مقدمه
پژوهش را میتوان علمی منظم دانست که در نتیجه آن پاسخهایی برای سوالهای مورد نظر مطرح شده پیرامون موضوع پژوهش بدست میآید. همچنین روش پژوهش به عنوان فرایندی نظاممند برای یافتن پاسخی به پرسش یا راهحلی برای مسالهای قلمداد شده است. در این فصل روش پژوهش، فرضیه های پژوهش و مدل های مربوطه، متغیرهای پژوهش و نحوه محاسبه آن ها، فرایند پژوهش، روش و ابزار گردآوری اطلاعات، جامعه و نمونه آماری و روشهای آماری که در انجام این پژوهش بکارگرفته شده اند، مورد بررسی قرار میگیرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
روش شناسی پژوهش
در انتخاب نوع روش تحقیق حتماً باید در نظر داشت که چه کسانی در ارتباط با تحقیق تصمیم گیرنده به حساب میآیند؛ و اینکه کاربردهای تحقیق برای چه افرادی و با چه دیدگاههایی است، تا تحقیق با مشکل عدم کارامدی مواجه نشود (مقیمی، ۱۳۸۶). نوع شناسی تحقیق، روش را برای روش شناسی آن مهیا میکند (مقیمی، ۱۳۸۶). ویژگی های این تحقیق به طورخلاصه به شرح زیر است:
روش پژوهش این تحقیق از روش گرد آوری داده ها توصیفی و از نوع روش مطالعه موردی می باشد. که با بهره گرفتن از دادههای ثانویه مستخرج از صورتهای مالی شرکتها به تحلیل رابطه بین متغیرها میپردازد. انجام این پژوهش در چهارچوب استدلال قیاسی صورت خواهد گرفت. علت استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها کشف روابط بین متغیرها است.
بنابراین این تحقیق از لحاظ هدف ،کاربردی است زیرا به منظور شناخت بیشتر و بهینه سازی شرکت های صنعتی انجام شده است و از نظر ماهیت و روش توصیفی است زیرا وضعیت کارایی شرکتها را بررسی می نماید و به توصیف منظم کارایی آن ها می پردازد.
فرضیه های پژوهش و مدل های مربوطه
– بین نهاده ها (متغیرهای ورودی) و کارایی مالی شرکتهای صنعتی رابطه معناداری وجود دارد.
– بین ستانده ها (متغیرهای خروجی) و کارایی مالی شرکتهای صنعتی رابطه معناداری وجود دارد
متغیرهای پژوهش
متغیرهای این پژوهش به دو گروه طبقه بندی می شود:
متغیر وابسته
کارایی فنی شرکتها
متغیرهای مستقل:
الف) ستانده ها:
۱٫هزینه های سالانه
۲٫میزان حقوق پرداختی
۳٫میزان تسهیلات پرداختی
۴٫ضرر وزیان احتمال
ب) داده ها
۱٫میزان دارایی
۲٫وام ها و تسیلات دریافتی
۳٫توانمندی کارکنان
۴٫میزان فروش و درآمد
فرایند پژوهش
تحقیق حاضر به دنبال برآورد کارایی شرکتهای عضو بورس استفاده از مدل های تحلیل پوششی دادهها می باشد مراحل اجرای تحقیق به شرح ذیل است:
بررسی و تجهیز و تخصیص منابع و وضعیت سود و زیان
استخراج و طبقهبندی نهاندهها و ستاندهها و تشکیل تابع کلی
تجزیه و تحلیل تابع با بهره گرفتن از مدل تحلیل پوششی دادهها
روش پژوهش از نظر ماهیت و محتوائی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی می باشد. انجام پژوهش در چارچوب استدلالات قیاسی صورت گرفته است. بدین معنی که در مبانی نظری و پیشینه پژوهش از راه مطالعه کتابخانه ای، سایر سایت ها، مقالات و گرداوری اطلاعات برای تأیید یا رد فرضیه ها در قالب چارچوب قیاسی انجام می پذیرد.
