وضع قوانین در خصوص حقوق مالکیت فکری در ایران با تصویب قانون ثبت علائم تجارتی ایران در ۹ فروردین ۱۳۰۴ شروع و با اصلاحات بعدی به تصویب قانون ثبت علائم و اختراعات در ۲۹ تیرماه ۱۳۱۰ منجر گردید که به همراه آییننامه اصلاحی آن تا زمان حاضر مورد استناد متقاضیان ثبت علائم و اختراعات قرار گرفته است. به موازت وضع قوانین، در معاهدات مودت و همکاریهای فنی و تجاری بین ایران و برخی کشورها، حمایت از علائم تجاری و اختراعات مورد توجه بوده است که این حمایتها صرفاً به مناسبات دوجانبه طرفهای معاهدات مذکور محدود میگردیده است. قوانین و مقررات دیگری نیز پس از آن در زمینههای مختلف و توسط مراجع ذیصلاح به تصویب رسیده و مورد استفاده و استناد قرار گرفته و میگیرد که میتوان در زمره آن ها از قانون مقررات امور پزشکی، داروئی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۲۹/۳/۱۳۴۴ با اصلاحات بعدی آن و قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان مصوب سال ۱۳۴۸ و آییننامه اجرایی آن و قانون ثبت ارقام گیاه و کنترل و گواهی بذر و نهال مصوب ۲۹/۴/۱۳۸۲ یاد کرد.
در کنار تصویب قوانین و انعقاد معاهدات دوجانبه همکاریهای فنی و تجاری و معاهدات مودت، با توجه به اقتضائات پیش آمده و احساس ضرورت نهادهای قانونگذاری و به موازت توسعه جامعه، به برخی از معاهدات بینالمللی مرتبط نیز پیوستهایم؛ از جمله مهمترین این معاهدات، کنوانسیون پاریس راجع به حمایت مالکیت صنعتی در سال ۱۳۳۸ و کنوانسیون مؤسس سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) در سال ۱۳۸۰، اتحادیه موسوم به مادرید و موافقتنامه آن راجع به ثبت بینالمللی علائم و پروتکل مربوط در سال ۱۳۸۰ است. مقررات مندرج در این معاهدات با عنایت به مفاد ماده ۹ قانون مدنی در حکم قانون بوده و پس از تصویب و انتشار لازمالاتباع و لازمالاجرا میباشند. این معاهدات در عین حالی که امتیازاتی را در حوزه تعاملات بینالمللی راجع به حقوق مالکیت فکری و تجارت برای کشور ما به ارمغان میآورند، تعهداتی را نیز تحمیل میکنند تا در راستای ایجاد نظمی منطقی و بینالمللی امکان دادو ستد در زمینههای تجاری، تبادل اطلاعات و انتقال فناوری و منابع اولیه فراهم گردد.
- مفهوم حقوق مالکیت فکری:
هر چند موضوع مالکیت معنوی ابتکارها و تراوش های ذهنی انسان است اما در عین حال دارای ارزش مادی هم است . به همین دلیل جزء گروهی از اموال به حساب میآید و شامل حق مؤلف ، حق اختراع ، حق علایم تجاری و صنعتی و …. می شود. برخی اساتید حقوق آن را چنین تعریف کردهاند که: (حقوقی که به صاحب آن اختیار انتفاع انحصاری از فعالیت ها و فکر ابتکار انسان را میدهد)
از سوی دیگر به حقوق ناشی از مالکیت ادبی – هنری حق مؤلف یا حقوق مولفان میگویند که از آن تعاریف گوناگونی توسط حقوق دانان ارائه شده است.
برخی آن را چنین تعریف کردهاند که : « حق مؤلف عبارت است از سلطه و اختیار مؤلف بر اثرش که آن را خلق کرده یا به وجود آورده است.» برخی دیگر نیز چنین گفته اند که : «مجموعه حقوقی است که قانون برای آفریننده خالق اثر نسبت به مخلوق اندیشه و هوش او می شناسد.» این حقوق عبارت است از حق انحصاری بهره برداری از اثر برای مدت محدود به سود آفریننده آن و پس از مرگ برای ورثه او.
پس حق مؤلف یک حق مالی غیر مادی انحصاری است که توسط قانونگذاری به پدید آورنده اثر اعطا شده و هر گونه سوءاستفاده از آن تخلف است که این مطلب را در دو گفتار جداگانه از منظر عرفی و فقهی بررسی خواهیم کرد.
۱-۱- مفهوم مالکیت فکری از دیدگاه حقوق عرفی :
هر گاه سخن از دارایی به بیان میآید نا خود آگاه ذهن انسان به سمت مصادیق عینی مالکیت همچون پول،زمین،کالا و… سوق پیدا میکند. این در حالی است که در دنیای امروز نوع دیگری از مالکیت مورد توجه قرار گرفته است که به مراتب از دارایی های ملموس پر اهمیت تر میباشد و از آن با عنوان مالکیت فکری
( Intllectual property ) یاد می شود.
در واقع این نوع دارایی محصول هوش انسانی بوده و در مقایسه با سایر کالاها و محصولات دارای خصایص منحصر به فردی میباشد. از جمله آنکه این نوع دارایی نتیجه مستقیم کار فکری انسان بوده و در اثر مصرف از بین نمیرود و دیگر آنکه به راحتی عرضه شده قابلیت تکثیر دارد.
اگر بخواهیم قایل به تقسیم بندی سنتی حقوق باشیم. دیگر نمی توان حقوق مالکیت فکری را نه در زمره حقوق عینی و نه در مجموعه حقوق دینی گنجاند. گروهی بر آن هستند که این حقوق را به مثابه حقوق شخصی از قبیل حق هر فرد به نام خانوادگی خود تعبیر کنند ولی در این صورت این مشکل پیش خواهد آمد که حقوق شخصی را نمی توان مورد معامله قرار داد در حالی که حقوق مالکیت فکری از ارزش اقتصادی بر خوردار هستند.
بدین ترتیب به نظر میرسد که بهتر باشد. ماهیت این دسته از حقوق را در دسته حقوق معنوی همراه با آثار مادی دانست.مسلماً به دست آوردن هر نوع مالکیت فکری پدید میآید. حقوق مالکیت فکری در معنای وسیع کلمه عبارت است از حقوق ناشی از آفرینش ها و خلاقیتهای فکری در زمینههای علمی،صنعتی،ادبی وهنری. این حقوق به دو بخش مالکیت صنعتی و حق انحصاری اثر تقسیم می شود. مالکیت صنعتی (industrial property ) خود در برگیرنده حقوق قانونی مربوط به دارایی های فکری نظیر مواد ذیل است:
اختراع ثبت شده (patent )
اختراعات کوچک (Utility Model)
طرحهای صنعتی (Industrial Designs)
نشانه های جغرافیایی(Geographical Indications )
علایم تجاری – خدمات (Trade service Marks)
اسرار تجاری(Trade secrete )
حق انحصاری اثر (copy Right ) نیز مربوط است به حقوق پدید آورندگان آثار ادبی و هنری.