۴-۲-۴- سرانه انتشار پژوهشگران ایرانی در ردههای موضوعی
نتایج بررسی سرانه انتشار پژوهشگران ایرانی در هر رده موضوعی در جدول ۴-۱ بر اساس نظم کاهشی سرانه انتشار به تصویر کشیده شده است. بررسی دامنه سرانه انتشار نشان میدهد که تفاوت بسیاری به این لحاظ بین ردههای موضوعی مختلف وجود دارد، به نحوی که از ۴۹/۶۱ در رده موضوعی شیمی تا ۴۸/۱ در رده موضوعی چندرشتهای متغیر است. رده موضوعی شیمی با مقدار ۴۹/۶۱ مقاله بر پژوهشگر، نه تنها در تعداد انتشارات بلکه در سرانه انتشار رتبه نخست را در میان ردههای موضوعی مختلف احراز کرده است. پس از آن، ردههای موضوعی روانپزشکی/ روانشناسی و علوم اعصاب و رفتار به ترتیب با مقدار ۶۷/۲۲ و ۲۱ رتبه های دوم و سوم را کسب کرده اند. ردههای موضوعی پزشکی بالینی و مهندسی به ترتیب با مقدار ۴۳/۱۸ و ۲۲/۱۸ رتبه های چهارم و پنجم را به لحاظ سرانه انتشار به خود اختصاص دادهاند. همچنین، چندرشتهای، بیولوژی و بیوشیمی و علوم کشاورزی به ترتیب با مقدار ۴۸/۱، ۱۳/۳ و ۷۹/۳ کمترین سرانه انتشار را به خود اختصاص دادهاند.
۴-۲-۴-۱- مقایسه سرانه انتشار پژوهشگران ایرانی در ردههای موضوعی
ابتدا نرمال بودن توزیع داده های مربوط به هر رده موضوعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که پیشفرض توزیع نرمال دادهها برقرار نمی شود (مراجعه کنید به جدول ۲ پیوست) . بنابراین به منظور بررسی وجود اختلاف معنادار بین سرانه انتشار در ردههای موضوعی مختلف از آزمون کروسکال-والیس استفاده شد. نتایج به دست آمده در جدول ۴-۳ به تصویر کشیده شده است. همانگونه که مشاهده می شود، نتیجه آزمون کروسکال-والیس نشان از معناداری اختلاف بین سرانه انتشار در ردههای موضوعی مختلف در سطح اطمینان ۹۹ درصد دارد (۰۰۰۱/۰ P=، ۲۲/۷۰X۲=) .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ۴-۳- آزمون کروسکال-والیس برای مقایسه سرانه انتشار پژوهشگران ایرانی در ردههای موضوعی مختلف
خی دو
درجه آزادی
سطح معناداری
۲۲/۷۰
۱۹
۰۰۰۱/۰
به منظور شناسایی ردههای موضوعی که این اختلاف را ایجاد کرده اند، در ادامه از آزمون یو-مان-ویتنی استفاده شد. نتایج این آزمون در جدول ۴-۴ به تصویر کشیده شده است. همانگونه که مشاهده می شود اختلاف در سرانه انتشار به ردههای موضوعی بیولوژی و بیوشیمی، شیمی، مهندسی، علوم مواد و چندرشتهای با برخی دیگر از ردههای موضوعی بازمیگردد، به نحوی که سرانه انتشار رده بیولوژی و بیوشیمی به طور معناداری از ردههای پزشکی بالینی، مهندسی، محیط زیست/بومشناسی، علوم مواد، بیولوژی مولکولی و ژنتیک و فیزیک کمتر بوده، اما از رده موضوعی ریاضیات بیشتر است. همچنین سرانه انتشار رده موضوعی شیمی به طور معناداری از ردههای پزشکی بالینی، بیولوژی و بیوشیمی، علوم رایانه، مهندسی، محیط زیست/بومشناسی، ایمونولوژی، علوم مواد، ریاضیات، میکروبیولوژی، بیولوژی مولکولی و ژنتیک، چندرشتهای، علوم اعصاب و رفتار، داروشناسی، فیزیک، علوم گیاهان و جانوران و علوم کشاورزی بیشتر است. سرانه انتشار رده موضوعی مهندسی نیز از ردههای موضوعی ایمونولوژی، میکروبیولوژی، چندرشتهای، داروشناسی، علوم گیاهان و جانوران، علوم رایانه و علوم کشاورزی به طور معناداری بیشتر است. علاوه بر این، سرانه انتشار رده موضوعی علوم مواد نیز از ردههای موضوعی ایمونولوژی، میکروبیولوژی، چندرشتهای و علوم کشاورزی به طور معناداری بیشتر بوده و سرانه انتشار رده موضوعی چندرشتهای از ردههای موضوعی ریاضیات، میکروبیولوژی، بیولوژی مولکولی و ژنتیک، پزشکی بالینی، محیط زیست/بومشناسی، علوم اعصاب و رفتار، داروشناسی، فیزیک، علوم گیاهان و جانوران، علوم رایانه و علوم کشاورزی به طور معناداری کمتر است (جدول ۴-۴) . لازم به ذکر است که اختلاف بین سرانه انتشار دیگر ردههای موضوعی با هم معنادار نشده است.
جدول ۴-۴- ردههای موضوعی دارای سرانه انتشار متفاوت معنادار در آزمون یو-مان-ویتنی
رده موضوعی(الف)
رده موضوعی(ب)
مقدار یو-مان-ویتنی
مقدار Z
سطح معناداری
بیولوژی و بیوشیمی
پزشکی بالینی
۰۰/۲۱۹
۳۳/۲
۰۲/۰
مهندسی
۵۰/۲۱۱
۵۹/۳
۰۰۰۱/۰