خواستگاه خویش زیادتر است(پیریکشتیبان، و همکاران، ۱۳۹۰). رنگ زرد ذرت مربوط به موادی به نام زئین و زیازانتین میباشد. اشکال بسیاری از ذرت به عنوان غذا استفاده میشود، گاهی اوقات دستهبندیهای مختلف نسبت به مقدار نشاسته انجام میشود((کریمی، ۱۳۸۳).
ذرت آردی (Zea mays var. amyalcea)
ذرت پاپ کورن (Zea mays var. everta)
ذرت دندان اسبی (Zea mays var. indentata)
ذرت بلوری (Zea mays var. indurata)
ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata)
ذرت مومی (Zea mays var. ceratina)
ذرت غلاف دار (Zea mays ver. tunicate)
ذرت راه راه (Zea mays var. japonica)
۲-۳ اهمیت و ارزش غذایی ذرت
دانه بدون آب ذرت حاوی ۷۷ درصد نشاسته، ۲ درصد قند، ۹ درصد پروتئین، ۵ درصد چربی، ۵ درصد پنتوزان و ۲ درصد خاکستر است. حداکثر میزان پروتئین آن ممکن است به ۱۵ درصد و حداقل آن به ۶ درصد برسد. قریب به ۸۰ درصد پروتئین دانه ذرت در آندوسپرم میباشد. ذرت در بین غلات به استثنای یولاف، بیش از همه حاوی چربی میباشد که در بعضی موارد چربی آن به ۷ درصد میرسد. ذرت حاوی ویتامین A و تیامین میباشد که بیشتر در جنین دخیره است. علاوه بر این ریبو فلاوین ذرت بیشتر از گندم و برنج است (کریمی، همکاران،۱۳۸۳).
ذرت علوفهای، علوفه بسیار خوشخوراکی جهت تغذیه گاو و گوسفند است و شرایط مکانیزاسیون را به خوبی میپذیرد. علوفه این نوع ذرت غنی از مواد گلوسیدی و انرژیزا و فقیر از پروتئین است به همین دلیل این نوع علوفه را باید همراه با علوفههایی که غنی از پروتئین هستند، بطور مخلوط در جیره غذایی دام وارد نمود. در ضمن ذرت فوق العاده سهلالهضم بوده و سیلوی آن برای دامهای پرواری عالیترین غذا است(کریمی، ۱۳۸۳).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
طبق تعریف موسسه استاندارد، دانه ذرت یکی از انواع دانههای غلات است که بواسطهی فراوانی نشاسته در آن ارزش غذایی نسبتا زیادی دارد(جدول۲-۱) و از این رو در جیره خوراکی دام و طیور و آبزیان بعنوان ماده اولیه انرژیزا به مقدار زیاد مورد استفاده قرار میگیرد(بینام، ۱۳۸۲).
جدول ۲-۱ ترکیبات شیمیایی موجود در دانه ذرت
مقدار
ویژگی
مقدار
ویژگی
رطوبت
حداکثر ۱۴ درصد وزنی
انرژی متابولیسمی(طیور)
حداقل ۳۳۰۰ کیلوکالری در کیلوگرم
پروتئین
حداقل ۸ درصد وزنی
مجموع مواد غذایی قابل هضم
۸۰ درصد وزنی
چربی
حداقل ۵/۳ درصد وزنی
انرژی خالص تولید شیر
۹۶۰/۱ مگاکالری در کیلوگرم
نشاسته
۷۲ درصد
انرژی خالص تولید گوشت
۷۳۰/۱ مگاکالری در کیلوگرم
خاکسترکل
حداکثر ۵/۱ درصد وزنی
اسیدامینه لیزین
۲۳/۰درصد