روش و ابزار گرد آوری اطلاعات
گردآوری دادههای مورد نیاز پژوهش، یکی از مراحل اساسی آن است و به لحاظ اهمیت آن، باید به طور دقیق تعریف و مشخص شود. مرحلۀ گردآوری دادهها، آغاز فرایندی است که طی آن پژوهشگر یافتههای میدانی و کتابخانهای را گردآوری میکند و سپس به خلاصه سازی یافتهها از طریق طبقهبندی و سپس تجزیه و تحلیل آنها میپردازد و فرضیههای تدوین شده خود را مورد ارزیابی قرار میدهد و در نهایت نتیجه گیری میکند و پاسخ مسأله پژوهش را به اتکای آنها مییابد. به عبارت دیگر، پژوهشگر به اتکای دادههای گردآوری شده حقیقت را آن طور که هست کشف میکند. بنابراین، اعتبار دادهها اهمیت بسیاری دارد، زیرا دادههای غیر معتبر مانع از کشف حقیقت میگردد و مسأله و مجهول مورد نظر پژوهشگر به درستی معلوم نمیشود و یا تصویری انحرافی و ناصحیح از آن ارائه خواهد شد. برای حفظ اعتبار دادههای گردآوری شده، پژوهشگر باید دادههای صحیح را با دقت تمام گردآوری کند (حافظ نیا، ۱۳۸۵، ۱۶۲).
به منظورجمع آوری داده های مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای پژوهش،از بانکهای اطلاعاتی و نرم افزار ره اورد نوین استفاده شد. روش گردآوری داده ها روش کتابخانه ای است.
مرحله اول: جهت تدوین تاریخچه، ادبیات موضوعی و مبانی نظری تحقیق از مدارک و پایان نامه های موجود در کتابخانه ها دانشکده مدیریت علوم و تحقیقات و همچنین از مقالات موجود و پایگاه های جستجوی علمی در اینترنت استفاده شده است.
مرحله دوم: در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات مبانی نظری و ادبیات تحقیق از روش کتابخانه ای استفاده شده است که از کتب لاتین و فارسی, پایان نامه ها, و به خصوص مقالات لاتین مجلات معتبر مالی پایگاه های اطلاعتی ScienceDirect ،Praquest و SSRN و … بدست خواهد آمد.
جامعه، نمونه آماری و روش نمونه گیری
جامعه آماری این تحقیق شرکت های صنعتی می باشد.
لازم به ذکر است که کلیه اطلاعات جمع آوری شده در فایل های اکسل ذخیره سازی شده و ازحیث منطقی بودن نسبت های مالی با توجه به روند آن و کنترل رویداد موضوع تحلیل کارایی در سالهای مورد بررسی، اقدام به کنترل صحت اطلاعات مزبور با بهره گرفتن از انواع روش های تحلیلی شدند، تا موجب انحراف نامعقولی در آماره های آزمون نگردد.
ماهیت و منابع داده ها
در مواردی که بررسی ارتباط بین یک متغیر وابسته با یک یا چند متغیر مستقل مدنظر باشد و هدف محقق این است که بر اساس این ارتباط و با بهره گرفتن از دادههای تاریخی، پارامتر (پارامترهایی) برای متغیر(متغیرهای) مستقل برآورد و با ارائه مدل اقدام به تحلیل نماید، دادهها و متغیرهای موجود در یک مدل معمولا در سه نوع مختلف میتواند باشد:
داده های سری زمانی[۹۱]
داده های مقطعی[۹۲]
داده های ترکیبی[۹۳]
دادههای سری زمانی، مقادیر یک متغیر (چند متغیر) را در نقاط متوالی در زمان، اندازهگیری میکند. این توالی میتواند سالانه، فصلی، ماهانه، هفتگی یا حتی به صورت پیوسته باشد.
داده های مقطعی، مقادیر یک متغیر (چند متغیر) را در طول زمان و روی واحدهای متعدد اندازهگیری میکند، این واحدها میتواند واحدهای تولیدی، صنایع و یا شرکتهای مختلف باشد.
داده های ترکیبی، در واقع بیان کننده دادههای مقطعی در طی زمان است، یا به عبارت دیگر این دادهها حاصل ترکیب دو دسته دادههای سری زمانی و مقطعی میباشد.
با توجه به ادبیات تحقیق موجود در این پژوهش از دادههای مقطعی و سری زمانی استفاده شده است.