقه مردم برای استفاده از محصولات گرانبهایی چون قالی افزایش یافت.
-
- ایجاد مشاغل جنبی: از آنجا که قالیبافی بعنوان حرفه ای که مشاغل جنبی فراوانی مانند پشم ریسی، نخ تابی، طراحی و نقشه کشی و … به همراه داشته برای بافته کویری جذابیت بیشتری دارا بوده است.
-
- نفوذ تجار و خوانین از مناطق مختلف که به سود حاصله از فرشبافی می اندیشیده اند و انتخاب راور بعنوان جایی که از مرکز حکومتی دور بوده و مردم زحمتکش و هنرمندی داشته است باعث توسعه هرچه بیشتر این صنعت شده است.
طرح های مهم قالی راور:
علاوه بر رنگهای متنوع، طرحهای زیبا و گوناگونی در بافت قالی راور مورد استفاده قرار می گیرد که مهم ترین نمونه های آن عبارتند از ۱- جنگلی ۲- سروی ۳- شاه عباسی ۴- درختی حیوان دار ۵- خشتی ۶- درختی سبزیکار ۷- لچک ترنج شاه عباسی ۸- محرابی گلدانی ۹- شکارگاه قابی ۱۰- سهرام ۱۱- درختی گلدانی ۱۲- خیام و خوشه ای و …
معادن راور :
اطراف راور را کوههایی با ذخایر زیر زمینی ومعادن غنی احاطه کرده اند، این معادن به اندازه ای ظاهر بوده اند که از صدها سال قبل مورد استفاده و بهره برداری قرار گرفته واکنون نیز با سبک جدید مورد بهره برداری قرار می گیرنند.دراینجا نام تعدادی از مهمترین معادن راور را بیان می کنیم .
۱-معدن زغال سنگ پابدانای اصلی ۶-معدن سب وروی گور
۲-معدن زغال سنگ همکار ۷-معدن مس مارکش راور
۳-معدن زغال سنگ باب نیزو ۸- معدن مس گوهجر
۴-معدن زغال سنگ اشکلی ۹-معدن گچ سفید سراشک
۵-معدن زغال سنگ اسد آباد ۱۰-معدن خاک نسوز کوهبنان
بازیها
الف) گرگی:
برای شروع بازی فردی را به عنوان گرگ انتخاب میکنند. انتخاب گرگ بستگی به نظریه بازیکنان دارد به نسبت (سن- محبوبیت- قوی هیکل بودن)
ممکن است از فردی به علت زور گویی و قوی بودنش بترسند و مجبور شوند او را به عنوان گرگ انتخاب کنند و اگر هم موردی نباشد با قرعه (شیر، خط) یا (آن مان، ده بیست) گرگ معلوم میشود. وقتی گرگ معلوم شد بچهها با هم داد میزنند: «کی گرگه، کی گرگه… کله گنده، ی پاش تو درگاه مونده» به جای… اسم گرگ را میگویند.
در این بازی به دو شکل نقش گرگ ایفا میشود:
۱- تک گرگی ۲- هم گرگی
-
- تک گرگی: زمانی که گرگ در بازی موفق میشود بازیکن دیگری را بگیرد آن شخص به تنهایی گرگ شده و به دنبال بچهها میدود.
-
- هم گرگی: زمانی که گرگ در بازی موفق میشود بازیکن دیگری را بگیرد هر دو شخص با معیت یکدیگر به دنبال بچهها میدوند و هر کس که بسوزد به جمع گرگها میپیوندد.
روشهای انتخاب گرگ:
۱- شیر یا خط
داور بازی سکهای در دست گرفته و دو نفر را به عنوان رقیب انتخاب میکند و از هر کدام میخواهد که شیر یا خط را انتخاب کنند. داور سکه را به هوا پرتاب میکند به طوری که چند بار در هوا چرخ بزند؛ هنگامیکه سکه بر زمین افتاد هر روی آن که به سمت بالا و در مقابل دیدگان بازیکنان قرار بگیرد صاحب آن رو برنده بوده و دیگری به عنوان گرگ انتخاب میشود.
۲- ده بیست